Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Když zavoní v kuchyni, málokdo odolá: Vyzkoušejte tento plněný croissant

Nadýchané a voňavé croissanty kdysi okouzlily naše chuťové buňky nejprve ve sladkých verzích. Později přišly i ve slané úpravě a také nám zachutnaly. Dnešní recept radí, jak připravit do croissantu úžasnou náplň z dipu, vypečené slaniny, míchaných vajíček a avokáda.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 3. 11. 2025

Croissant je oblíbený pekařský výrobek, který v poslední době v kategorii rychlého občerstvení často nahrazuje i klasické sendviče. Navzdory svému francouzskému názvu (croissant = půlměsíc) má toto pečivo podle všeho rakouský původ a dobrodružnou historii. Traduje se, že jeho příběh začíná v roce 1683, kdy vojska Osmanské říše obléhala Vídeň a několikrát se ji pokusila dobýt, ale pokaždé neúspěšně. Nakonec začali turečtí dobyvatelé uprostřed noci kopat pod hradbami tunel. Pro znalce Vídně i pro budoucí výletníky: bylo to prý tam, kde se dnes nachází proslulý historický hostinec zvaný Griechenbeisl, tedy „Řecká hospůdka“. V této čtvrti se v době tureckého obléhání nacházely pekárny. Pekaři začínali pracovat velmi brzy ráno, takže slyšeli hluk z kopání tunelu. Upozornili armádu a ta úspěšně odrazila Turky. Pekaři se stali hrdiny a na oslavu vítězství upekli pečivo ve tvaru půlměsíce, symbolu poražených osmanských vojsk.  

Mohlo by se vám líbit

Tip na snídani, svačinu nebo jídlo s sebou: Sendvič z vaječné omelety si zamilujete

Sendvič je zřejmě nejznámějším typem snadného a rychlého občerstvení či „jídla do ruky“. Výborným nápadem pro každou příležitost je například sendvič z vaječné omelety, dobrota kompletně připravená na jedné pánvi a hotová do patnácti minut.
marianne.cz

Oblíbenost croissantů odstartoval víděňský nakladatel

Turkům se tedy v roce 1683 opět nezdařilo ovládnout Vídeň a navíc tehdy přišlo na svět pečivo zvané kipferl, které si Vídeňany rychle získalo a stalo se součástí jejich snídaní. Kolem roku 1837 se objevilo i v Paříži, a to díky vídeňskému nakladateli Augustu Changovi (1807-1888), který zde otevřel pekárnu s vídeňskými lahůdkami. Francouzští pekaři z pečiva „kipferl“ brzy udělali „croissant“, zdokonalí jeho recepturu a zavedli i úplně nové druhy. Nadýchaný, dobře upečený croissant brzy přitáhl značnou pozornost Francouzů a stal se každodenním snídaňovým návykem. U nás se ze slavného pečiva ve tvaru půlměsíce stal klasický a milovaný rohlík. K němu časem přibyl i jeho „bratr“ croissant, který se ve 20. století prostřednictvím francouzské kuchyně postupně rozšířil do celého světa. První dorazily sladké croissanty. Slané croissanty jsou spíše novější vynález, který se ovšem těší velké oblibě. Doporučujeme zkusit fantastický plněný croissant podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Ranní dávka zdravé a dlouhotrvající energie: Krémová míchaná vajíčka

Víte, že každý druhý pátek v říjnu se slaví Světový den vajec? Jedna z příležitostí připomenout si, že vajíčka jsou mimo jiné skvělou a zdravou volbou k snídani. Připravit si můžete například velmi chutná krémová míchaná vajíčka.
marianne.cz

Recept na plněný croissant

Seznam potřebných surovin

  • 1 máslový croissant
  • 3 plátky slaniny
  • 2 vejce
  • trochu strouhaného sýra (např. gouda)
  • 1 avokádo
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • mletý pepř

Dip:

  • 1 zakysaná smetana (180 g)
  • 1 hrst nasekaných bylinek
  • 1 prolisovaný stroužek česneku

Jak na to:

Plátky slaniny opečeme z obou stran na rozpálené pánvi. Jakmile je hotová, vyjmeme ji stranou a na té stejné pánvi připravíme míchaná vajíčka. Hotová vajíčka posypeme sýrem. V misce smícháme suroviny na dip. Croissant rozkrojíme a opečeme jej z vnitřních stran na másle. Opečený croissant potřeme bylinkovým dipem, dáme na něj vrstvu vajíček, plátky slaniny a oloupané nakrájené avokádo. Zakápneme znovu dipem a přiklopíme druhou půlkou croissantu.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×