Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Ranní dávka zdravé a dlouhotrvající energie: Krémová míchaná vajíčka

Víte, že každý druhý pátek v říjnu se slaví Světový den vajec? Jedna z příležitostí připomenout si, že vajíčka jsou mimo jiné skvělou a zdravou volbou k snídani. Připravit si můžete například velmi chutná krémová míchaná vajíčka.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 2. 10. 2025

Od starověku je vejce symbolem plodnosti a stvoření nového života. Dříve se mu říkalo jarní jídlo, protože slepice v zimě snášejí málo vajec a na jaře je produkce větší. Od pravěku naši předkové konzumovali vejce různých druhů ptáků. Řečeno dnešním jazykem, při nedostatku masa byla vejce vždy dobrou alternativou, jak se vypořádat s nedostatkem živočišných bílkovin. V roce 1996 na konferenci ve Vídni vyhlásila International Egg Commission každý druhý říjnový pátek Světovým dnem vajec. Cílem tohoto dne je připomenout vejce jako univerzální, výživnou a dostupnou potravinu s mnoha benefity pro lidské zdraví a pohodu: Vaječné bílkoviny vynikají svou vysokou biologickou hodnotou a zároveň obsahují cenné karotenoidy (zeaxanthin a lutein, které spolu s vitamínem A podporují dobrý zrak a jsou silnými antioxidanty.  Vajíčka jsou také bohatým zdrojem cholinu, který prospívá mozku a nervovému systému. Nezanedbatelný je také jejich obsah vitamínů (A, D, E, komplex skupiny B) a minerálů (selen, zinek, fosfor, vápník, draslík, hořčík atd.).

Mohlo by se vám líbit

Snídaně jako ve Waldorf Astoria: Vejce Benedikt vypadá luxusně a chutná skvěle

Vejce Benedikt patří k nejoblíbenějším jídlům těch, kteří hledají vydatnou snídani. Málokdy chybí v jídelních lístcích vyhlášených „snídaňových“ podniků. Připravit si tuto pochoutku ale můžete i doma. Vypadá luxusně a chutná skvěle.
marianne.cz

Trocha vaječné historie

Období, kdy začala domestikace ptáků pro produkci vajec, není známo. Některé indické historické spisy říkají, že kuře bylo domestikováno již v roce 3200 př. n. l. Egyptské spisy uvádějí, že slepice dávaly svá vejce lidem od roku 1400 př. n. l. Ve starověku Féničané preferovali pštrosí vejce, zatímco Římané konzumovali kromě slepičích vajec i husí, bažantí a modrá páví. Číňané preferovali slepičí a holubí vejce, ale jedli také vejce různých jiných ptáků. Starověcí Řekové chovali kachny, husy, křepelky a slepice. Vejce se konzumovala buď syrová, nebo natvrdo vařená jako předkrm nebo dezert. Žloutek i bílek byly stejně jako dnes součástí mnoha různých receptů. V polovině patnáctého století v Evropě slepičí vejce postupně získalo přednost před všemi ostatními. Slepice, chované dnes k produkci vajec, podle všeho pocházejí z kura bankivského, lesního ptáka z jihovýchodní Asie (kde byly zdomácněny pravděpodobně už před 7 000 až 8 000 lety).

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Domácí majonéza z vajíček natvrdo chutná skvěle a vydrží v lednici až dva týdny

Majonéza je jednou z nejstarších a celosvětově nejoblíbenějších omáček moderní gastronomie. K její přípravě stačí olej, vejce, citron a hořčice. Tradičně se připravuje z čerstvých vajec, náš dnešní recept ale radí, jak ji vyrobit i z vajíček vařených natvrdo.
marianne.cz

Kde slepice snášejí šťastná vejce?

Na počátku 20. století se začaly zakládat první velkochovy slepic, zejména díky objevu vitaminu D a syntetizaci dalších látek, které umožnily masový chov. Produkce vajec se sice zvýšila, ale velkochovy dlouhodobě čelí kritice kvůli nevhodným podmínkám, které ovlivňují pohodu a zdraví slepic, navíc tato „průmyslově produkovaná vejce“ nejsou považována za tak chutná jako vejce od slepic z volného chovu či slepic s pečlivě vyváženou stravou. Postupně se tak mnoho producentů vajec vrátilo ke klasickým metodám, kdy se slepice volně pasou, žijí ve velkém otevřeném prostoru a jsou správně krmeny. A právě takové snášejí tzv. „šťastná vejce“, kterým dává ve svém jídelníčku přednost stále více lidí. Skvěle začít den můžete například krémovými míchanými vajíčky podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Ráno s vůní skořice a vanilky: Dopřejte si sladkou snídani v podobě francouzského toustu

Co je to vlastně francouzský toust? Jeden z nejjednodušších pokrmů, který se dá připravit naslano i nasladko a magickým způsobem zapadá jak do brunche v nejmodernějších restauracích města, tak do babiččiny kuchyně. Příprava navíc nezabere víc než 10 minut.
marianne.cz

Recept na krémová míchaná vajíčka

Seznam potřebných surovin

  • 6 šťastných vajíček
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý pepř
  • máslo
  • klíčky na dozdobení

Jak na to:

Vejce rozklepneme do misky, přidáme smetanu, sůl a pepř. Promícháme metličkou. Na pánvi necháme rozpustit máslo a na něj pak přilijeme vajíčka. Na nízkém stupni mícháme 3-4 minuty. Hotová vejce by měla být krémová. Při servírování ozdobíme klíčky a podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×