Nutella je fenomén s nezaměnitelnou chutí. Ročně se jí vyrobí kolem 365 000 tun a používá ji více než čtvrtina světové populace. Tato lískooříšková pomazánka s kakaem má původ v tuhé čokoládové pastě tvarované do bochníku a zvané Giandujot. Vyráběl ji od roku 1920 italský cukrář Pietro Ferrero ve městě Alba v severní Itálii. Nedostatek potravin po druhé světové válce ale donutil firmu Ferrero nahradit kakao lískovými oříšky, kterých bylo v oblasti dostatek. Podle místní legendy slunce čokoládu hned rozpouštělo, ale děti z města si ji v této podobě zamilovaly. Bratři Ferrero tuto myšlenku přijali a z čokoládových bloků vytvořili lépe roztíratelnou pomazánku. To je ovšem legenda. „Uvažovali jsme, jak můžeme vytvořit novou recepturu s menším množstvím kakaa a vysokou výživovou hodnotou lískových oříšků. Můj dědeček receptuře zasvětil svůj život. Nakonec ji vymyslel a pojmenoval ji jednoduše Super Crema,“ uvádí v historii Nutelly Giovanni Ferrero, současný majitel cukrářské společnosti Ferrero SpA.