Kořeňte i smažte opatrně: Vepřenka není karbanátek
Do správných vepřenek rozhodně nepatří koření, kterým dochucujete sekanou nebo karbanátky. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o velmi podobná jídla. Zásadně se ale liší jak v používaném mase (vepřenky jsou výhradně z vepřového), tak v dalších ingrediencích. Do sekané nebo karbanátků se dávají mj. vejce, česnek, cibule či majoránka a další. Recept na vepřenky je mnohem prostší. Kromě masa do nich normy nařizují jen sůl, pepř, sladkou mletou papriku a namočené pečivo. Chuť masa tak mnohem více vynikne. Příprava samotných vepřenek je velmi jednoduchá, maso se nastavuje už jen namočeným rohlíkem či houskou. K dochucení se potom používá pouze obyčejná mletá paprika a samozřejmě pepř a sůl. Aby měly vepřenky správnou konzistenci, mělo by být maso pořádně vychlazené. Lépe se zpracovává i tvaruje do cca centimetr vysokých placiček. Při smažení je pak nutné obracet opatrně a pomalu, vepřenky mají tendenci se trhat (vzhledem k tomu, že neobsahují vajíčko).