Brambory se poprvé začaly pěstovat před mnoha tisíci let v oblastech And, odpovídajících dnešnímu Peru a Bolívii. Ve víceúrovňovém zemědělském systému, který vyvinuli Inkové, měly brambory pevné místo a byly základem jejich každodenní stravy dávno předtím, než se dostaly k nám. Převládá teorie, že do Evropy přivezl brambory Angličan Francis Drake. V roce 1586 se během návratu do Anglie po bitvě se Španěly v Karibiku, údajně zastavil v Kolumbii pro zásoby a vzal odtud i brambory. Ty se zpočátku lidem v Evropě k jídlu nijak zvlášť nezamlouvaly. Byly považovány za cizí a nepřirozené, popřípadě spíše za exotické rostliny než za potraviny. Od 18. století se však brambory začaly systematičtěji šířit, zejména kvůli válkám, následným hladomorům a naléhavé potřebě levných potravin pro chudé.