Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Nemáte čas na kynuté těsto? Rychlý koláč s meruňkami je dobrý tip

Nejlepší období na koláč z čerstvých meruněk je právě teď. Hledáte zrovna co možná nejjednodušší a také rychlý recept? Nabízíme tip na šťavnatý meruňkový koláč s drobenkou nebo strouhanými ořechy.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 20. 07. 2025

Staré řecké rčení „Jez meruňku, nehledej lékaře“ je uznáním nutriční hodnoty a prospěšných vlastností tohoto ovoce. Původ meruňky sahá do rozlehlých oblastí severní Číny, Mandžuska a Mongolska, kde se nacházejí první důkazy o jejím pěstování již v roce 2200 př. n. l. Z těchto končin pak putovala přes Arménii (odtud latinský název Prunus armeniaca) do Evropy. Říká se, že například do Řecka dovezl meruňku Alexandr Veliký při návratu ze svých tažení. Ve 4. století př. n. l. je v seznamech starověkého lékaře a botanika Dioscorida zmiňována jako „arménské jablko“.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nechce se vám smažit palačinky? Zkuste tuto nadýchanou krásku na plechu

Palačinka je jedním z nejoblíbenějších pokrmů všech dob. Jí se nasladko i naslano a fantazii se meze nekladou. Podle dnešního receptu je možné upéct nadýchanou palačinku i bez smažení, prostě rovnou na plechu.
marianne.cz

Meruňky jsou gastronomický poklad

Meruňka je jednou z nejstarších pěstovaných stromových plodin a rozšířila se po celém mírném a subtropickém pásmu, od Číny a Arménie až po Španělsko a Kalifornii. U nás se původně ovocné stromy pěstovaly hlavně v klášterních zahradách. K rozkvětu ovocnářství došlo během vlády Karla IV., koncem 16. století za vlády Rudolfa II. se už začínají objevovat i první spisy o pěstování ovoce a štěpování. Ovocnářství včetně pěstování meruněk pak zasáhly těžké časy v podobě 30leté války, další rozvoj pokračoval až za vlády Marie Terezie a Josefa II. V 18. a 19. století pak začíná zcela nová éra ovocnářství a pěstování meruněk ve všech evropských zemích. Jakým gastronomickým pokladem je meruňka, dokazuje bezpočet receptů od ovocné mísy, přes kombinace se slanými jídly, až po nejsložitější dezerty. Hlavním producentem meruněk je dlouhodobě Turecko, následuje Itálie, Španělsko, Francie a Řecko.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nepečený dort s borůvkami a jahodami je pastvou pro oči a chutná božsky

Pod slovem dort se ukrývá nekonečná řada variant cukrářského výrobku, často spojovaného se slavnostními příležitostmi. Nepečený dort s borůvkami a jahodami podle dnešního receptu je nejen výborný, ale – jak se na správný dort sluší - také atraktivní napohled.
marianne.cz

Recept na rychlý koláč s meruňkami

Seznam potřebných surovin

  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • 15 lžic mléka
  • citrónová kůra
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 špetka soli

Na dokončení:

  • meruňky (podle chuti)
  • strouhané ořechy (nebo drobenka) na posypání
  • tuk na vymazání

Jak na to:

Troubu rozpálíme, plech vymažeme tukem. Do prosáté mouky s práškem do pečiva přidáme všechny suroviny a promícháme v těsto. Těsto rozetřeme na plech. Poklademe ho půlkami meruněk a posypeme ořechy nebo drobenkou. Potom upečeme v dobře rozehřáté troubě.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×