Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jako od babičky, ale bez zdlouhavého tvarování: Líné koláče si zamilujete

Voňavé a lahodné koláčky bez zdlouhavého tvarování? Stačí rozválet vykynuté těsto na plech, udělat důlky a naplnit je. A pak upéct dozlatova. Líné koláče si zamilujete pro jejich chuť i jednoduchost.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 12. 09. 2025

Je známo, že české a moravské koláče patří k tomu nejlepšímu, čím tuzemská kuchyně přispěla do světové gastronomie. Jinde na světě byste těžko hledali tolik různých druhů a takovou škálu kombinací a náplní. Kdo v historii upekl první český koláč, zůstává tajemstvím, ale bylo to před více než 200 lety. Velmi bohatou historii má u nás koláč z kynutého těsta. Receptů je řada. Jiné kynuté koláče se pečou v Čechách a jiné na Moravě. Nejrůznější variace najdete také v jednotlivých krajích, někde dokonce i v konkrétních obcích. Liší se druh kynutého těsta, velikost koláčů, náplně, zdobení i posypka. Různé koláče se připravovaly pro rozmanité sváteční události a nejeden z tradičních koláčů se může pochlubit vlastními historickými mýty a rituály.

Mohlo by se vám líbit

Vsaďte na dýňový koláč: Málokterý symbol odcházejícího léta je tak lahodný

Dýně jsou díky své velikosti i pestrosti tvarů a barev nepřehlédnutelnou podzimní zeleninou. Jedním z nejklasičtějších pokrmů z dýně je sladký koláč. Naprosto snadný na přípravu, rychlý, ale především velice chutný!
marianne.cz

Koláče i náplně opředené mýty a pověrami

Koláče se vždy pekly a stále pečou k mnoha příležitostem, největší mezinárodní věhlas ale bezesporu patří těm svatebním. Svatební koláč vznikl z dávného zvyku, kdy novomanželé měli povinnost sníst při obřadu posvátný pokrm. Ve starém Římě se koláč lámal nad hlavou nevěsty, aby byl svazek plodný. Svobodné dívky ve viktoriánské Anglii si dávaly kousek svatebního koláče pod polštář s vírou, že se jim ve snu zjeví budoucí manžel. Kulinářská magie také připisovala koláčům silnou kouzelnou moc. Babyloňané je pekli na počest bohyně Ištar ve tvaru ženských a mužských genitálií, aby si zajistili její přízeň pro početí synů. U Slovanů znamenalo darování a přijetí koláče stvrzení slibu. A pokud se společně snědl, pak i uzavření pokrevního bratrství. Důležitá byla i náplň. Čokoládový krém jistil peníze, broskvový štěstí, jahodový lásku. Tvarohová nádivka posílila psychiku, maková zase plodnost. Oblíbený mřížkový koláč prý garantuje ochranu proti zlým duchům.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: S tímhle jablečným lineckým koláčem si ostudu neuděláte

Potřebujete narychlo upéct něco, co úžasně voní a velice chutná většině strávníků? Linecký koláč s jablky je poctivá klasika, jejíž příprava je snadná a rychlá.
marianne.cz

Recept na líné koláče

Seznam potřebných surovin

(12 kusů)

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 50 g oleje
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce

Tvarohová náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu v kostce
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr (podle chuti)
  • 250 g ovoce (např. borůvek)

Drobenka:

  • 60 g polohrubé mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 60 g másla

Jak na to:

Do mísy nalijeme mléko, přidáme droždí, cukr, vejce, olej a nakonec i prosátou mouku. Důkladně hněteme alespoň 10 minut. Přikryjeme mísu a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem, přibližně na 1 hodinu. Mezitím smícháme tvaroh s vejcem, rumem, vanilkovým cukrem a dosladíme moučkovým cukrem podle chuti. V jiné misce připravíme drobenku – spojíme mouku, cukr a máslo prsty do drobivé směsi. Troubu předehřejeme na 160 °C. Vykynuté těsto rozválíme na větší plech vyložený pečicím papírem. Pomocí důlkovače nebo sklenice uděláme do těsta důlky (skvěle funguje i forma na muffiny, díky které vytvoříme 12 důlků najednou). Do každého důlku dáme 1 lžíci tvarohové náplně, přidáme ovoce a zasypeme drobenkou. Necháme opět kynout, přibližně 30 minut. Pečeme asi 45 minut, dokud nejsou koláče zlatavé. Necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×