Přejít k hlavnímu obsahu
Zdraví

Zatočí s chřipkou a zlepší trávení: Nejlepší superpotraviny, které byste měla zařadit do jídelníčku

Možná jste už někdy narazila na pojem „superpotravina“, který se v souvislosti se stravou objevuje čím dál častěji. Co si pod tímto názvem přesně představit? A proč by tzv. superpotraviny měly být nedílnou součástí našich jídelníčků?

Aneta Akgül | 4. 02. 2025

Co je na superpotravinách tak super?

Ačkoliv je pojem „superpotravina” čím dál více skloňován v souvislosti se zdravou stravou, nejedná se o žádnou odbornou definici, tedy o žádný lékařský či vědecký termín, naopak. Ve své podstatě se jedná o marketingové označení potravin, které jsou vysoce prospěšné zdraví. Právě to je dělá výjimečnými a odlišnými od potravin běžných. Jsou totiž nesmírně bohaté na vitamíny, živiny a minerály. Lze tedy říci, že si svůj marketingový název vysloužily zcela právem.

Mohlo by se vám líbit

Jak vytvořit vyvážené jídlo? Radíme, co by měl obsahovat jídelníček a na které potraviny si dát pozor

Po letech propagace drastických diet a šílených metod, jak zhubnout, jsme se konečně dostali do bodu, kdy se do popředí dostává zdravý životní styl a především vyvážená strava. Tyto dvě věci spolu úzce souvisí – vyvážený jídelníček tělu poskytuje potřebné živiny pro správné fungování a pomáhá předcházet mnoha zdravotním problémům. Co se ale přesně skrývá pod pojmem „vyvážená strava“ a jaké potraviny by měla zahrnovat? Zjistěte, jak si sestavit zdravý jídelníček.
marianne.cz

Je jasné, že téměř každá potravina v sobě nese určité množství živin. Superpotraviny se od nich ale liší tím, že koncentrace vysoce prospěšných látek v nich je opravdu velká. Běžné potraviny jsou sice součástí správného a vyváženého stravování, ovšem superpotraviny dodávají tělu ještě o něco větší dávku živin, vitaminů, minerálů a také antioxidantů.

Které potraviny označujeme jako superpotraviny?

Sestavení vyváženého a zdraví prospěšného jídelníčku může být někdy poměrně náročná věc – především ve chvíli, kdy začnete vyhledávat informace na internetu a vyskočí na vás nespočet článků, doporučení a rad. Člověk se v množství informací častokrát ztrácí. Zde je proto několik superpotravin, které můžete zařadit do svého jídelníčku.

Borůvky, brusinky, acai nebo goji

Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, brusinky a goji, je velice bohaté na antioxidanty. Ty v těle pomáhají neutralizovat volné radikály, které mohou způsobovat oxidační stres a poškozovat buňky. To posléze může vést ke vzniku chronických onemocnění, jako jsou například srdeční choroby, diabetes nebo rakovina.

Mohlo by se vám líbit

Suchý únor a hubnutí: Nutriční terapeutka odhaluje, co se stane s tělem, když přestanete pít

Na přelomu ledna a února se střetávají dvě témata, která ve společnosti rezonují – hubnutí, které si mnozí dali jako novoroční předsevzetí, a omezení alkoholu v rámci Suchého února. Může člověk zhubnout, i když si dopřává pivo, víno nebo koktejly? A lze shodit na váze pouze tím, že na měsíc zcela vynechá alkohol? To vše vysvětlila pro Marianne.cz nutriční terapeutka Karolína Beranová.
marianne.cz

Špenát, kapusta nebo rukola

Tyto druhy listové zeleniny jsou bohaté na vitamíny, minerály, vlákninu a fytonutrienty. Špenát je například plný železa, ale také vitamínů A, C a K, které jsou důležité pro zdraví pleti a kostí. Vitamíny C a K najdeme také v kapustě, která je též také plná antioxidantů, konkrétně pak luteinu, který podporuje zdraví očí. Rukola je zase proslulá svými protizánětlivými účinky.

Semínka, ořechy a ryby

Ořechy, semínka a některé ryby, jako jsou například losos, sardinky nebo makrela, jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou esenciální pro správnou funkci mozku, zlepšení paměti a soustředění a navíc mají protizánětlivé účinky. Podporují zdraví srdce a regulují hladinu cholesterolu.

Fermentované potraviny

Fermentované potraviny, jako jsou například kimchi, zelí nebo třeba kefír, jsou známé pro vysoký obsah probiotik. Ta jsou prospěšná především pro podporu zdraví střevního mikrobiomu. Tím se posiluje nejen správné trávení, ale také imunita.

Mohlo by se vám líbit

Superbylinka zvaná oregano: Dostupný poklad pro dobré jídlo i lepší imunitu

Bez oregana je těžké představit si především středomořskou kuchyni. Kromě toho má ale tento „sourozenec majoránky“ obrovské množství vlastností prospěšných pro naše zdraví.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zdraví
Zničí sklenička vína vaši snahu zhubnout? Nutriční terapeutka Karolína Beranová vyvrací mýty o alkoholu a hubnutí

Zničí sklenička vína vaši snahu zhubnout? Nutriční terapeutka Karolína Beranová vyvrací mýty o alkoholu a hubnutí

Zdraví
Jak vytvořit vyvážené jídlo? Radíme, co by měl obsahovat jídelníček a na které potraviny si dát pozor

Jak vytvořit vyvážené jídlo? Radíme, co by měl obsahovat jídelníček a na které potraviny si dát pozor

Zdraví
Jak vydržet u cvičení? Trenérka Hana Číčelová radí, jak začlenit pohyb do hektického života

Jak vydržet u cvičení? Trenérka Hana Číčelová radí, jak začlenit pohyb do hektického života

Zdraví
Do posilovny nemusíte: Nejlepší domácí cvičení s vlastní vahou, díky němuž posílíte celé tělo

Do posilovny nemusíte: Nejlepší domácí cvičení s vlastní vahou, díky němuž posílíte celé tělo

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SÉRUM ANNA BRANDEJS + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SÉRUM ANNA BRANDEJS + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit