Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Velikonoční nádivka s jarními bylinkami: Nejlepší je s uzeným masem

Velikonoční nádivka se připravovala v podvečer Bílé soboty a druhý den, kdy končil půst, tedy na Velikonoční neděli, ji lidé jedli. Dodnes je jedním ze symbolických pokrmů Velikonoc i jara. Zkuste ji připravit podle našeho receptu.

Jana Bitalová | 28. 03. 2024

Nádivka se sice připravovala o Velikonocích, ale není nutné se omezovat pouze na sváteční dny. Zvlášť na jaře, kdy začínají růst bylinky, které jsou jednou z ingrediencí. Jde totiž o chutné jídlo, co můžete jíst samotně nebo ho přidávat k vařeným bramborám a pečenému kuřeti. 

Recept na velikonoční nádivku

U tohoto receptu se nešlehá sníh z bílků, a tak pokud barvíte vyfouknutá vajíčka, použijte jejich obsah právě do velikonoční nádivky. Stejně tak využijete starší rohlíky, takže se nevyhodí, a zeleň najdete venku. Už totiž rostou mladé kopřivy, nebo se vám možná na zahrádce zelená pažitka, případně bylinky samozřejmě také koupíte v obchodě.

Co budete na velikonoční nádivku potřebovat?

  • 6 na kostičky nakrájených rohlíků
  • 5 vajec
  • velkou hrst nasekaných bylinek
  • cibuli
  • 250 ml mléka
  • misku uzeného masa nakrájeného na kostičky
  • sůl, pepř a kousek nastrouhaného muškátového oříšku
  • máslo a strouhanku do formy

Jak na velikonoční nádivku?

Troubu nastavte na 200 °C, aby se předehřála. K vajíčkům nalijte mléko, osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a vyšlehejte. Touto tekutou směsí zalijte kousky pečiva. Nasekejte bylinky, nakrájejte uzené maso a nadrobno cibuli. Vše vmíchejte k pečivu s vajíčky. Nalijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Dejte péct dozlatova.

Nechte trochu vychladnout a podávejte.

Mohlo by se vám líbit

Sezóna medvědího česneku je tady. Využijte jeho síly právě vy!

Medvědí česnek najdete v podrostu listnatých lesů. Vhodný je do salátů, na přípravu pesta i dalších lahodných receptů. Kromě jemné česnekové chuti přitom pokrmům dodá zdraví prospěšné látky a zapůsobí jako přírodní antibiotikum.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VAKUOVÉ DÓZY STATUS TRITAN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VAKUOVÉ DÓZY STATUS TRITAN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit