Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Velikonoční nádivka s jarními bylinkami: Nejlepší je s uzeným masem

Velikonoční nádivka se připravovala v podvečer Bílé soboty a druhý den, kdy končil půst, tedy na Velikonoční neděli, ji lidé jedli. Dodnes je jedním ze symbolických pokrmů Velikonoc i jara. Zkuste ji připravit podle našeho receptu.

Jana Bitalová | 28. 03. 2024

Nádivka se sice připravovala o Velikonocích, ale není nutné se omezovat pouze na sváteční dny. Zvlášť na jaře, kdy začínají růst bylinky, které jsou jednou z ingrediencí. Jde totiž o chutné jídlo, co můžete jíst samotně nebo ho přidávat k vařeným bramborám a pečenému kuřeti. 

Recept na velikonoční nádivku

U tohoto receptu se nešlehá sníh z bílků, a tak pokud barvíte vyfouknutá vajíčka, použijte jejich obsah právě do velikonoční nádivky. Stejně tak využijete starší rohlíky, takže se nevyhodí, a zeleň najdete venku. Už totiž rostou mladé kopřivy, nebo se vám možná na zahrádce zelená pažitka, případně bylinky samozřejmě také koupíte v obchodě.

Co budete na velikonoční nádivku potřebovat?

  • 6 na kostičky nakrájených rohlíků
  • 5 vajec
  • velkou hrst nasekaných bylinek
  • cibuli
  • 250 ml mléka
  • misku uzeného masa nakrájeného na kostičky
  • sůl, pepř a kousek nastrouhaného muškátového oříšku
  • máslo a strouhanku do formy

Jak na velikonoční nádivku?

Troubu nastavte na 200 °C, aby se předehřála. K vajíčkům nalijte mléko, osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a vyšlehejte. Touto tekutou směsí zalijte kousky pečiva. Nasekejte bylinky, nakrájejte uzené maso a nadrobno cibuli. Vše vmíchejte k pečivu s vajíčky. Nalijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Dejte péct dozlatova.

Nechte trochu vychladnout a podávejte.

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi
Mohlo by se vám líbit

Sezóna medvědího česneku je tady. Využijte jeho síly právě vy!

Medvědí česnek najdete v podrostu listnatých lesů. Vhodný je do salátů, na přípravu pesta i dalších lahodných receptů. Kromě jemné česnekové chuti přitom pokrmům dodá zdraví prospěšné látky a zapůsobí jako přírodní antibiotikum.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Mrkev původně nebyla oranžová! Vychutnejte si tuhle zeleninu upravenou glazováním

Dobrý nápad
Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Žádná automatka, ale potok, valcha a sluníčko. Takové praní si neumíme představit

Dobrý nápad
KVÍZ: Černá kočka je známá, ale víte, co podle pověr přináší havran?

KVÍZ: Černá kočka je známá, ale víte, co podle pověr přináší havran?

Dobrý nápad
Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí

Tvarohové šátečky máte hotové za chvilku. A stejně rychle také zmizí