Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Dostali jste chuť na šťavnatý McChicken burger? Připravit jej doma není těžké a chuť je skvělá!

Máte rádi McChicken burger, ale rádi byste si ho připravili v klidu domova? Příprava není složitá a odměnou je výborná chuť. Šťavnaté kuřecí maso v panko strouhance, nadýchaná brioška a svěží omáčka z majonézy a zakysané smetany se na vašem stole jistě neobjeví naposled.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 13. 09. 2025

McChicken, tedy kuřecí hamburger, se poprvé objevil v nabídce restaurací McDonald's v roce 1980. Po několika letech byl jeho prodej zastaven pro nedostatečný odbyt, ale v roce 1988 se do nabídky vrátil a s jednoroční pauzou (1996-1997) se prodává nepřetržitě. Je kombinací obalovaného kuřecího plátku, salátu a majonézy, to vše v housce. Jeho složení se v různých zemích může mírně lišit podle preferencí místní kuchyně, ale základem zůstává kuřecí plátek.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Spaghetti alla carbonara? Půlhodinka práce a tradiční italská chuť

Úžasná klasika italské kuchyně, spaghetti alla carbonara, spojuje těstoviny s krémovou omáčkou z vajec, tvrdého zrajícího sýra, slaniny a čerstvě mletého pepře. Příprava je snadná a rychlá: dnešní recept si žádá opravdu jen půlhodinku práce.
marianne.cz

Česká stopa v síti McDonald's

První restauraci McDonald's otevřeli bratři McDonaldové v roce 1940 v San Bernardinu v Kalifornii. Její zajímavý koncept zaujal syna českých emigrantů Raymonda Alberta Kroce, který objevil McDonald's při svých obchodních cestách v roce 1953. Líbil se mu promyšlený systém, jak kvalitně a rychle občerstvit co nejvíce lidí. O rok později Ray otevřel v Des Plaines ve státě Illinois svoji první restauraci s konceptem bratří McDonaldů a začal se zabývat svým snem o síti těchto restaurací po celé Americe. Roku 1962 koupil firmu McDonald's za 2,7 milionu dolarů a ještě ve stejném roce měl již 500 fungujících restaurací s miliardou prodaných hamburgerů. V 60. a 70. letech expandoval McDonald's do Kanady, Japonska, Austrálie, Německa a Velké Británie a v 90. letech do střední a východní Evropy. V reakci na současné trendy obohatily původní nabídku i vegetariánské burgery a saláty.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborové chipsy z horkovzdušné fritézy jako zdravé mlsání

Bramborové chipsy coby výborné, křupavé, a ještě navíc zdravé mlsání? Jde to s pomocí horkovzdušné fritézy! Chipsy jsou jednoduché na přípravu, za pár minut hotové a skvělé i bez přemíry oleje.
marianne.cz

V Česku už je třiatřicet let

Na otevření první prodejny společnosti McDonald's v pražské Vodičkově ulici se 20. března 1992 dostavilo odhadem 11 000 lidí. Zatímco ve Spojených státech patří řetězce rychlého občerstvení k nejlevnějšímu segmentu restauračního trhu, v České republice se alespoň v prvních letech po otevření rozhodně nejednalo o levnou záležitost. V roce 1993 stál Big Mac 50 Kč, zatímco průměrný plat byl necelých 6 000 korun. Ani vysoká cena ale zákazníky neodradila. V prvním roce svého působení společnost otevřela v České republice tři restaurace, které přilákaly přes tři miliony zákazníků.  První restaurace mimo hlavní město se otevřela o rok později v Ostravě.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Zlatavé, voňavé a „těžce návykové“ sýrové twisty

Sýrové pečivo má dlouhou tradici a těší se oblibě napříč staletími. Jako slaná chuťovku pro návštěvy nebo na oslavu, ale i na „zobání“ k filmu výborně poslouží také domácí sýrové twisty se smaženou cibulkou, vyrobené podle dnešního receptu.
marianne.cz

Recept na štavnatý McChicken burger

Seznam potřebných surovin

(8 kusů)

Kuřecí placky:

  • 1 kg mletého kuřecího masa
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
  • mletý pepř

Obalování:

  • 50 g hladké mouky
  • 50 g mléka
  • 1 vejce
  • panko strouhanka
  • olej na smažení

Omáčka:

  • 100 g majonézy
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička bílého octa
  • sůl
  • mletý pepř podle chuti

Na dokončení:

  • brioškové bulky
  • salát

Jak na to:

V míse smícháme mleté kuřecí maso s vejcem, sušeným česnekem, hořčicí, solí a pepřem. Důkladně promícháme. Z hmoty vytvarujeme 8 placiček a uložíme je na tác vyložený pečicím papírem. Dáme na 30 minut do mrazáku, aby ztuhly a lépe držely tvar. Mezitím připravíme těstíčko: smícháme mouku, mléko a vejce do hladké, hustší konzistence. V malé misce smícháme všechny suroviny na omáčku a dochutíme podle potřeby. Ztuhlé placičky obalíme nejprve v těstíčku a poté v panko strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje na středně nízkém plameni dozlatova, dokud nejsou křupavé a dobře propečené. Na rozkrojenou briošku naneseme omáčku, přidáme salát, usmaženou kuřecí placku a přiklopíme druhou částí bulky.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×