Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Přiměřeně, přiměřeně! Lívance krále Já I. a jeho rádce Atakdále

Filmová pohádka Byl jednou jeden král patří k neochvějným stálicím, i když loni uplynulo neuvěřitelných sedmdesát let od jejího vzniku. V jedné ze slavných scén dělá král s rádcem lívance, které by se jistě povedly, nebýt zvláštní míry "přiměřeně". Míchejte podle našeho receptu a vaše lívance budou skvělé!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 19. 06. 2025

Scéna z pohádky Byl jednou jeden král, v níž se Jan Werich s Vlastou Burianem snaží dělat lívance, patří k nejslavnějším a nezapomenutelným. Všeho přiměřeně, sůl rozhodně ne, tak papriku, aby to mělo říz, a šafrán pro barvu… Král Já I. a rádce Atakdále se spolu pustí do přípravy jídla, protože přece bez soli se vařit dá, jak si oba naivně myslí. Zavřou se do kuchyně, vyhledají recept na lívance a pustí se do jejich výroby. I do lívancového těsta je sice potřeba sůl, ale vladař o tom nechce ani slyšet, takže ji rozhodne nahradit kořením. Těsto, kde je všeho „přiměřeně“ jim začne kynout obrovskou rychlostí, nakonec se rozlévá po kuchyni a hrozí, že pohltí i oba „kuchaře“. Na poslední chvíli jsou zachráněni skutečným kuchařem, který je celou dobu pozoruje z „vězení“ ve vinném sklípku a skvěle se přitom baví. Scéna prý byla natočena hned napoprvé a po jejím dokončení celý filmový štáb aplaudoval.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nechce se vám smažit palačinky? Zkuste tuto nadýchanou krásku na plechu

Palačinka je jedním z nejoblíbenějších pokrmů všech dob. Jí se nasladko i naslano a fantazii se meze nekladou. Podle dnešního receptu je možné upéct nadýchanou palačinku i bez smažení, prostě rovnou na plechu.
marianne.cz

Co v původním scénáři nebylo?

Pohádka neměla být tak vtipná, ale Jan Werich do ní měl hodně co mluvit a humor si tu prosadil. Při natáčení scény snídaně pro tři prince žádali pánové Miroslav Horníček (princ Krásný), Miloš Kopecký (princ Chytrý) a Lubomír Lipský (princ Chrabrý) víno, s tím, že princové určitě nezapíjeli jídlo vodou nebo čajem. Po páté lahvi režisér nařídil přinést čaj. Obraz zesnulé královny (matky princezen), se kterým král Já I. (Jan Werich) rozmlouvá, byl namalován podle fotografie herečky Mileny Dvorské (princezna Maruška). Milena Dvorská se k roli Marušky dostala tak, že si šla po představení k Werichovi pro podpis. Zeptal se jí, zda by si chtěla zahrát ve filmu a zapsal si její adresu. Tu ale ztratil, a tak požádal svého přítele, aby „našel v Prostějově rodinu Dvorských, kteří mají dceru s modrýma očima“. Vladimír Ráž (rybář) měl v době natáčení zlomenou ruku, kterou mu chránila nenápadná dlaha tělové barvy. A tak ve chvíli, kdy měl podle scénáře nést Milenu Dvorskou (Maruška) v náručí skrze bažinu, bylo nutné improvizovat. Po různých neúspěšných nápadech se jeden z řidičů nabídl, že půjde bažinou po čtyřech a Maruška se o něj bude opírat. Proto je zde rybář vidět jen od pasu nahoru.   

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Voňavé jahodové řezy se smetanou vás dostanou svou nadýchaností

Jahodová sezóna se blíží. Možná vám přijde vhod recept na výborné jahodové řezy. Nadýchaný piškot, lahodný smetanový krém, čerstvé voňavé jahody a navrch želé, to je to pravé nejen k odpolední kávě.
marianne.cz

Recept na "přiměřené lívance z Byl jednou jeden král"

Seznam potřebných surovin

  • 350-380 ml mléka
  • 250 g hladké mouky (nebo 150 g hladké a 100 g polohrubé mouky)
  • 3 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 1,5 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • strouhaná citronová kůra (dle chuti)
  • 10 g čerstvého droždí
  • olej nebo sádlo (na smažení)

Jak na to:

Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a umícháme hladké těsto. Můžeme ho provonět troškou strouhané citronové kůry nebo 1 lžíci cukru nahradit vanilkovým cukrem. Těsto necháme asi 30 minut vykynout. Rozehřejeme lívanečník a lehce jej potřeme olejem nebo sádlem. Lžící naléváme těsto na pánev a zvolna smažíme lívanečky. Obracíme je teprve tehdy, když těsto na povrchu lehce zpevní. Podáváme je ještě teplé, posypané cukrem, polité sirupem nebo pomazané marmeládou či povidly a zdobené lžičkou zakysané smetany a čerstvým ovocem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×