Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Chcete vědět, jak chutná život v redakci Marianne? Namíchejte si náš originální koktejl Marianne

Chcete zjistit, jak chutná koktejl, jehož receptura vychází z různorodé redakce Marianne? Nejen na silvestrovskou noc si můžete namíchat koktejl Marianne. A pokud chcete poslední večer v roce zasvětit i dalším koktejlům, načerpejte inspiraci u těch nejlepších barmanů a barmanek, které známe.

Eva Kadavá | 27. 12. 2023

Dlouhá noc s Marianne

Děkujeme za celý rok, který jste s Marianne a naší redakcí prožili. Je co oslavovat. S pražskou restaurací Soul Love jsme si proto pro vás připravili speciální koktejl. Věříme, že vám bude chutnat stejně jako nám.

Koktejl Marianne

ingredience: 20 ml kvalitního ginu, 20 ml švestkového vína, 40 ml Campari, 20 ml čerstvé limetkové šťávy, 20 ml pyré z liči
na ozdobu: sušené plátky limety, lyofilizované maliny, jedlé květy.
 

1. Jednotlivé ingredience postupně nalijte do šejkru naplněného ledem, důkladně promíchejte a přes sítko nalijte do sklenice vhodné na whisky.
2. Koktejl dozdobte plátkem sušené limety, mrazem sušenými malinami a jakýmkoli jedlým květem.

Info ikona
Marianne

Koktejly, které vládnou světu

Koktejly prý odrážejí osobnost. Například ženy, které pijí Piña Coladu, jsou prý rozverné a rády flirtují. Zeptali jsme se významných osobností z koktejlového světa na dvě zásadní otázky:

1. Jaké jsou aktuální trendy v koktejlech?

2. Jaký koktejl nás všechny přežije?

Pavla Buchtová, barmanka Soul Love Prague

1. Trendy jsou dva – úplná jednoduchost, kdy barman namíchá koktejl na přání, a druhý úplně opačný, kdy jde o show. Nám do našeho kruhového baru a celkového interiéru lépe sedí show, sázíme na wow efekt. Bar se stal takovou malou laboratoří, a proto může být host neustále překvapován. Zářným příkladem je legendární Pavel Tvaroh se svými proslulými molekulárními koktejly.

2. Klasika, která tu byla před šedesáti lety a dalších šedesát zůstane: Margarita, Whisky Sour nebo určitě Negroni, který je díky dokonale vyváženému poměru označován za jeden z nejdemokratičtějších koktejlů na světě. A my přece za demokracii bojovali! Jinak náš #1 koktejl je rozhodně Porn Star Martini.

Alexandros Gavrilidis, senior bar manager, Soot Bar, Manifesto

1. Žijeme v době, kdy koktejly zažívají boom a hosté chtějí objevovat nové chutě. Na vzestupu jsou také trendy jako udržitelnost, nízkoalkoholické a nealkoholické koktejly či nápoje na bázi zeleniny. V posledních letech také vzrostla obliba lihovin z agáve – tequily i mezcalu. Důležitou roli hrají sociální sítě. Lidé si koktejly fotí a sdílejí, takže musejí být fotogenické. Mixologové tedy vytvářejí jedinečné ozdoby, textury, používají řemeslný led, originální sklenice. Pohostinství čelí nedostatku personálu, a tak budeme svědky toho, že si bary budou vytvářet vlastní perlivé nápoje nebo koktejly připravené tzv. na kohoutku.

2. Myslím, že klasika jako Negroni tu bude vždy. Vzestup italských bitters a vermutů vynesl Negroni na první místo všech klasických koktejlů, tento nápoj je tu s námi již 100 let. Jeho hořkosladká chuť, ikonická prezentace s velkou kostkou ledu a rubínově červená barva ho činí rozpoznatelným po celém světě.

