Granola si nakonec našla cestu i k nám
Když John Harvey Kellogg později vymyslel podobnou cereálii, změnil název na „granola“, aby se vyhnul právnímu konfliktu s Jacksonem. Kellogg zavedl proces válcování, aby zrno vločkoval, čímž se stávalo chutnějším. Granola byla spíše okrajovou speciální potravinou až do 60. let 20. století a vzestupu zájmu o zdravé potraviny. Ovoce a ořechy se začaly přidávat pro zvýšení její nutriční hodnoty a atraktivity. Různí lidé se prohlašovali za původce oživení nebo znovuobjevení granoly. Zejména Layton Gentry, kterému se připisuje recept na granolu s použitím ovesných vloček. A hlavní rozdíl mezi granolou a müsli? Ten spočívá ve způsobu přípravy: müsli je syrová směs, zatímco granola je pečená verze müsli. Je však důležité podotknout, že müsli přišlo o něco později (kolem roku 1900 ho vymyslel švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner). Historie granoly v České republice úzce souvisí s její celosvětovou popularitou v posledních desetiletích. Návod na rychlou domácí granolu z pánve přináší Toprecepty.cz.