I jahody je třeba jíst v rozumném množství
Jahody obsahují z 87 % vodu. Jak již bylo řečeno, jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru, draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Obsahují mnoho lehce stravitelných vláknin a velice málo přírodního cukru. Mohou tedy být i součástí některých diet. Typickou chuť a vůni jim dodávají organické kyseliny, které jsou však zároveň důvodem toho, že někteří lidé mají na jahody alergii. Plody jahod mimo jiné posilují metabolismus, prospívají krvetvorbě, působí protizánětlivě, příznivě ovlivňují srdce a cévy a mají celou řadu dalších zdravotních benefitů. Ale ani konzumaci takto zdravých plodů bychom neměli přehánět, pokud nechceme riskovat nadýmání, průjmy, zadržování vody, nadměrnou zátěž jater nebo ledvin či alergickou reakci. Ideální množství čerstvých jahod je jeden hrnek denně.