Lukáš Hanzl, barman a rumový expert, Ultra Premium Brands

1. Roste popularita nízkoalkoholických drinků. Hojně vyhledávanými se stávají i drinky o větším objemu, které obsahují alkoholický základ a kvalitní nealkoholický mixer. Za doporučení stojí například drinky z rumů Plantation a prémiové nealko Fever-Tree. Ve světě míchaných drinků se kreativitě meze nekladou, a tak se lidé rozhodně dají neustále něčím překvapit. Osobně v koktejlech rád používám lokální čerstvé suroviny, které mají vždycky skvělý ohlas a drinku dodají nový rozměr.

2. Klasické koktejly, které jsou tu už celá desetiletí, nikam nezmizí a svoje příznivce budou mít pořád. Daiquiri, Old Fashioned nebo třeba Negroni. Třeba Negroni s ginem Citadelle si získá úplně každého. Občas někdo spekuluje, že budoucností jsou už výrobcem připravené nápoje, tzv. RTE – ready to enjoy, já ale věřím, že na dobře a kvalitně připravený drink od profesionálního barmana lidé nezanevřou nikdy.

Další tipy na (silvestrovské) drinky
Mohlo by se vám líbit

Ikonické koktejly ve stylu Hemingwaye a Marlona Branda

Patříte k milovníkům koktejlů? Máme pro vás tři zajímavé recepty inspirované světem známých osobností. Dáte si Cherry Breeze s kapkou dvanáctileté whisky, daiquiri od slavného spisovatele, nebo raději drink od samotného Kmotra?
marianne.cz

Tereza Hanzlíková, head bartender, Ideas are Bulletproof bar

1. Mezi trendy dnešní doby bych zařadila sezonnost. U nás měníme menu alespoň dvakrát ročně podle toho, jaké suroviny zrovna frčí. Dál se nejen barovou scénou řítí trend udržitelnosti neboli zero waste. A v neposlední řadě se s ohledem na zdravější životní styl do popředí dostává trend nízkoalkoholických a nealkoholických drinků.

2. Zvolila bych svoji oblíbenou klasiku Old Fashioned, ztělesnění jednoduchosti, historie a variability. Většina lidí si tento drink spojuje pouze s whisk(e)y. Zkusili jste ale třeba „Fešáka“ na rumu?

Jiří Richter, ambasador Beefeater

1. Jedním z aktuálních trendů je důraz na udržitelnost a místní suroviny. Barmani stále více využívají ekologické postupy, recyklované materiály a do svých koktejlových menu zařazují prvky z farem. Kromě toho roste obliba koktejlů s nízkým obsahem alkoholu nebo nealkoholických koktejlů. Jedním z překvapivých trendů, který nabírá na síle, je inovativní používání slaných ingrediencí. Barmani experimentují s kořením, bylinkami, a dokonce i zeleninou, aby vytvořili zajímavé chuťové profily. Představte si, že popíjíte koktejl s nádechem rozmarýnu nebo se špetkou černého pepře.

2. Věřím, že Gin & Tonic nás všechny přežije. Za jeho neutuchající popularitu vděčíme jeho osvěžující jednoduchosti. Gin & Tonic, který kombinuje svěží chuť ginu s šumivým tonikem a trochou citrusů, se stal nadčasovým nápojem. Jeho univerzálnost umožňuje použití různých ozdob a infuzí ginu, což zaručuje, že zůstane oblíbenou klasikou.

Barbora Ceľuchová, event manager, The Monkey Bar

1. Dnešním celosvětovým trendem je jednoznačně přiblížit hostům chutě jiným způsobem, než jak by je standardně očekávali, a překvapit hosta něčím novým. Napomáhá tomu i boom v používání moderních technologií (např. ultrazvuk či termomix), které posouvají moderní mixologii vpřed. Zázemí The Monkey Bar umožňuje zpracovávat zajímavé ingredience. V koktejlovém menu najdete netradiční ingredience, jako jsou galangal, sakura, mascarpone, sake nebo makadamové ořechy. Věřím, že kvalitní barové prostředí si vždy najde způsob, jak hostovi ukázat něco nového a neočekávaného.

