Slané koblihy neprávem ve stínu těch sladkých
V Rakousku mají vlastní teorii o původu koblih. Vládne tu přesvědčení, že ten, kdo koblihy vymyslel, naplnil meruňkovou marmeládou a po usmažení velmi úspěšně prodával jako „cecillikugeln“, byla o masopustu 1690 kuchařka Cäcilie Krapfen. Pověst vypráví, že se jednoho dne Cäcilie tak rozhněvala na svého muže (v jiné verzi na učně), až po něm při hádce hodila kousek těsta. To však spadlo do hrnce s vroucím tukem. A úžasná smažená koule si mohla začít podmaňovat svět. Ať to bylo jakkoli, jisté je, že sladké koblihy postupně zdomácněly v podstatě po celém světě. Jejich slané verze se ale většinou omezují na specifické regionální speciality. Příkladem za všechny mohou být vynikající Bunuelos de Chorizo, španělské slané koblížky plněné klobásou chorizo. Výborné slané kynuté koblihy, třeba se směsí ze šunky, sýra a bylinek si můžete připravit i doma podle receptu z Toprecepty.cz.