Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Češi a káva: Jakou kávu pijeme nejraději?

Není káva jako káva. Ristretto, espresso, cappuccino, flat white, macchiato nebo raději cold brew? Existují lidé, pro které je káva především rychlým životabudičem, stále ale roste počet těch, kteří považují pití kávy za zážitkový rituál. Jaký přístup ke kávě mají Češi? A proč k přípravě lahodné kávy nepotřebujeme drahý kávovar?

Kávová kultura v Česku se zlepšuje, lidé stále častěji vyhledávají kvalitu a jsou si za ni ochotni připlatit. Z prostředí kaváren se navíc popíjení kávy částečně přesouvá do domácího prostředí, roste počet těch, kteří se v této sféře vzdělávají, v kávě se vyznají a učí se i v domácích podmínkách připravit dokonalý nápoj. Již neplatí, že kvalitní espresso nebo cappuccino si sami v obýváku nachystat nedokážete. Stále větší oblibě se rovněž těší káva filtrovaná, která má svůj původ v severských zemích. „Lidé mnohdy nerozlišují výběrovou a nevýběrovou kávu, ale jednoduše jen kyselou a nekyselou. Každopádně je to stejné jako u ostatních oborů. Někteří se o daný produkt zajímají více a postupně je to dovede až k výběrové kávě, a pro někoho je to jednoduše silná ranní káva, a víc nad tím už nepřemýšlí. Určitě je mezi námi celá řada lidí, pro které káva představuje rituál jak v kavárně, tak při domácí přípravě. Nicméně italská tradice je podle mě v jistém smyslu unikátní,“ uvádí Jan Jim Hůza, hlavní pražič kaváren The Miners

Mohlo by se vám líbit

Švédská FIKA: Čas na kávu, skořicovou rolku a konverzaci s kolegy

K tomu, aby byli zaměstnanci produktivní, potřebují také přestávky. Kromě běžné pauzy na oběd uplatňují Švédi také pauzu na kávu, a to nejen dopoledne, ale i odpoledne. Říká se jí FIKA.
marianne.cz

Jakou kávu mají Češi nejraději?

Jan Jim Hůza uvádí, že jednoznačně první místo „oblíbenosti“ zaujímají mléčné nápoje jako cappuccino, latte či flat white. Filtrovaná káva rovněž nabírá na popularitě, nicméně pro některé je to stále slabá káva a raději si dají espresso. „Obecně muži většinou sáhnou po espressu, flat white či filtrované kávě, zatímco ženy volí spíše cappuccino, flat white a latte. Nicméně je to spíše stereotyp a existuje samozřejmě spousta výjimek,“ tvrdí Jim Hůza.

V současné době panuje podle něj trend přípravu kávy zjednodušit. Stále více pražíren vypouští na trh své vlastní výběrové kapsle, jako alternativu k tradičnímu espresso kávovaru na doma. Rovněž jsou na trhu tzv. drip bagy, které stačí zalít vodou z rychlovarné konvice. V neposlední řadě se na trhu objevila také výběrová instantní káva. „V dnešní uspěchané době musíme přijít s efektivními řešeními a jít zákazníkům naproti. Málokdo má bohužel čas připravit si doma překapávanou kávu či espresso,“ dodává Jan Jim Hůza.

Káva, se kterou neuděláte krok vedle

Pro dobrou domácí kávu není potřeba drahý kávovar

Jak již bylo řečeno, i v domácích podmínkách můžete jednoduše připravit šálek vynikající a lahodné kávy. „Skvělá a uživatelsky nenáročná alternativa je kapslový kávovar. V dnešní době je na trhu celá řada výběrových kapslí, jejichž kvalita se neustále posunuje vpřed. Co se filtrované kávy týče, doporučil bych použít french press nebo clever dripper. Obě přípravy jsou nenáročné, konzistentní a nevyžadují celou řadu dalších pomůcek,“ vysvětluje Jan Jim Hůza.

Pokud si chcete lahodnou kávu připravit v pohodlí domova, rozhodně se vyplatí, když zrna nebudete kupovat do zásoby. Pokud můžete, kupujte kávu vždy čerstvou, ve vakuovaných a zapečetěných sáčcích. „Kávu doma rozhodně nepřesypávejte, zbytečně ohrožujete její aroma a vystavujete ji možné oxidaci. Obecně doporučuji nechávat ji v původním obalu ideálně s jednocestným ventilem, který zajistí, že ji neohrozí vlhkost, světlo a ani prach,“ radí Srđan Hadžiosmanović, kávový odborník značky L‘OR. Pokud káva navlhne, není schopná předat aroma ani chuť. A stejně jako vlhkost, je nepřítelem i prach. Ten může výrazně ale i úplně změnit její čichový i chuťový profil. Pozor si dejte také na vysoké teploty a velké výkyvy teplot, i ty mohou způsobit ztrátu aroma a oxidaci. Kávu pak rozhodně nevystavujte světlu, neboť sluneční záření urychluje rozklad látek obsažených v zrnech.

Jak na nejlepší espresso?


Příprava espressa má jasně dané parametry, které byste měli dodržovat. Chystá se ze 7 až 9 gramů čerstvě umleté kávy do hrníčku o objemu 20 - 30 ml. Zrna na espresso by měla být jemně umletá. „Do kávovaru vždy nasypejte množství kávy podle toho, kolik jí budete připravovat. Poté do kávovaru nalijte čerstvou vodu a nahřejte hrníčky. Teplý šálek zaručí, že káva udrží déle svoji teplotu a tím pádem i chuť,“ dodává Srđan Hadžiosmanović.

Mohlo by se vám líbit

Káva po obědě je pro mnohé neodmyslitelná, pravdou ale je, že vůbec není zdravá

Kávu má ráda většina lidí a mnoho z nich si ji užívá po obědě, kdy ji považuje za součást jakéhosi odpočinkového rituálu a zároveň jako perfektní nastartování druhé poloviny dne. Právě v tu chvíli by se ale pít neměla.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?