Ovocné knedlíky jsou velká a pestrá "rodina"
O původu ovocných knedlíků kolují jen dohady. Některé teorie tvrdí, že knedlíky pocházejí z Bavorska, jiní je přisuzují Česku nebo dokonce Polsku. V našich končinách se první psaný recept na tuto pochoutku objevil v 17. století. Jednalo se o švestkové knedlíky, ovšem smažené. Později pak přibyla dlouhá řada dalších variant. Z těsta páleného, bramborového, třeného, žemlového, krupicového, kynutého a s mnoha krajovými i rodinnými "vychytávkami". Někde se knedlíky sypaly mákem, jinde třeba tvarohem nebo jen cukrem a máslem. Mnoho oblastí také měla pro ovocné knedlíky nejen vlastní úpravy, ale i pojmenování. A že rozhodně není knedlík jako knedlík, vidíme mimo jiné i při pohledu k rakouským a bavorským sousedům, jejichž „germknödel“ se plní povidly, vaří ve slané vodě, sype mákem a často se servíruje s vanilkovým krémem.