Recept na povidlové taštičky z bramborového těsta podle ČSN
Seznam potřebných surovin
(4 porce)
- 500 g uvařených a oloupaných brambor
- 1 špetka soli
- 1 vejce
- 60 g krupice
- 240 g hrubé mouky
- 240 g švestkových povidel
- 60 g vody na rozředění povidel (nebo podle potřeby)
- 120 g strouhanky
- 60 g moučkového cukru
- 120 g másla
Jak na to:
Uvařené a oloupané studené brambory pomeleme nebo nastrouháme, osolíme, přidáme vejce, krupici, prosátou mouku (asi 50 g z ní si ponecháme bokem na vyválení těsta) a vypracujeme soudržné těsto. Těsto ihned vyválíme na tenčí plát, ze kterého vykrájíme kolečka o průměru zhruba 6 cm. Na střed každého kolečka naneseme povidla rozmíchaná s vodou, v polovině ho přeložíme a okraje pečlivě stiskneme, aby se při vaření nerozpojily. Seřízneme je vykrajovátkem nebo spoje zmáčkneme vidličkou. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Jemně ji osolíme a opatrně do ní vložíme taštičky. Dáváme pozor na to, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme 6–8 minut. Uvařené taštičky vyjmeme z vody, necháme okapat na sítku a podáváme bohatě posypané prosátou a nasucho opraženou strouhankou. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.