Trocha houbařské historie
Průměrný houbař v Česku bezpečně pozná 10 až 15 druhů hub, odborníci i stovky druhů. Co se týče historie houbaření u nás, je jisté, že středověk mu nakloněný nebyl. Například v Mattioliho Herbáři aneb bylináři z r. 1562 se můžeme dočíst: „Houby vesměs nejsou ani byliny, ani koření, ani květ, ani semeno, nýbrž sama pouhá zbytečná vlhkost země, stromů, shnilého dříví a jiných věcí. Proto také nevelmi dlouho trvají a v sedmi dnech se rodí i zase hynou a mizejí…. Celkem vzato nemají v lékařství žádného užitku…“ Naopak počátek dvacátého století znamenal pro českou mykologii období nesmírného rozmachu. Velkou měrou se o něj zasadil nejznámější český mykolog František Smotlacha (1884-1956) zakladatel Československé mykologické společnosti (1921). Jeho Atlas hub jedlých a nejedlých je první mykologická kniha s barevnými fotografiemi hub. František Smotlacha uvedl: „Vyzkoušel jsem pečlivě jedlost u tisíce sedmi set druhů hub.“ Jeho syn Miroslav Smotlacha patří k nejslavnějším českým autorům a spoluautorům atlasů hub, popularizátorům amatérské mykologie, ale i úcty k lesu a jeho ochrany.