Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Retro jídlo, které si rozhodně nezaslouží upadnout v zapomnění: Vepřenky podle ČSN

Vepřenky bývaly běžné v nabídce bufetů, jídelen i hospod. Rychlé a chutné jídlo, často podávané na chlebu s hořčicí a cibulkou, šlo vždycky dobře na odbyt. Připravte si tuto retro pochoutku podle originálního receptu z ČSN!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 16. 09. 2025

Vepřenky, malé osmažené placičky z vepřového masa, byly v minulosti součástí klasické nabídky různých typů jídelen i hospod. Patřily také k největším „tahákům“ legendárního pražského automatu Koruna na Václavském. Mohou být rychlým občerstvením (s hořčicí, cibulí a chlebem), ale chutnají skvěle i v kombinaci s brambory nebo bramborovou kaší.  Pro domácí přípravu vepřenek je ideální si koupit vepřové maso vcelku (nejlépe plecko nebo libový bůček, případně ramínko nebo krkovici) a namlít si ho doma.  Budete mít jistotu přesného obsahu základní suroviny. Pokud byste chtěli použít směs hovězího a vepřového nebo mleté kuřecí či krůtí, nebudou to už ty pravé vepřenky, které podléhaly přísným československým normám (ČSN).

Mohlo by se vám líbit

Nebojte se odpalovaného těsta: Švestkové knedlíky podle ČSN se doslova rozplývají v ústech

Švestkové knedlíky patří ke klasice sladkých jídel české kuchyně. Druhů těsta i způsobů přípravy je více, dnes ale nabízíme výborný recept na knedlíky z odpalovaného těsta podle bývalých Československých státních norem.
marianne.cz

Kořeňte i smažte opatrně: Vepřenka není karbanátek

Do správných vepřenek rozhodně nepatří koření, kterým dochucujete sekanou nebo karbanátky. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o velmi podobná jídla. Zásadně se ale liší jak v používaném mase (vepřenky jsou výhradně z vepřového), tak v dalších ingrediencích. Do sekané nebo karbanátků se dávají mj. vejce, česnek, cibule či majoránka a další. Recept na vepřenky je mnohem prostší. Kromě masa do nich normy nařizují jen sůl, pepř, sladkou mletou papriku a namočené pečivo. Chuť masa tak mnohem více vynikne. Příprava samotných vepřenek je velmi jednoduchá, maso se nastavuje už jen namočeným rohlíkem či houskou. K dochucení se potom používá pouze obyčejná mletá paprika a samozřejmě pepř a sůl. Aby měly vepřenky správnou konzistenci, mělo by být maso pořádně vychlazené. Lépe se zpracovává i tvaruje do cca centimetr vysokých placiček. Při smažení je pak nutné obracet opatrně a pomalu, vepřenky mají tendenci se trhat (vzhledem k tomu, že neobsahují vajíčko).

Mohlo by se vám líbit

Okurkový salát podle ČSN býval a zůstává jedním z nejoblíbenějších: Recept, který musíte zkusit

Zastesklo se vám po okurkovém salátu, který si pamatujete ze školních jídelen a restaurací let minulých? Zkuste ho připravit podle bývalých Československých státních norem, kde měl přesně stanovené množství okurek, zálivky i cukru.
marianne.cz

Recept na vepřenky podle ČSN

Seznam potřebných surovin

  • 400 g vepřové plece
  • 50 g žemlí
  • 100 g vody
  • 10 g soli
  • 5 g mleté červené papriky
  • 1 g mletého pepře
  • 40 g stolního oleje
  • 500 g chleba
  • 100 g cibule
  • 100 g hořčice

Jak na to:

Opláchnuté vepřové maso umeleme nahrubo, přidáme ve vodě namočenou, pečlivě vymačkanou a najemno umletou žemli, sůl, papriku a pepř a pečlivě promícháme. Ze směsi tvarujeme ploché tenčí placičky. V pánvi rozehřejeme olej a placičky v něm opečeme z obou stran dozlatova. Vepřenky podáváme na krajíčku chleba posypané jemně nakrájenou cibulí a potřené hořčicí.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×