Od starověku je vejce symbolem plodnosti a stvoření nového života. Dříve se mu říkalo jarní jídlo, protože slepice v zimě snášejí málo vajec a na jaře je produkce větší. Od pravěku naši předkové konzumovali vejce různých druhů ptáků. Řečeno dnešním jazykem, při nedostatku masa byla vejce vždy dobrou alternativou, jak se vypořádat s nedostatkem živočišných bílkovin. V roce 1996 na konferenci ve Vídni vyhlásila International Egg Commission každý druhý říjnový pátek Světovým dnem vajec. Cílem tohoto dne je připomenout vejce jako univerzální, výživnou a dostupnou potravinu s mnoha benefity pro lidské zdraví a pohodu: Vaječné bílkoviny vynikají svou vysokou biologickou hodnotou a zároveň obsahují cenné karotenoidy (zeaxanthin a lutein, které spolu s vitamínem A podporují dobrý zrak a jsou silnými antioxidanty. Vajíčka jsou také bohatým zdrojem cholinu, který prospívá mozku a nervovému systému. Nezanedbatelný je také jejich obsah vitamínů (A, D, E, komplex skupiny B) a minerálů (selen, zinek, fosfor, vápník, draslík, hořčík atd.).