Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Honzova sekyrková polévka je rychlá, levná a výborná

Sekyrkovou polévku u nás asi nejvíc proslavila filmová pohádka Honza málem králem, kde Honza přechytračil chamtivou, ale hloupou selku. Podle našeho receptu můžete zkusit uvařit výbornou sekyrkovou polévku i bez sekyrky.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 17. 05. 2025

V pohádce je to nějak takto: Sekyra se vaří ve vodě a vznikne výborná a silná polévka. Opravdu jen ze sekyry! Jen to chce ještě hrst krup, hrst sušených hub, trochu omastku a zápražku. Tenhle pohádkový trik je v různých verzích známý v mnoha zemích a napříč různými kulturami. Objevuje se kamenná polévka, polévky z knoflíků, hřebíků, šroubů nebo ze dřeva, ale například i sekyrková kaše. I recepty na zbylé ingredience se liší. Hlavní myšlenka ale zůstává vždycky stejná: přelstít lakomého boháče tak, aby se i chudák najedl. Lakomec ze zvědavosti nechá chudáka vařit polévku ze sekyry a ochotně přináší ze svých zásob různé přísady – od brambor až po maso, aby byla polévka ještě chutnější. A dokonce je překvapený výsledkem a nadšený, jaká je ta polévka „zadarmo“ výborná.

Mohlo by se vám líbit

Chlupaté knedlíky jako od babičky: Zkuste těsto namíchané ze syrových a vařených brambor

Přesný původ chlupatých knedlíků zůstává záhadou. Nikdo neví, jestli je poprvé uvařila krkonošská nebo šumavská domácnost. A vlastně ani to, jestli byly ze syrových, vařených nebo smíchaných brambor.
marianne.cz

Normální pohádková houbovka

Filmový Honza pod záminkou, že uvaří vynikající polévku jenom ze sekyrky, vlastně vymámí z lakomé hospodyně suroviny na přípravu normální houbové polévky. Když tedy odmyslíme sekyru, podle pohádek nejlépe nějakou se starým topůrkem, je Honzův sekyrkový zázrak výborná polévka plná hub, krup a zdravých dochucovadel. Navíc je rychlá, levná a sytá. A když nahradíme sádlo rostlinným tukem, hodí se i jako vegetariánské nebo postní jídlo.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Jednoduchá a zdraví prospěšná Popelčina hrachová polévka

Hrášek jako zelenina i hrách coby luštěnina by měly mít čestné místo v našem jídelníčku vzhledem k obsahu pro tělo potřebných vitaminů a minerálů, vlákniny i podílu bílkovin a antioxidantů. Jedním ze snadných a chutných receptů je Popelčina hrachová polévka.
marianne.cz

Recept na sekyrkovou polévku

Seznam potřebných ingrediencí

  • 100 g sušených hub
  • 150 g ječných krup
  • 2 lžíce sádla
  • 1,5-2 l vody (nebo zeleninového vývaru)
  • 1 cibule
  • 1 hrst krupice
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl (dle chuti)
  • 1 špetka mletého pepře
  • majoránka (dle chuti)
  • 2-4 stroužky česneku

Jak na to:

Kroupy namočíme den předem do vody. Poté je slijeme a propláchneme. Sušené houby dáme na hodinku nabobtnat do vlažné vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a utřeme s trochou soli. V hrnci na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme krupici a zlehka ji zapražíme dozlatova. Přidáme houby i s nálevem, kroupy a kmín a dolijeme vodou nebo vývarem. Vaříme asi 30-40 minut, dokud kroupy nezměknou. Na závěr dochutíme solí, pepřem a promnutou majoránkou. Dochutíme česnekem, přidáme druhou lžíci sádla a ihned podáváme.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit