Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Bramborový koláč z pánve: Do půlhodiny je na stole a jeho chuť vás dostane!

Brambory jsou pro kuchyni pokladem. Jako velmi univerzální surovina s mnoha způsoby úprav nacházejí uplatnění v pokrmech od tradičních receptů, přes rychlá občerstvení až po speciality. K posledně jmenovaným patří i neodolatelný slaný bramborový koláč z pánve.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 26. 10. 2025

Brambory se poprvé začaly pěstovat před mnoha tisíci let v oblastech And, odpovídajících dnešnímu Peru a Bolívii. Ve víceúrovňovém zemědělském systému, který vyvinuli Inkové, měly brambory pevné místo a byly základem jejich každodenní stravy dávno předtím, než se dostaly k nám. Převládá teorie, že do Evropy přivezl brambory Angličan Francis Drake. V roce 1586 se během návratu do Anglie po bitvě se Španěly v Karibiku, údajně zastavil v Kolumbii pro zásoby a vzal odtud i brambory. Ty se zpočátku lidem v Evropě k jídlu nijak zvlášť nezamlouvaly. Byly považovány za cizí a nepřirozené, popřípadě spíše za exotické rostliny než za potraviny. Od 18. století se však brambory začaly systematičtěji šířit, zejména kvůli válkám, následným hladomorům a naléhavé potřebě levných potravin pro chudé.

Mohlo by se vám líbit

Chlupaté knedlíky jako od babičky: Zkuste těsto namíchané ze syrových a vařených brambor

Přesný původ chlupatých knedlíků zůstává záhadou. Nikdo neví, jestli je poprvé uvařila krkonošská nebo šumavská domácnost. A vlastně ani to, jestli byly ze syrových, vařených nebo smíchaných brambor.
marianne.cz

Jak nouze naučila Čechy jíst brambory

Schopnost brambor poskytovat velké výnosy a prospívat i v oblastech obtížných například pro pšenici, z nich postupně udělala základní potravinu. A samozřejmě byly syté a výživné za minimální náklady. Do Čech se brambory dostaly v 17. století, zpočátku především jako okrasná rostlina pěstovaná v klášterních zahradách, například u františkánů. Rozšíření se dočkaly po velkém hladomoru v českých zemích (1770-1771), kdy k nám byly jako řešení dovezeny z Braniborska (odtud i název: zpočátku branibory, později brambory) a postupně se staly klíčovou potravinou. Brambory jsou dnes čtvrtou nejrozšířenější plodinou na světě (po kukuřici, pšenici a rýži). Existuje mnoho odrůd přizpůsobených různým klimatickým podmínkám a jsou klíčovou ingrediencí jak v tradičních kuchyních, tak i v obrovském průmyslu rychlého občerstvení. Ale také ve specialitách, k nimž patří i výborný a rychlý slaný bramborový koláč z pánve podle receptu z Toprecepty.cz

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborové vafle jsou křupavá pochoutka, která vám nedá moc práce

Hledáte tip na rychlý oběd nebo večeři? Můžete vyzkoušet bramborové vafle podle dnešního receptu. Křupavá pochoutka vás určitě nadchne.
marianne.cz

Recept na bramborový koláč z pánve

Seznam potřebných surovin

  • 5-6 větších brambor
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • čerstvá petrželka (nebo i jiné bylinky)
  • olej na smažení
  • plátkový sýr
  • strouhaný sýr na posypání

Jak na to:

Brambory oloupeme a nastrouháme jako na bramboráky, přidáme vajíčka, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme první vrstvu směsi. Po chvíli přidáme plátky sýru, na které navrstvíme zbytek bramborového těsta. Necháme chvíli osmahnout a bude následovat trik s talířkem. Na něj obrátíme koláč, který pak vrátíme zpět na pánev a osmahneme z druhé stránky. Po cca 10 minutách je hotovo a výsledkem je krásně křupavý koláč, který podle chuti můžeme ještě posypat sýrem.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×