Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Jemná žampionová omáčka je hotová za chvilku a má univerzální využití

Žampiony jsou celosvětově nejrozšířenějším druhem hub, používaných v kuchyni. Možná vám přijde vhod dnešní jednoduchý a opravdu rychlý žampionový recept na chutnou omáčku, která se dá využít k masu i bez něj a s libovolnými přlohami.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 11. 07. 2025

Žampiony jsou běžně dostupné a nijak drahé. Jsou lahodné, dají se vařit mnoha způsoby, mají minimum kalorií a řadu zdravotních benefitůNejčastější druhy, se kterými se v našich kuchyních a obchodech můžeme setkat, jsou žampion zahradní, polní, krémový a portobello. Bílé žampiony mají jemnější chuť a o něco méně výrazné aroma, zatímco portobello nebo krémové chutnají výrazně houbově. Stejně jako většina hub, i žampiony obsahují velmi málo kalorií a zároveň mají slušný obsah bílkovin, vitamínů a mnoha živin, které mají přínos pro lidské zdraví. Díky své nízké kalorické hodnotě, minimu soli a tuků jsou ideální i do dietního režimu.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Brokolice zapečená se sýrem nedá moc práce a zdravě si pochutnáte

Hledáte nápad na letní oběd? Zkuste jednoduché, chutné a zdravé zeleninové jídlo podle dnešního receptu. Brokolice je navíc velmi zajímavá zelenina s puncem superpotraviny.
marianne.cz

Dietní jídla nebo kalorické bomby? Záleží na přípravě

Žampiony samotné, stejně jako ostatní houby, mají nízkou energetickou hodnotu srovnatelnou se zeleninou. Obsahují totiž zejména vodu, a to až z devadesáti procent. Houby jsou zdrojem cenné vlákniny, která tvoří přibližně 3 % jejich hmotnosti. Mají minimum tuku, velmi málo sacharidů, ale za to asi tříprocentní (tedy ne úplně zanedbatelný) podíl bílkovin. Konečná kalorická hodnota pokrmů z hub je samozřejmě daná způsobem přípravy jídla. Houby velmi ochotně nasávají tuk, což bychom měli mít na zřeteli, pokud nechceme vyrobit kalorickou bombu. Žampiony jsou běžně k zakoupení ve spoustě obchodů. Kromě toho se v dnešní době rozšířilo nenáročné pěstování žampionů i u malopěstitelů nebo dokonce v domácích podmínkách. Ať už pořídíte žampiony kdekoli, v kuchyni s nimi můžete vykouzlit řadu skvělých receptů, ať už masových nebo vegetariánských.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborové vafle jsou křupavá pochoutka, která vám nedá moc práce

Hledáte tip na rychlý oběd nebo večeři? Můžete vyzkoušet bramborové vafle podle dnešního receptu. Křupavá pochoutka vás určitě nadchne.
marianne.cz

Recept na žampionovou omáčku

Seznam potřebných surovin

(3 porce)

  • 400 g žampionů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml sladké smetany 12 %
  • 20 g másla
  • citronová šťáva (podle chuti)
  • mletý kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Jak na to:

Žampiony nakrájíme a na másle spolu s citronovou šťávou 5-10 minut podusíme. Osolíme, opepříme a přidáme mletý kmín. Ve smetaně rozmícháme 2 lžíce hladké mouky, vlijeme k žampionům, důkladně promícháme a provaříme alespoň 15 minut. Pokud je třeba, můžeme přidat trochu mléka. Podáváme k vařenému masu a knedlíkům nebo jako samostatné jídlo s těstovinami.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×