Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Čerstvá, křupavá a hotová za chvilku: Rychlá granola z pánve skvěle dochutí snídani i svačinu

Historie granoly v České republice není dlouhá. Její popularita úzce souvisí s trendy zdravé výživy v posledních desetiletích. Granolu si samozřejmě můžeme koupit, ale za vyzkoušení rozhodně stojí i domácí granola z pánve. Do čtvrthodinky je na stole skvělá a zdravá snídaně.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 31. 10. 2025

Granola je známá a oblíbená jako lahodná, výživná a na vlákninu bohatá snídaně, energeticky povzbuzující svačina a zdravý dezertní doplněk na bázi ovesných vloček a ořechů. Co se týče historie, předcházela jí první uměle vyrobená snídaňová cereálie  „granula“. Tu v roce 1894 vymyslel Dr. James Caleb Jackson pro klienty svého prominentního sanatoria v Dansville ve státě New York. Granula byla vytvořená z grahamové mouky bohaté na otruby, která se tvarovala do nugetek. Před konzumací se musela přes noc namáčet. Doktor Jackson věřil, že základem nemocí jsou problémy trávicího systému, proto začal experimentovat se studenými cereáliemi jako lékem na nemoci. Granula byla výsledkem jeho experimentů.

Mohlo by se vám líbit

Ranní dávka zdravé a dlouhotrvající energie: Krémová míchaná vajíčka

Víte, že každý druhý pátek v říjnu se slaví Světový den vajec? Jedna z příležitostí připomenout si, že vajíčka jsou mimo jiné skvělou a zdravou volbou k snídani. Připravit si můžete například velmi chutná krémová míchaná vajíčka.
marianne.cz

Granola si nakonec našla cestu i k nám 

Když John Harvey Kellogg později vymyslel podobnou cereálii, změnil název na „granola“, aby se vyhnul právnímu konfliktu s Jacksonem. Kellogg zavedl proces válcování, aby zrno vločkoval, čímž se stávalo chutnějším. Granola byla spíše okrajovou speciální potravinou až do 60. let 20. století a vzestupu zájmu o zdravé potraviny. Ovoce a ořechy se začaly přidávat pro zvýšení její nutriční hodnoty a atraktivity. Různí lidé se prohlašovali za původce oživení nebo znovuobjevení granoly. Zejména Layton Gentry, kterému se připisuje recept na granolu s použitím ovesných vloček. A hlavní rozdíl mezi granolou a müsli? Ten spočívá ve způsobu přípravy: müsli je syrová směs, zatímco granola je pečená verze müsli. Je však důležité podotknout, že müsli přišlo o něco později (kolem roku 1900 ho vymyslel švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner). Historie granoly v České republice úzce souvisí s její celosvětovou popularitou v posledních desetiletích. Návod na rychlou domácí granolu z pánve přináší Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Snídaně jako ve Waldorf Astoria: Vejce Benedikt vypadá luxusně a chutná skvěle

Vejce Benedikt patří k nejoblíbenějším jídlům těch, kteří hledají vydatnou snídani. Málokdy chybí v jídelních lístcích vyhlášených „snídaňových“ podniků. Připravit si tuto pochoutku ale můžete i doma. Vypadá luxusně a chutná skvěle.
marianne.cz

Recept na rychlou granolu z pánve

Seznam potřebných surovin

  • 1 banán
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 lžíce sušeného kokosu
  • 1 hrst nasekaných ořechů
  • sirup (nebo med)
  • skořice
  • 1 špetka soli

Jak na to:

Banán rozmačkáme vidličkou. Ovesné vločky opražíme na pánvi. K vločkám přidáme nasekané ořechy, kokos, skořici a špetku soli. Vše promícháme a necháme ještě chvíli opékat. Poté ke směsi přidáme rozmačkaný banán a podle chuti sirup nebo med. Směs promícháme a necháme opéct dozlatova.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×