Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Sladký oběd nebo teplý moučník: Zkuste povidlové taštičky z bramborového těsta podle ČSN

Povidlové taštičky z bramborového těsta jsou tradiční české sladké jídlo, se kterým počítaly i Československé normy. Není složité na přípravu a je jen na nás, jestli si hotové taštičky dochutíme v ČSN doporučenou opraženou strouhankou a máslem nebo zvolíme mletý mák s cukrem, kysanou smetanu či strouhaný perník.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 26. 11. 2025

Povidla mají poměrně široké možnosti využití. Slouží jako sladká pomazánka na pečivo i jako náplň do buchet, koláčů, šátečků, kynutých knedlíků. A samozřejmě do dnešního receptu na povidlové taštičky z bramborového těsta podle ČSN (zdroj: Toprecepty).  Ale také jsou skvělá k ochucování obilné kaše, müsli, rýže nebo těstovin. Jsou bezesporu zdravější variantou různých druhů přeslazených ovocných pomazánek. Z nutričního hlediska mají povidla celou řadu hodnotných sloučenin. Obsahují vlákninu, která pozitivně ovlivňuje trávení a činnost střev.  V povidlech se také nachází řada organických kyselin, fenolových sloučenin a užitečných minerálních látek: například draslík (snižuje hodnoty krevního tlaku), hořčík, fosfor ad. Je přitom ovšem důležité vědět, že jsou koncentrovaným zdrojem sacharidů, takže nejsou vhodná při diabetu nebo nadváze.

Mohlo by se vám líbit

Maminčino kuře podle ČSN: Výborné jídlo, které vás nejspíš překvapí kombinací surovin

Kuřecí maso je v České republice velmi populární. Patří mezi nejčastěji konzumované druhy masa a bývá nedílnou součástí domácích jídelníčků i menu v restauracích. Počítaly s ním také někdejší Československé státní normy. Jedním z neprávem pozapomenutých receptů ČSN je i „maminčino kuře“.
marianne.cz

Vaření povidel bývala společenská událost

Historie švestkových povidel je stejně dlouhá jako historie pěstování švestek na našem území. Některé prameny uvádějí, že povidla byla u nás známá již v době panování Karla IV. Doložené záznamy o výrobě a konzumaci povidel pak pocházejí z 15. století. „Umění povidel“ k nám pravděpodobně přišlo z území dnešního Srbska. Povidla bývala dobrým zdrojem cukru na zimu, ne každý měl med. A stejně jako sušené švestky byla i dobře prodejným zbožím. Stala se jedním z typických způsobů zpracování ovoce na venkově. Jejich výroba bývala společenskou událostí, která se odehrávala u toho, kdo vlastnil speciální povidlový kotel s míchadlem. Začínalo se brzy ráno navezením švestek a pokračovalo se vypeckováním, u kterého se popíjelo a prozpěvovalo. Nakonec se vařilo, často i několik dní a nocí a všichni dospělí se střídali v namáhavém míchání.  

Mohlo by se vám líbit

Vzpomínky a specifická zelenina nabitá zdravím: Fazolové lusky na kyselo podle ČSN

Ve školní jídelně možná nepatřily fazolky na kyselo k vašim favoritům. Ale pokud jste jim od těch dob nedali další šanci, přimlouváme se za ně. Poděkuje vám nejen vaše zdraví, ale pravděpodobně i „dospělácké“ chuťové buňky. Pro přesné srovnání můžete začít receptem podle tehdejších Československých státních norem.
marianne.cz

Recept na povidlové taštičky z bramborového těsta podle ČSN

Seznam potřebných surovin

(4 porce)

  • 500 g uvařených a oloupaných brambor
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • 60 g krupice
  • 240 g hrubé mouky
  • 240 g švestkových povidel
  • 60 g vody na rozředění povidel (nebo podle potřeby)
  • 120 g strouhanky
  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g másla

Jak na to:

Uvařené a oloupané studené brambory pomeleme nebo nastrouháme, osolíme, přidáme vejce, krupici, prosátou mouku (asi 50 g z ní si ponecháme bokem na vyválení těsta) a vypracujeme soudržné těsto. Těsto ihned vyválíme na tenčí plát, ze kterého vykrájíme kolečka o průměru zhruba 6 cm. Na střed každého kolečka naneseme povidla rozmíchaná s vodou, v polovině ho přeložíme a okraje pečlivě stiskneme, aby se při vaření nerozpojily. Seřízneme je vykrajovátkem nebo spoje zmáčkneme vidličkou. Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Jemně ji osolíme a opatrně do ní vložíme taštičky. Dáváme pozor na to, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme 6–8 minut. Uvařené taštičky vyjmeme z vody, necháme okapat na sítku a podáváme bohatě posypané prosátou a nasucho opraženou strouhankou. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×