Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jednoduché a rychlé sladké opojení: Domácí voňavé a nadýchané croissanty s Nutellou

Rádi byste snídali nebo svačili čerstvě upečené a nadýchané croissanty s Nutellou? Stačí si pořídit hotový plát kynutého těsta a ikonickou čokoládovou pomazánku. Do půlhodinky zavoní kuchyní hotové a velmi chutné croissanty.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 5. 11. 2025

Nutella je fenomén s nezaměnitelnou chutí. Ročně se jí vyrobí kolem 365 000 tun a používá ji více než čtvrtina světové populace. Tato lískooříšková pomazánka s kakaem má původ v tuhé čokoládové pastě tvarované do bochníku a zvané Giandujot. Vyráběl ji od roku 1920 italský cukrář Pietro Ferrero ve městě Alba v severní Itálii. Nedostatek potravin po druhé světové válce ale donutil firmu Ferrero nahradit kakao lískovými oříšky, kterých bylo v oblasti dostatek. Podle místní legendy slunce čokoládu hned rozpouštělo, ale děti z města si ji v této podobě zamilovaly. Bratři Ferrero tuto myšlenku přijali a z čokoládových bloků vytvořili lépe roztíratelnou pomazánku. To je ovšem legenda. „Uvažovali jsme, jak můžeme vytvořit novou recepturu s menším množstvím kakaa a vysokou výživovou hodnotou lískových oříšků. Můj dědeček receptuře zasvětil svůj život. Nakonec ji vymyslel a pojmenoval ji jednoduše Super Crema,“ uvádí v historii Nutelly Giovanni Ferrero, současný majitel cukrářské společnosti Ferrero SpA.

Mohlo by se vám líbit

Vyzkoušíte domácí Kinder Pingui s kokosem? Sklidíte pochvalu od dětí i dospělých

Sladká svačinka Kinder Pingui je tu s námi přes třicet let a milují ji děti i dospělí. Přesně tak, jak toužil Michele Ferrerro, tvůrce Kinder „čokolády pro děti a pro všechny, kteří zůstali ve svém srdci dětmi“. Připravit podobně skvělou chlazenou tyčinku s čokoládou a kokosovým posypem můžete i doma.
marianne.cz

Slavná pomazánka, sladkost na lžičku i skvělá náplň

V roce 1959 založila společnost Ferrero podnik poblíž francouzského města Rouen. Našli tam textilní továrnu a usoudili, že zdejší dělníci mají užitečné znalosti i pro výrobu čokolády. V roce 1961 továrna uvedla na trh čokolády Mon Chéri a novou pomazánku s názvem La Tartinoise (francouzský ekvivalent výrobku Supercrema). V roce 1964 byl recept ještě zdokonalen a společnost Ferrero zároveň hledala úspěšnější název. Měl obsahovat slovo „lískový ořech“. Zvažovala se označení Nutsy, Nutina, Nussina a Nusscrem. Nakonec byl vybrán název Nutella. A ta v krátké době dobyla svět. Od roku 2007 má dokonce i svůj světový den. Tehdy 5. února zmobilizovala italsko-americká blogerka Sara Russo všechny milovníky Nutelly, aby se spojili a oslavili oblíbenou a ikonickou snídaňovou pomazánku z lískových oříšků. Nutella je oblíbená jako pomazánka i jako náplň, mimo jiné je úžasná v muffinech a croissantech. Z hotového rozváleného kynutého těsta si můžete jednoduše a rychle připravit croissanty s Nutellou podle návodu z Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Elegantní dezert s historií sahající až do roku 1893. Víte, jak snadno připravit brownies na pánvi?

Brownies je dezert, který se kdysi zrodil ve vysoké společnosti. Bleskovou rychlostí si podmanil nejen Ameriku, ale i celý svět. Dobrá zpráva je, že si tuto lahůdku můžete během necelé půlhodinky připravit snadno i na pánvi.
marianne.cz

Recept na croissanty s Nutellou

Seznam potřebných surovin

  • 1 plát rozváleného kynutého těsta
  • Nutella
  • 1 vejce na potření

Jak na to:

Těsto rozbalíme, rozvineme a po celé ploše potřeme Nutellou. Těsto přehneme napůl a rádýlkem rozkrájíme na trojúhelníky. Každý trojúhelník zarolujeme do tvaru rohlíčku - croissantu. Plech vyložíme pečicím papírem, přeneseme na něj připravené croissanty, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20-25 minut.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×