Kde hledat původ majonézy? Podle jedné teorie vděčí za svou existenci a název rovnou dvěma náhodám. Tato verze totiž tvrdí, že majonézu vynalezl v roce 1756 neznámý šéfkuchař Louise Françoise Armanda de Vignerot du Plessis, vévody z Richelieu. Měla být provizorní náhražkou místní speciality připravované z olivového oleje, žloutků, citronu, smetany a různých bylinek, kterou si vévoda objednal na důležitou hostinu. Kuchař ovšem v tu chvíli zjistil, že mu došla smetana. Omáčka byla potřeba na oficiální večeři na oslavu vévodova velkého vítězství, dobytí města Mahon na španělském ostrově Menorca. Původní název z nouze vyrobené novinky, která se ovšem ihned ujala, byl tedy „mahonnaise“. V roce 1841 však tiskař jednoho z prvních kuchařských průvodců omylem obrátil písmeno „h“ vzhůru nohama, a tak bylo vytištěno jako „y“. To vedlo k tomu, že se dřívější mahonnaise stala široké veřejnosti známou majonézou.