Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Jogurtový dip s česnekem je to pravé k letním hostinám. Příprava je snadná

Přichází doba příjemných venkovních posezení a samozřejmě také grilování. Dobrý dip by rozhodně neměl chybět. Jedním ze základních je ten podle dnešního receptu. Potřebujete jen bílý jogurt, česnek a bylinky.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 18. 06. 2025

České slovo omáčka vychází z „máčení, omočení něčeho v něčem“, stejně jako anglický název „dip“. Nejstarší omáčku lze vystopovat až do Číny 3. století před naším letopočtem. K prvním zaznamenaným omáčkám v patří starořecký garum neboli garum ve starém Římě (v 2. století př. n. l.). Šlo o specialitu z fermentovaných ryb různých druhů, kmínu, koriandru, kardamomu, medu a bylin. Ze španělštiny převzatý výraz pro omáčku „salsa“ pochází z latinského salsus, což znamená slaný, osolený. Ze stejného základu vychází i francouzské slovo „sauce“, z něhož se zrodil i náš „sos“ či „sós“. Sůl totiž byla vždy důležitou ingrediencí omáček. Za základ a počátek evropských omáček se pak pokládá bešamel, omáčka, kterou v 17. století vyrobil slavný francouzský kuchař François Pierre de la Varenne.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Domácí majonéza z vajíček natvrdo chutná skvěle a vydrží v lednici až dva týdny

Majonéza je jednou z nejstarších a celosvětově nejoblíbenějších omáček moderní gastronomie. K její přípravě stačí olej, vejce, citron a hořčice. Tradičně se připravuje z čerstvých vajec, náš dnešní recept ale radí, jak ji vyrobit i z vajíček vařených natvrdo.
marianne.cz

Dip je samostatně podávaná „namáčecí“ omáčka

V kuchyních po celém světě najdeme skvělé teplé i studené omáčky, připravené z těch nejneočekávanějších kombinací surovin. Účel každé omáčky ovšem byl a zůstává vždy stejný: dodat jídlu, ke kterému se podává, lepší a zajímavější chuť. „Sósy“ svým způsobem odrážejí sofistikovanost a historický vývoj různých kultur na poli gastronomie. Mezi omáčky se ovšem počítá i majonéza, kečup, hořčice, worcester, rybí a barbecue omáčka, sojová omáčka a spousta dalších. Jako „dip“ (z anglického slova namočit) přitom označujeme vesměs všechny samostatně podávané omáčky, do kterých se kousky jídla namáčí. Základ dipu tvoří velmi často jogurt a olivový olej, zakysaná smetana, ale například i majonéza, kombinace s kečupem apod. Fantazii se meze nekladou, na dipy existuje bezpočet zveřejněných receptů, ale i „rodinných pokladů“. 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Sušené hovězí maso je výživná svačina na cesty i zdravé mlsání

Doba dovolených se blíží a s ní i letní turistika. Jednou ze zdravých svačin na cesty je také sušené hovězí maso. Je plné bílkovin, snadno se přepravuje a má dlouhou trvanlivost. Podle našeho receptu si ho můžete připravit doma.
marianne.cz

Recept na jogurtový dip s česnekem

Seznam potřebných surovin

  • 200 g bílého jogurtu
  • sůl
  • 4 stroužky česneku (podle chuti)
  • provensálské koření (nebo čerstvý tymián)

Jak na to:

Česnek oloupeme a protlačíme do bílého jogurtu. Přidáme lehce soli, bylinky nebo tymián a promícháme. Dochutit můžeme podle vlastní chuti, česneku ubrat nebo přidat, stejně tak soli i bylinek.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit