Dip je samostatně podávaná „namáčecí“ omáčka
V kuchyních po celém světě najdeme skvělé teplé i studené omáčky, připravené z těch nejneočekávanějších kombinací surovin. Účel každé omáčky ovšem byl a zůstává vždy stejný: dodat jídlu, ke kterému se podává, lepší a zajímavější chuť. „Sósy“ svým způsobem odrážejí sofistikovanost a historický vývoj různých kultur na poli gastronomie. Mezi omáčky se ovšem počítá i majonéza, kečup, hořčice, worcester, rybí a barbecue omáčka, sojová omáčka a spousta dalších. Jako „dip“ (z anglického slova namočit) přitom označujeme vesměs všechny samostatně podávané omáčky, do kterých se kousky jídla namáčí. Základ dipu tvoří velmi často jogurt a olivový olej, zakysaná smetana, ale například i majonéza, kombinace s kečupem apod. Fantazii se meze nekladou, na dipy existuje bezpočet zveřejněných receptů, ale i „rodinných pokladů“.