Dietní jídla nebo kalorické bomby? Záleží na přípravě
Žampiony samotné, stejně jako ostatní houby, mají nízkou energetickou hodnotu srovnatelnou se zeleninou. Obsahují totiž zejména vodu, a to až z devadesáti procent. Houby jsou zdrojem cenné vlákniny, která tvoří přibližně 3 % jejich hmotnosti. Mají minimum tuku, velmi málo sacharidů, ale za to asi tříprocentní (tedy ne úplně zanedbatelný) podíl bílkovin. Konečná kalorická hodnota pokrmů z hub je samozřejmě daná způsobem přípravy jídla. Houby velmi ochotně nasávají tuk, což bychom měli mít na zřeteli, pokud nechceme vyrobit kalorickou bombu. Žampiony jsou běžně k zakoupení ve spoustě obchodů. Kromě toho se v dnešní době rozšířilo nenáročné pěstování žampionů i u malopěstitelů nebo dokonce v domácích podmínkách. Ať už pořídíte žampiony kdekoli, v kuchyni s nimi můžete vykouzlit řadu skvělých receptů, ať už masových nebo vegetariánských.