Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Tradice

Perlení v ústech má až nebesky hladivý pocit, říká o tradičně vyráběných sektech národní sommelierka

Info ikona
Sekt

Když se láme rok, lítají špunty. Proto jsme vyzpovídali národní sommelierku Kláru Kollárovou, jednoho z nejpovolanějších lidí u nás, kteří rozumí šumivým vínům, sektům. Umožnila nám proniknout do podstaty chuti tohoto oblíbeného nápoje.

Jana Kantorová | 18. 11. 2023

Od čeho se odvíjí chuť šumivého vína? Od jeho odrůdy?

Důležitá je samozřejmě použitá odrůda, ale více než u tichých vín je důležitá i metoda výroby, která s sebou nese styl aroma i chutě. Metoda výroby rovná se tomu, jak víno získává své perlení.

Můžete stručně popsat pár možností, jak tento proces probíhá? A jak se to projevuje na chuti?

Rychlejší, a tím pádem ekonomičtější je metoda charmat, kdy se CO2 dostává do vína tzv. sekundární fermentací ve velké nerezové tlakové nádobě. U takto vyrobených vín očekáváme více svěžesti a ovocnosti, přímočarost a jednoduchost. Použijeme-li aromatičtější odrůdu, více se zde projeví její typické aroma než ve vínech vyrábějící se tzv. tradiční/traditionelle metodou, která se využívá pro šumivá vína nejen v oblasti Champagne. V tomto případě CO2 víno získává také sekundárním kvašením, ale děje se tak v konkrétní lahvi, kterou držíte právě v ruce.

Galerie: Pronikněte do tajů výroby šumivého vína
Mohlo by se vám líbit

Užijte si víno i na podzim. Vinohrady, muzea, burčák, Svatomartinské i degustace

Letošní podzim přeje výletům... A proč se tentokrát neužít podzimní slunečné počasí se sklenkou v ruce. zpestřovat výlety klidně i v poklidném tempu a se sklenkou lahodného vína. Máte-li to daleko na Moravu, budete okouzleni středočeskými vinařstvími v čele s Kutnou Horou a Mělníkem. Nejen tato města jsou protkána místy, která vám přiblíží letitou i novodobou historii výroby lahodného nápoje, jemuž se skvěle daří právě také ve středních Čechách.
marianne.cz

Jak dlouho takto vyrobená šumivá vína zrají ve sklepě vinaře?

Zákonná lhůta je minimálně 9 měsíců, ale mnohdy je to více než rok, někdy i dva tři. Díky tomu se utvářejí jiné nazrálejší aromatické profily, chuť je zaoblená a perlení v ústech má až nebesky hladivý pocit.

Podle čeho poznám, kde víno zrálo? Zda ve velké nerezové nádobě, nebo v lahvi?

Rozdíl bychom měli vyčíst z etikety, ale většinou to poznáte už na první pohled – podle ceny. Vždyť jen z časového a manipulačního pohledu musí stát druhé víno výrazně více než první. Ale pozor… kvalitu nebo „nekvalitu“ najdeme v obou produktech.

Kromě metody výroby hrají roli při výběru šumivého vína také jeho sladkost nebo suchost. Jak je to s obsahem cukru a značením?

Nenechme se zmýlit, protože terminologie vzhledem k překladu může být matoucí. Hledáte-li suchá vína, nakupujte v kategorii brut nature (0-3g/l), extra brut (do 6 g/l) nebo brut (do 12 g/l).

Mohlo by se vám líbit

Před vinobraním se musí „zarazit hora“. Kde můžete tuto lidovou slavnost zažít?

Slyšeli jste o tom, že zhruba měsíc před oblíbeným vinobraním se musí „uzamknout“ vinice? Jedině tak bude úroda uhlídána. Tento prastarý zvyk s kořeny až ve středověku v posledních letech ale všechny milovníky vína spíše baví. Představuje totiž další příležitost, jak se u moravského vína sejít s rodinou a přáteli. Jak probíhá a do jakých vinařských obcí za ním můžete vyrazit?
marianne.cz

Mezi suššími šumivými víny jste nezmínila „extra dry“. Je tedy sladší?

Ano, přesně tak, i když logicky bychom usuzovali opak. Kategorie extra dry je spíše sladšího charakteru (má 12-17g/l) a věřte, že rozdíl je chuťově znatelný. Kategorie dry (17-32 g/l), demi-sec (32-50 g/l) a doux (nad 50 g/l) jsou již opravdu sladké.

Můžeme konkurovat s našimi moravskými a českými šumivými víny/sekty třeba francouzským, italským?

V posledních letech se s našimi sekty se doslova roztrhl pytel! Leaderem segmentu šumivých vín je Bohemia Sekt. Doporučuji vína z řady Prestige Brut, která je výlučně z našich hroznů, nebo ultra suché Chateau Radyně. Vedle gigantů se nenechala zahanbit i menší vinařství - Obelisk, Thaya, Kamil Prokeš, Proqin, Vinné sklepy Zapletal nebo Chateau Valtice. Mnozí skvělí producenti se ale soutěží neúčastní, a proto mějte oči otevřené. Šumivá vína z moravské i české produkce dobývají svět.

To jsou skvělé zprávy! A jaké pokrmy šumivá vína dokonale doplňují?

Šumivá vína, sekty, jsou díky perlení ideální jako aperitiv, protože podpoří chuťové pohárky a povzbudí hlad. Tím to ale nekončí. Ušlechtilá šumivá vína, která leží delší dobu na svých kalech v lahvi, zvládnou klidně celé menu - od krémové polévky přes rybu nebo třeba pečenou křepelku.

Některé sekty se vyrábějí také rychlým lisováním pouze modrých hroznů. Značíme je jako Blanc de noir neboli bílé z modrých. Díky použitým odrůdám mají plnější chuť s výraznější ovocností, a tak si je můžeme dát i k pokrmům z masa a hub. A to je značka ideál.

Mohlo by se vám líbit

Kulturní poklady dušiček: Tradice, které udržují památku živou

Dušičky, také známé jako Svátek zesnulých, jsou významným náboženským a kulturním svátkem, který se slaví po celém světě, s nejvýraznějšími tradicemi v katolických zemích. Tento den, který obvykle připadá na 2. listopad, je určen k vzpomínání na zesnulé, modlitbám za jejich duše a k uctění jejich památky.
marianne.cz
Zdroj článku