Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Když zavoní tradiční bramboráky, málokdo odolá

Cmunda, vošouch, bác nebo třeba krompelák. Řeč je pořád o tom samém: o bramboráku. O česnekem a majoránkou vonící, rychlé, levné, a především neodolatelné smažené placce ze strouhaných brambor. Vytvořené například podle dnešního receptu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 26. 07. 2025

Bramborák, původně prostě jednoduchý a sytý lidový pokrm, si postupně zamilovaly všechny společenské vrstvy. Obdobné jídlo je rozšířené v mnoha zemích Evropy, našlo si cestu i na jídelníčky těch nejlepších restaurací, dokonce se stává součástí moderních gastronomických experimentů i vrcholných kuchařských výtvorů. V Česku má spoustu alternativních regionálních názvů, jako například plzeňský „vošouch“ , jihočeská „cmunda“ či moravský krompelák. Jedno je jisté: už při vyslovení slova „bramborák“ cítíme ve vzduchu česnek a majoránku a sbíhají se nám sliny.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborové chipsy z horkovzdušné fritézy jako zdravé mlsání

Bramborové chipsy coby výborné, křupavé, a ještě navíc zdravé mlsání? Jde to s pomocí horkovzdušné fritézy! Chipsy jsou jednoduché na přípravu, za pár minut hotové a skvělé i bez přemíry oleje.
marianne.cz

Brambory měla Evropa původně jen na okrasu

Bez brambor by samozřejmě nebylo ani bramboráku. Původní vlastí těchto jedlých hlíz je Jižní Amerika. Odtud po dobytí incké říše Španěly v první polovině 16. století doputovaly brambory spolu s exotickými rostlinami do Evropy. Roku 1565 dostal jejich první větší zásilku jako dar španělský král Filip II. Nezávisle na španělských dobyvatelích se brambory dostaly do Anglie na lodi anglického mořeplavce Francise Drakea. Koncem 16. a počátkem 17. století se šířily po Evropě jako léčivá plodina nebo vzácná rostlina pěstovaná pro okrasu zahrad. Prokazatelně poprvé byly podzemní hlízy uvařeny roku 1616 na hostině, kterou pořádal francouzský král Ludvík XIII. K nám se brambory dostaly na začátku 17. století a zpočátku byly pouze vzácnou pochoutkou pro šlechtu. Až v hladových letech 1771 až 1772 jich Marie Terezie nechala do Čech přivézt značné množství z Pruska, jako řešení do té doby závažného problému hladomoru

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborové vafle jsou křupavá pochoutka, která vám nedá moc práce

Hledáte tip na rychlý oběd nebo večeři? Můžete vyzkoušet bramborové vafle podle dnešního receptu. Křupavá pochoutka vás určitě nadchne.
marianne.cz

Recept na bramborák

Seznam potřebných surovin

  • 8 velkých brambor
  • 5-8 stroužků česneku (podle chuti)
  • 50 ml mléka
  • polohrubá mouka (podle potřeby)
  • 1 vejce
  • majoránka
  • drcený kmín
  • sůl
  • olej na smažení

Jak na to:

Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Pokud pustí hodně vody, část jí odlijeme. Ve vhodné míse brambory smícháme s vajíčkem, rozetřeným česnekem a trochou mléka, přidáme majoránku, drcený kmín a sůl. Je-li třeba, můžeme ještě lehce zahustit moukou. Bramboráky smažíme z obou stran dočervena na pánvi s rozehřátým olejem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×