Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Cuketové období začíná! Zkuste ji ochutit česnekem. Jde o skvělou kombinaci

Období, které by se dalo nazvat „Ahoj, chceš cuketu?“ je tady. Mnozí pěstitelé totiž najednou mají úrodu, kterou nestíhají zpracovat, a tak se rádi podělí. Naštěstí možností jejího použití je mnoho, a tak si snad každý najde způsob, který mu bude vyhovovat. Výborná je třeba grilovaná s česnekem.

Jana Bitalová | 10. 07. 2024

Cuketa pochází ze Střední Ameriky, kde si na ní lidé pochutnávali již před tisíci lety. Rostlina má široké listy a její plody jsou zpravidla dlouhé a štíhlé, s hladkou slupkou. Existují však různé odrůdy, které se liší tvarem, velikostí a barvou, od světle zelené až po tmavě zelenou a dokonce i žlutou.

Cuketa je nízkokalorická potravina bohatá na živiny, takže je zdravá. Obsahuje vysoké množství vody (až 95 %), vitamíny a minerály, zejména vitamín C, vitamíny skupiny B, mangan, draslík a také vlákninu.

Mohlo by se vám líbit

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Cuketa je zelenina oblíbená po celém světě, a to díky své jemné chuti a širokým možnostem, jak ji využít v kuchyni. Původně pochází z Ameriky, kde ji pěstovali již staří Aztékové a Májové. Dnes je cuketa nezbytnou součástí mnoha kuchyní, od středomořské až po asijskou. Vyzkoušejte třeba těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem.
marianne.cz

Cuketa na grilu vás překvapí

V kuchyni je cuketa vhodná do salátů, polévek, pro grilování, do těstovin i k pečení. My jsme si pro vás připravili recept, kde se její univerzální chuť snoubí s výrazným česnekem.

Co budete potřebovat?

  • 6 cuket
  • 200 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 svazky petrželky
  • 1 chilli papričku
  • sůl

Podélně nakrájejte cukety na cca 5 mm silné plátky. Osolte je a dejte jim čas, aby pustily vodu. Následně je opláchněte a potřete trochou olivového oleje. Pokládejte je na rozpálený gril a grilujte. 

Utřete česnek, nasekejte petrželku i chilli papričku. Vše smíchete s olivovým olejem, dokud nevznikne pasta, kterou potřete horké cukety sundané z grilu. Pokládejte je na sebe a nechte chladnout. Budou skvělou přílohou k masu.

Čtěte také: Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat samostatně nebo jako originální přílohu ke grilovanému masu. 
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zábava
Kvíz: Poznáte známé druhy ptáků podle obrázku? Otestujte své přírodopisné znalosti

Kvíz: Poznáte známé druhy ptáků podle obrázku? Otestujte své přírodopisné znalosti

Životní styl
Víc partnerů, větší štěstí v životě? Nová studie boří mýtus o nadřazenosti monogamie

Víc partnerů, větší štěstí v životě? Nová studie boří mýtus o nadřazenosti monogamie

Životní styl
Navenek zvládáte vše, ale uvnitř už nemůžete? Pozor na nenápadné vyhoření, které nepoznáte hned

Navenek zvládáte vše, ale uvnitř už nemůžete? Pozor na nenápadné vyhoření, které nepoznáte hned

Lidé a místa
Zlato, samet a neon: Vstupte do brněnského baru, který vás ohromí!

Zlato, samet a neon: Vstupte do brněnského baru, který vás ohromí!

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit