Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Slané kynuté koblihy jsou vynikající: Náplň závisí jen na vaší chuti a fantazii

Koblihy si většinou automaticky spojujeme se sladkou chutí, s náplní od klasické marmelády až po čokoládu nebo pudinkový krém. Ale co takhle zkusit slanou variantu těchto dozlatova smažených moučníků?

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 24. 10. 2025

O původu koblihy nevíme nic zcela přesného a jednoznačného. Pečivo smažené v horkém sádle (tzv. crapho) se objevuje již v dobách Karla Velikého, což dokazují záznamy povolení k prodeji této sladkosti. Při pohledu do mnohem starších časů ale nalezneme u starých Římanů „globuli“, smažené a mákem a fíkovou marmeládou plněné kuličky, za tepla pomazané medem. Velmi podobné sladkké pečivo je známé například i z antického Řecka a starého Egypta. Ani v novější době není o „koblihové“ zajímavosti nouze. V Německu například někteří hájí jako první svého druhu koblihy „Berliner“. Berlínský cukrář je prý smažil v roce 1750 unaveným vojákům ve válce, a protože byl sám vysloužilý dělostřelec, dal jim tvar dělové koule.

Mohlo by se vám líbit

Snídaně jako ve Waldorf Astoria: Vejce Benedikt vypadá luxusně a chutná skvěle

Vejce Benedikt patří k nejoblíbenějším jídlům těch, kteří hledají vydatnou snídani. Málokdy chybí v jídelních lístcích vyhlášených „snídaňových“ podniků. Připravit si tuto pochoutku ale můžete i doma. Vypadá luxusně a chutná skvěle.
marianne.cz

Slané koblihy neprávem ve stínu těch sladkých

V Rakousku mají vlastní teorii o původu koblih. Vládne tu přesvědčení, že ten, kdo koblihy vymyslel, naplnil meruňkovou marmeládou a po usmažení velmi úspěšně prodával jako „cecillikugeln“, byla o masopustu 1690 kuchařka Cäcilie Krapfen. Pověst vypráví, že se jednoho dne Cäcilie tak rozhněvala na svého muže (v jiné verzi na učně), až po něm při hádce hodila kousek těsta. To však spadlo do hrnce s vroucím tukem. A úžasná smažená koule si mohla začít podmaňovat svět. Ať to bylo jakkoli, jisté je, že sladké koblihy postupně zdomácněly v podstatě po celém světě. Jejich slané verze se ale většinou omezují na specifické regionální speciality. Příkladem za všechny mohou být vynikající Bunuelos de Chorizo, španělské slané koblížky plněné klobásou chorizo. Výborné slané kynuté koblihy, třeba se směsí ze šunky, sýra a bylinek si můžete připravit i doma podle receptu z Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Jste zastánci domácího pečiva? Tyhle sýrové pletýnky s česnekovým máslem budete milovat

Domácí pečivo znamená trochu práce navíc, ale málokteré kupované mu může konkurovat. Za zkoušku stojí nejen klasické domácí housky a rohlíky, ale také sýrové pletýnky potřené česnekovým máslem. Získáte voňavou a nadýchanou přílohu, skvělou například k salátu nebo grilování.
marianne.cz

Recept na slané kynuté koblihy

Seznam potřebných surovin

(6 kusů)

Kynuté těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • Náplň:
  • 200 g plátkového sýru
  • 200 g šunky
  • 2 lžíce taveného sýru
  • jarní cibulka (nebo čerstvé bylinky, podle chuti)

Na obalení:

  • voda
  • strouhanka

Jak na to:

Nejprve zaděláme kynuté těsto. Mléko smícháme s olejem, vejcem, droždí, cukrem a solí. Poté postupně vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Dáme kynout na teplejší místo nejméně na půl hodiny. Mezitím připravíme náplň. Sýr a šunku nakrájíme na kostičky a ty smícháme spolu s taveným sýrem. Podle chuti můžeme náplň doplnit nakrájenou jarní cibulkou nebo oblíbenými čerstvými bylinkami. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 částí. Roztáhneme je do placky, naplníme hotovou směsí sýra a šunky a pečlivě zabalíme do koblihy. Naplněné a vytvarované koblihy namočíme do vody, obalíme ve strouhance a smažíme v dostatečně rozpáleném oleji. Podáváme ještě horké.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×