Recept na dýňový koláč
Seznam potřebných surovin
Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 90 g másla
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 3 lžíce studené vody
Náplň:
- 400 g dýně
- 2 jablka
- cukr (dle chuti)
- šťáva z 1 citronu
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička skořice
Dále:
- 50 g mandlí
- tuk na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
Jak na to:
Dýni a jablka oloupeme, vydlabeme jádra a nakrájíme na kousky. Lehce podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou kůru i šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši. Z mouky, másla, soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto. Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Naplníme připraveným těstem, pak přidáme dýňovou kaši. Posypeme spařenými oloupanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu asi 30 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do koláče a po vytažení musí vyjít suchá.