Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Levnější, chutnější a po ruce: Tohle ovoce se vyplatí pěstovat doma

Ceny v obchodech rostou jak houby po dešti, ale vy nemusíte stát frontu na předražené jahody v plastové vaničce. Stačí pár sazenic, trocha péče a vlastní zahrada se promění ve sladkou spíž, která vám ušetří stovky korun. A to doslova. Pěstování vlastního ovoce je totiž nejen levnější, ale taky zdravější, ekologičtější a neporovnatelně chutnější.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Pěstovat vlastní ovoce není jen o úspoře. Je to o chuti, radosti a jistotě, že víte, co jíte. Žádná chemie, žádné plasty, žádné dovážení přes půl Evropy. Jen vaše ruce, vaše zahrada a ovoce, které vás odmění. A pokud se letos nestihnete rozjet naplno, zkuste aspoň jeden druh. Uvidíte, že příští rok už bez zahradního koutku s ovocem nebudete chtít být.

Tohle ovoce můžete pěstovat i na svojí zahradě

Jahody: Sladká klasika, co potěší i peněženku

V obchodě je seženete klidně za stovku. Ze zahrady zadarmo a se sladkou odměnou každý den. Jahody patří mezi úplné favority. Dají se pěstovat v záhonku, v květináči na balkoně i ve vyvýšeném truhlíku. Rozrůstají se samy, nechtějí žádnou chemii a když se o ně trochu postaráte, budou plodit roky. Tip: Z přebytků udělejte marmeládu, zamrazte je nebo usušte na domácí müsli. A hlavně! Ochutnejte je čerstvé. Žádné supermarketové umělotiny jim nesahají ani po stopečku.

Maliny a ostružiny: Keře, co vás nakrmí i ochrání

Hledáte něco nenáročného, co vám zároveň pomůže oddělit zahradu od sousedů? Zasaďte si maliník nebo ostružiník. Tyhle keře se rozrostou raz dva a budou plodit každé léto. Bez chemie, bez přehnané péče. Jen slunce, voda a trocha prostoru. Výhoda: V obchodě jsou maliny i ostružiny drahé a rychle se kazí. Z keře si je natrháte čerstvé do jogurtu, koláče nebo rovnou do pusy. A co nestihnete sníst, můžete bez problémů zmrazit.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Kynuté knedlíky s čerstvým ovocem jsou prostě lahůdka

Ovocné knedlíky u nás patří mezi tradiční jídla, oblíbená napříč generacemi. Nejčastěji se v domácích jídelníčcích objevují od prvních čerstvých jahod až po úrodu švestek. Je tedy ideální čas zkusit kynuté ovocné knedlíky podle opravdu snadného dnešního receptu.
marianne.cz

Švestky: Strom, který se o sebe postará sám

Švestka je strom pro lidi, co chtějí hodně muziky za málo práce. Po pár letech plodí tolik, že už nebudete vědět, kam s nimi. Buchty, povidla, sušené švestky, slivovice (pro pokročilé). Možnosti jsou nekonečné. Domácí švestky vydrží dlouho a mají úplně jinou chuť než tvrdé kusy z dovozu.

Jablka: Základ domácího ovoce

Kdo má na zahradě místo, ten ať sází jabloně. Ano, první úroda chvíli trvá, ale pak se nestačíte divit. Jabloně jsou držáci – plodí desítky let a stačí jim občasný řez. Když zasadíte dvě různé odrůdy, podpoří se navzájem a úroda bude ještě větší. Domácí jablka můžete skladovat klidně celou zimu. Mošt, štrúdl, přesnídávky. Domácí zásoby máte pod kontrolou.

Rebarbora: Nenáročná a hodně muziky za málo práce

Sice je to technicky zelenina, ale kdo to v koláči pozná? Rebarbora roste rychle, nevyžaduje skoro nic a vydrží na jednom místě celé roky. Až začne růst, máte o ingredienci na kompoty a koláče postaráno. V obchodě je drahá a málokdy hezká. Na zahradě? Krásná, šťavnatá a připravená kdykoliv

Fíky: Exotika, která překvapí

Možná vás to nenapadlo, ale fíkovník jde pěstovat i u nás. Stačí mu chráněné místo a sluníčko. A pak? Sladká úroda, kterou v obchodě necháte za stovky. Čerstvé fíky mají krátkou trvanlivost, ale na zahradě si je natrháte rovnou do pusy. A co nesníte, můžete sušit nebo zavařovat.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×