2. Myslím, že na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď. Lidé jsou různí, chutě rozličné a preference se mění s ročním obdobím, věkem i náladou. Svým charakterem je mi nejblíž Gin & Tonic. Od suché a bylinné varianty přes svěží a citrusovou až po sladkou, jahodovou či broskvovou příchuť. Věřím, že výrobci a alkoholické značky se svými inovacemi ještě zdaleka neskončily.

Jan Vlasák, ginový ambasador Alkohol.cz

1. V koktejlech se v hlavních rolích objevuje více tequily a mezcalu. Mezi další trendy patří zaměření na lokální suroviny, sezonnost ingrediencí, ekologie a minimalizace odpadu. Pozornost barmanů si vyžadují také nealkoholické a nízkoalkoholické koktejly. Pro přípravu ingrediencí se mnohem častěji používají složité technologie. Díky nim dokážeme známé ingredience zpracovávat zase trochu jinak a přinést něco nového, neobvyklého. Čeští barmani jsou stále velmi kreativní a mají co nabídnout svým hostům.

2. Pokud bych měl vybrat jeden jediný koktejl, který nás přežije, tak bych řekl, že jím bude Old Fashioned. Kombinace amerického bourbonu, cukru a bitteru, ozdobená pomerančovou kůrou a někdy i třešní. Hlavní složka – bourbon – se dá v tomto typu koktejlu nahradit vlastně jakýmkoli jiným destilátem a výsledný drink pořád chutná skvěle.

Sára Zlámalová, šéfbarmanka, Bar, který neexistuje a Slast ze skupiny Lidi z Baru

1. Mezi nejvýraznější trendy, které mi jsou blízké, patří low alko a nealkoholické koktejly. Spoustu zajímavých surovin na tyto koktejly si děláme sami. Nabízíme koktejly s velkým chuťovým i vizuálním zážitkem bez kapky alkoholu. Dalším trendem je klarifikace – laicky řečeno vyčištění koktejlu. Takhle můžete popíjet například Bloody Mary, která je z rajčatového pyré, ale vypadá jak voda ve skleničce. Další směr, který se už několik let dere do popředí, je zero waste: využít všechno, co se dá. A teď přišla do hry ještě AI. Vytvořili jsme s ní letní menu a musím říct, že některé její nápady hodnotím jako velmi inspirativní. Koktejly už dávno nejsou jen o chuti a vůni. Snažíme se zaujmout ideálně všechny smysly.

2. Gin & Tonic, jednoznačně. Ještě jsem nepotkala člověka, který by ho neměl rád. Znají ho lidé po celém světě a dá se udělat na milion způsobů. Je libo sladší? Přidáme pár kapek růžové vody. Old Tom gin infuzujeme kardamomem. Nebo trošku šílená varianta s kapary, aquavitem a koprem. Nic není problém.

Mohlo by se vám líbit

„Základ domácích drinků? Hodně ledu,“ říká barman Milan Zaleš

Je možné namíchat v domácím prostředí lahodný drink? V čem většina lidí chybuje? A jak vypadá typicky silvestrovský nápoj? Nejen na tyto otázky jsme se zeptali barmana Milana Zaleše.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Prošli byste maturitním testem z češtiny? Otestujte se!</span>

Kvíz: Prošli byste maturitním testem z češtiny? Otestujte se!

Zábava

<span>Horoskop na květen: Berani mají věřit svým pocitům, Lvi nahlížet pod povrch</span>

Horoskop na květen: Berani mají věřit svým pocitům, Lvi nahlížet pod povrch

Zábava

<span>10 tipů na knižní novinky letošního jara, které si nenechte ujít</span>

10 tipů na knižní novinky letošního jara, které si nenechte ujít

Zábava

<span>Horoskop od 29. dubna: Váhy mají zbystřit, Štíři najít toleranci a Býci se zklidnit</span>

Horoskop od 29. dubna: Váhy mají zbystřit, Štíři najít toleranci a Býci se zklidnit