Není asi potřeba dlouze zmiňovat výhody cukety a její vysokou nutriční hodnotu danou velmi slušným obsahem živin, minerálů a vitamínů. Cuketu lidský organismus velmi dobře snáší a není pravděpodobné, že by působila zažívací potíže či alergické reakce. Pokud ovšem nesníte hořkou. Ta není vhodná ke konzumaci ani po tepelné úpravě a může způsobit zdravotní komplikace. Před zpracováním kousek ochutnejte a hořkou vyhoďte! Od dob, kdy cuketa zdomácněla v českých kuchyních, se počet receptů s jejím využitím značně rozrostl. Patří sem i výborná domácí marmeláda. Je známo, že cuketa „miluje koření“, například skořici, zázvor či hřebíček. Kdo dobře snáší skořici, neměl by o ni svoji cuketovou marmeládu ošidit! Hotový výrobek pak můžete vychutnat jen tak na chlebu, ale i s jogurtem, ve smoothie, s palačinkami či vaflemi, jako náplň do koláčů a dezertů, ale i ve variantách se sýrem či masem ve slaných jídlech. Cuketová marmeláda se dobře uplatní také v kombinaci s ořechy, především s mandlemi a vlašskými ořechy.