Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Snadné a skvělé jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Ovocné knedlíky jsou jedním z tradičních českých jídel, které bývá nejfrekventovanější zejména od prvních čerstvých jahod až po úrodu švestek. Pomalu nadchází období, kdy by se mohl hodit recept na jahodové knedlíky ze snadného tvarohového těsta.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 12. 05. 2025

Odkud přesně ovocné knedlíky pochází, se můžeme jen dohadovat. Někteří tvrdí, že jsou původem z Bavorska, jiní je přisuzují Česku nebo dokonce Polsku. Jejich příprava nebývá náročná, záleží na druhu knedlíku. Ovocné knedlíky se nejčastěji dělají buď z tvarohového nebo z kynutého těsta. V našich končinách se první psaný recept na tuto pochoutku objevil v 17. století. Šlo o švestkové knedlíky, ovšem smažené. Později pak přibyla dlouhá řada dalších variant. Z těsta páleného, bramborového, třeného, žemlového, krupicového, kynutého a s mnoha krajovými i rodinnými "vychytávkami". Někde se sypaly mákem, jinde například tvarohem nebo jen cukrem a máslem. Mnoho oblastí také měla pro ovocné knedlíky nejen vlastní úpravy, ale i pojmenování

Mohlo by se vám líbit

Jahodové řezy Mrož chutnají stejně jako jeden z nejoblíbenějších nanuků: Přinášíme další ze skvělých jahodových receptů

Jahody jsou voňavým a sladkým poslem léta i elixírem zdraví. Navíc existuje bezpočet způsobů, jak je využít v kuchyni. Můžete zkusit například řezy Mrož, inspirované chutí známé mražené pochoutky.
marianne.cz

Pozor na dobré spojení těsta a teplotu vody

Není ovocný knedlík jako ovocný knedlík. Například rakouský a bavorský germknödel se plní povidly, vaří ve slané vodě a sype mákem. Často se servíruje s vanilkovým krémem. Další druh známého sladkého knedlíku "u sousedů" je také dampfudel, který se buď smaží, nebo vaří v mléce s máslem. U nás se ovocné knedlíky plní nejčastěji čerstvým nebo mraženým ovocem, vaří se ve vodě a servírují přelité rozpuštěným máslem a posypané cukrem, alternativně s tvarohem, kakaem, sypané mákem apod. Pro úspěch při jejich výrobě se těsto musí kolem ovoce vždy precizně spojit, aby se knedlíky při vaření neotevřely. Knedlíky je potřeba dávat pouze do vody v plném varu a při vaření je mít stále pod kontrolou.Všechny ovocné knedlíky se mohou podávat i jako hlavní jídlo, ale také jako dezert.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Hrnkový recept na extra rychlé nekynuté lívance

Lívance a palačinky jsou oblíbené napříč světadíly i věkovými skupinami. Ideální snídaně nebo odpolední svačina s mnoha variacemi pro každou chuť. Jedním z rychlých způsobů přípravy je náš hrnkový recept na nekynuté lívance.
marianne.cz

Recept na jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Seznam potřebných surovin

Těsto:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 hrnek (200 ml) polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli

Dále:

  • 12 čerstvých jahod
  • 125 g tvarohu na strouhání
  • 2 lžíce másla
  • skořicový cukr
  • šlehačka na zdobení

Jak na to:

Z měkkého tvarohu, celého vejce a polohrubé mouky vypracujeme těsto, které trochu osolíme. Podsypeme a vyválíme šišku, tu nakrájíme na 12 stejných dílů. Jednotlivé díly rozválíme, dáme doprostřed jahodu, těsto uzavřeme a v dlaních zakulatíme. Mezitím dáme vařit vodu, kterou mírně osolíme. Do vařící vody vkládáme knedlíky a vaříme je na mírném ohni 8 minut. Poté je vytáhneme a ihned rozkrojíme. Knedlíčky na talíři posypeme podle libosti: například skořicovým cukrem a nastrouhaným tvrdým tvarohem. Polijeme rozpuštěným máslem a dozdobíme šlehačkou.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 499 Kč
  • PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit