Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Krása

Jak škodí cukr vaší pleti?

Info ikona
Jak škodí cukr pleti?

Chuťové pohárky ho milují. Tělo ho potřebuje. Ale pokud to s ním přeženete, je jako časovaná bomba. Způsobuje nárůst civilizačních chorob a aby toho nebylo málo, tak i takzvanou cukrovou pleť. Víte, jak vypadá?

Markéta Vörös | 18. 01. 2021

Když se ráno podíváte do zrcadla, co vidíte? Pokud se vám zdá vaše pleť povadlá a bez elasticity, vrásky vám přímo přibývají před očima a do toho se vám pravidelně objevuje akné, je pravděpodobné, že jste se i vy stala obětí cukru. Vítejte v klubu žen s „cukrovou pletí“.

S největší pravděpodobností za to můžou ty dvě lžičky cukru (ano, i hnědý se počítá), co jste si ráno přidala do kávy, narychlo zhltnutá snickerska u počítače ve tři odpoledne nebo oblíbená sycená limonáda. Ne nadarmo je dnes většina hollywoodských hvězd sugar-free. Hlavně ale nezoufejte. Naštěstí existuje několik způsobů, jak se „cukrové pleti“ zbavit.

Sbohem, fidorko

Proč se vlastně cukr na pleti tak zásadně odráží? Je to velmi jednoduché. Přijaté sacharidy se v těle rozloží na glukózu, což okamžitě zvýší hladinu inzulínu. Ta není tělem zcela využita, její přebytek se proto částečně váže na proteiny, například kolagen nebo elastin. Procesu se říká glykace a ta je zodpovědná nejen za nelibý odraz v zrcadle, ale i za rozvoj či zhoršení mnoha degenerativních onemocnění.

Mohlo by se vám líbit

Jste ranní ptáče, nebo sova? Zjistěte svůj chronotyp a vytvořte si péči na míru

Určitě už jste slyšela, jak jsou hodiny spánku před půlnocí důležité pro krásu. Jenže to zdaleka neplatí pro každého, minimálně pro sovy milující ponocování ne. Jak dobře spát, fungovat a dobře vypadat, ať už je nastavení vašeho chronotypu jakékoli?
marianne.cz

Pokud jsme vás teď trochu vyděsili, žádný strach. S „cukrovou pletí“ lze bojovat – a naštěstí i jinak než jen nekompromisním vyškrtnutím cukru z jídelníčku. Skvěle fungují kosmetické produkty bohaté na kurkumu, pivoňky, mimózu (ta zastavuje a obrací glykační reakci) nebo karnosin (dipeptit omlazující buňky). Všechny tyto látky pleť zpevňují a napravují vzniklé škody. Pomohou vám též vitaminy, konkrétně niacinamid (B3) a vitamin C. Stimulují produkci kolagenu a postupně mění tón pleti z mdlé na mladistvě zářivou. Jen na zázračné krémy ale spoléhat nelze. Tím nejdůležitějším je pochopitelně změna jídelníčku, alespoň částečná. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci zpomalit vstřebávání cukru. Možná to zní drsně, ale vyhnout se potravinám s přidaným cukrem, třeba formou několikadenního detoxu, je řešení.

Mohlo by se vám líbit

Zákeřný cukr. Proč mu nedokážeme odolat?

marianne.cz

Hodné a zlobivé cukry

Tělo samozřejmě glukózu potřebuje, aby mohlo produkovat energii. Ale co zkusit nahradit špatné cukry těmi dobrými? Komplexní sacharidy jako hnědá rýže a zelenina se rozkládají na glukózu pomaleji (a nezpůsobují ten otravný nárůst inzulínu). Nízkoglykemické potraviny jako fazole, ořechy a celozrnné výrobky zase zpomalují vstřebávání cukru a pomáhají kontrolovat jeho hladinu v krvi.

Nepřítel č. 1

Jednoduché sacharidy se rychle rozpadají na glukózu a vedou k nárůstu inzulínu, vyvarujte se proto potravin s vysokým glykemickým indexem. Jsou to bohužel ty, které nám přinášejí největší slast: bílý chléb, cukrovinky, smažená jídla, zmrzlina, džusy, těstoviny, kečup, smetanový sýr, džem, pizza, cukr (bílý i hnědý) a balené svačiny. My v redakci si ale čas od času stejně neodpustíme čerstvě napečené domácí buchty – za tu vrásku to stojí.

Mohlo by se vám líbit

Rock ve vlasech aneb Návrat slavného účesu Jane Fonda a Jennifer Aniston

marianne.cz

Oslaďte si život, zn. zdravě

  • Pořádně se vyspěte. Když nemáte dostatek spánku, vaše tělo uvolňuje stresový hormon kortizol. Ten následně mobilizuje zásoby cukru a způsobuje prudký nárůst inzulínu.
  • Snažte se minimalizovat stres. Právě stres může zvýšit hladinu inzulínu stejně jako konzumace cukru. Velmi často stojí například za vznikem akné.
  • Jezte často a vyváženě. Snížení příjmu cukru automaticky neznamená snížení příjmu potravy. Pokud je vaším cílem udržovat konzistentní hladinu cukru v krvi, dopřejte tělu nízkoglykemickou svačinku (luštěninové pomazánky).
  • Dbejte na přípravu jídla. Při vaření škrobů (brambory a potraviny s pšenicí) mějte na paměti, že teplo spojené s vařením způsobuje proces želatinace. A ten může vést ke zvýšení glykemického indexu potraviny.
  • Tuky jsou přítel. Tím samozřejmě myslíme zdravé tuky, jako jsou třeba omega-3 (losos). Nebo olivový olej, symbol dlouhověkosti. Právě zdravé tuky udržují pokožku krásně jemnou, pružnou a přímo zářivě mladistvou.
Mohlo by se vám líbit

Jak na zdravý životní styl v zimě? Kristýna Báčová radí, které potraviny vás zahřejí

marianne.cz