Meruňky jsou gastronomický poklad
Meruňka je jednou z nejstarších pěstovaných stromových plodin a rozšířila se po celém mírném a subtropickém pásmu, od Číny a Arménie až po Španělsko a Kalifornii. U nás se původně ovocné stromy pěstovaly hlavně v klášterních zahradách. K rozkvětu ovocnářství došlo během vlády Karla IV., koncem 16. století za vlády Rudolfa II. se už začínají objevovat i první spisy o pěstování ovoce a štěpování. Ovocnářství včetně pěstování meruněk pak zasáhly těžké časy v podobě 30leté války, další rozvoj pokračoval až za vlády Marie Terezie a Josefa II. V 18. a 19. století pak začíná zcela nová éra ovocnářství a pěstování meruněk ve všech evropských zemích. Jakým gastronomickým pokladem je meruňka, dokazuje bezpočet receptů od ovocné mísy, přes kombinace se slanými jídly, až po nejsložitější dezerty. Hlavním producentem meruněk je dlouhodobě Turecko, následuje Itálie, Španělsko, Francie a Řecko.