Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Výborné ovocné knedlíky, které nepotřebují mnoho času ani zkušeností v kuchyni

Ovocné knedlíky u nás patří mezi velmi oblíbená tradiční jídla. Nejčastěji se připravují z kynutého nebo z tvarohového těsta. Dnešní recept je na jednoduché, rychlé a velmi chutné tvarohové, které zvládne i začátečník.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 3. 08. 2025

Všechny ovocné knedlíky se mohou podávat jako hlavní jídlo, ale stejně dobře poslouží i jako dezert. V České republice se jednoznačně nejčastěji připravují z kynutého nebo z tvarohového těsta a plní čerstvým, mraženým či kompotovaným ovocem. Vaří se ve vodě a servírují přelité rozpuštěným máslem a posypané cukrem, alternativně s tvarohem, kakaem, sypané mákem, strouhankou apod. Ať už budete tvořit ovocné knedlíky z jakéhokoli těsta, pravidlem pro úspěch je precizní spojení a uzavření těsta kolem ovoce, aby se knedlíky při vaření neotevřely. Hotové knedlíky je pak potřeba vkládat pouze do vody v plném varu a při vaření je mít stále pod kontrolou.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Kynuté knedlíky s čerstvým ovocem jsou prostě lahůdka

Ovocné knedlíky u nás patří mezi tradiční jídla, oblíbená napříč generacemi. Nejčastěji se v domácích jídelníčcích objevují od prvních čerstvých jahod až po úrodu švestek. Je tedy ideální čas zkusit kynuté ovocné knedlíky podle opravdu snadného dnešního receptu.
marianne.cz

Ovocné knedlíky jsou velká a pestrá "rodina"

O původu ovocných knedlíků kolují jen dohady. Některé teorie tvrdí, že knedlíky pocházejí z Bavorska, jiní je přisuzují Česku nebo dokonce Polsku. V našich končinách se první psaný recept na tuto pochoutku objevil v 17. století. Jednalo se o švestkové knedlíky, ovšem smažené. Později pak přibyla dlouhá řada dalších variant. Z těsta páleného, bramborového, třeného, žemlového, krupicového, kynutého a s mnoha krajovými i rodinnými "vychytávkami". Někde se knedlíky sypaly mákem, jinde třeba tvarohem nebo jen cukrem a máslem. Mnoho oblastí také měla pro ovocné knedlíky nejen vlastní úpravy, ale i pojmenování. A že rozhodně není knedlík jako knedlík, vidíme mimo jiné i při pohledu k rakouským a bavorským sousedům, jejichž „germknödel“ se plní povidly, vaří ve slané vodě, sype mákem a často se servíruje s vanilkovým krémem.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Hrnková buchta s tvarohem aneb sladký a nadýchaný fešák

Říká se mu bílé zlato. Je výjimečný svým složením a univerzálně použitelný v kuchyni. Řeč je o tvarohu. Snadno z něj připravíte slané i sladké pochoutky. Jednou z takových se i velmi oblíbená buchta, známá také jako fešák či prošívaná deka. Vláčná, nadýchaná a voňavá po kakau.
marianne.cz

Recept na ovocné tvarohové knedlíky

Seznam potřebných surovin

(3 porce)

Těsto:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 240 g polohrubé mouky
  • 2-3 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • ovoce dle chuti

Na polití a posypání:

  • máslo
  • moučkový cukr
  • zakysaná smetana

Jak na to:

Z tvarohu, vejce, mouky, soli a oleje zpracujeme na vále těsto. Těsto rozkrojíme napůl a z každé části vyválíme plát. Plát těsta nakrájíme na čtverce, do každého zabalíme ovoce, dobře uzavřeme a vytvarujeme do knedlíku. Připravené knedlíky vložíme do vroucí, lehce osolené vody, po chvilce je oddělíme ode dna a jakmile vyplavou na hladinu, vaříme ještě 3–5 minutKnedlíky na talíři polijeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a přidáme kopeček zakysané smetany.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×