Recept na líné koláče
Seznam potřebných surovin
(12 kusů)
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 50 g oleje
- 50 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce
Tvarohová náplň:
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 1 vejce
- 1-2 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr (podle chuti)
- 250 g ovoce (např. borůvek)
Drobenka:
- 60 g polohrubé mouky
- 60 g moučkového cukru
- 60 g másla
Jak na to:
Do mísy nalijeme mléko, přidáme droždí, cukr, vejce, olej a nakonec i prosátou mouku. Důkladně hněteme alespoň 10 minut. Přikryjeme mísu a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem, přibližně na 1 hodinu. Mezitím smícháme tvaroh s vejcem, rumem, vanilkovým cukrem a dosladíme moučkovým cukrem podle chuti. V jiné misce připravíme drobenku – spojíme mouku, cukr a máslo prsty do drobivé směsi. Troubu předehřejeme na 160 °C. Vykynuté těsto rozválíme na větší plech vyložený pečicím papírem. Pomocí důlkovače nebo sklenice uděláme do těsta důlky (skvěle funguje i forma na muffiny, díky které vytvoříme 12 důlků najednou). Do každého důlku dáme 1 lžíci tvarohové náplně, přidáme ovoce a zasypeme drobenkou. Necháme opět kynout, přibližně 30 minut. Pečeme asi 45 minut, dokud nejsou koláče zlatavé. Necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.