Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Snadný a výborný drobenkový koláč s pudinkem a jahodami

Jahodová sezóna je tu. Jahody bezesporu patří k ovoci, které dělá z dezertů a koláčů chuťový ráj. Nejinak je tomu u jednoduše a poměrně rychle připraveného vrstveného koláče z drobenky a hustého pudinku.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 4. 06. 2025

Sladké a voňavé jahody, plody spojené s přicházejícím létem, si můžeme dopřávat bez výčitek. Nemají totiž téměř žádné kalorie. V mnoha ohledech navíc dokonale prospívají našemu zdraví. Z jahod ovšem také vyrábíme marmelády, kompoty, mošty apod. Milujeme čerstvé jahody s cukrem či se šlehačkou nebo z nich připravujeme dezerty, poháry, zmrzliny a spoustu dalších dobrot. Zajímavé je, že do Čech se jahody dostaly relativně nedávno, teprve v roce 1896. Ale brzy se staly prvním ovocem roku, které si lidé mohli vypěstovat na svých zahrádkách. Díky nenapodobitelné chuti i širokým možnostem využití patří k nejoblíbenějším druhům ovoce jak v čerstvé podobě, tak při využití ve sladké i slané kuchyni a v cukrářském umění.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nepečený dort s borůvkami a jahodami je pastvou pro oči a chutná božsky

Pod slovem dort se ukrývá nekonečná řada variant cukrářského výrobku, často spojovaného se slavnostními příležitostmi. Nepečený dort s borůvkami a jahodami podle dnešního receptu je nejen výborný, ale – jak se na správný dort sluší - také atraktivní napohled.
marianne.cz

Sladký dar Rudolfa Strimpla

Letos uplynulo 105 let od úmrtí Rudolfa Strimpla, který má nesmazatelné zásluhy na téměř sto třicet let dlouhé tradici českých jahod. Tento propagátor pěstování jahod v Čechách, správce na dvorci Chlistov v Teletíně na Neveklovsku, zde od roku 1896 jahody šlechtil a ve velkém začal pěstovat vlastní velkoplodé odrůdy "Goliáš" na původně neúrodném statku. Díky svým zkušenostem z cest po Americe začal půdu pro jahody, maliny, ostružiny a borůvky zúrodňovat dobytčím hnojem. „Na statek Chlistov záhy dovezl parní stroje a zavedl na svoji dobu revoluční silážování krmiva pro zimní období. Jeho láskou byly také včely. Kromě lahodné chuti si sladké červené plody získaly obyvatele českých zemí i svými zdraví prospěšnými účinky. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, na ovoce mají nečekaně vysoký obsah vláknin. Babky bylinářky je doporučovaly k pročištění zažívacího traktu a také ke zlepšení sexuální výkonnosti. Na tu působí zinek obsažený v semínkách jahod,“ uvádí na svém webu společenství Mezi řekami, které mapuje historii Vltavy a Sázavy na dolním toku.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Báječný nepečený tvarohovo-pudinkový dortík s jahodami a želé

Půvabné na pohled, sladké a s nezaměnitelnou chutí a vůní. Kdo by odolal čerstvě natrhaným jahodám? A pro osvěžující nepečený dortík podle našeho receptu jsou přímo stvořené.
marianne.cz

I jahody je třeba jíst v rozumném množství

Jahody obsahují z 87 % vodu. Jak již bylo řečeno, jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru, draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Obsahují mnoho lehce stravitelných vláknin a velice málo přírodního cukru. Mohou tedy být i součástí některých diet. Typickou chuť a vůni jim dodávají organické kyseliny, které jsou však zároveň důvodem toho, že někteří lidé mají na jahody alergii. Plody jahod mimo jiné posilují metabolismus, prospívají krvetvorbě, působí protizánětlivě, příznivě ovlivňují srdce a cévy a mají celou řadu dalších zdravotních benefitů. Ale ani konzumaci takto zdravých plodů bychom neměli přehánět, pokud nechceme riskovat nadýmání, průjmy, zadržování vody, nadměrnou zátěž jater nebo ledvin či alergickou reakci. Ideální množství čerstvých jahod je jeden hrnek denně.

Mohlo by se vám líbit

Tento dezert chutná opravdu všem! Jahodová panna cotta, která mizí ze stolu jako první

Panna cotta je ideální „dezert na lžičku“ pro každé roční období, a to i díky nekonečnému množství vhodných příchutí: od karamelu a čokolády až po čerstvé sezónní ovoce. A právě teď přichází ten správný čas zkusit panna cottu s jahodami.
marianne.cz

Recept na drobenkový koláč s pudinkem a jahodami

Seznam potřebných surovin:

Drobenka:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 250 g Hery
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

Pudink:

  • 1 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky (prášek)
  • 4 lžíce cukru krupice

Jahody (čerstvé, mražené nebo kompotované)

Jak na to:

Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink. Z ostatních přísad vytvoříme drobenku. Do drobenky patří i vejce. Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme dvě třetiny drobenky, zalijeme uvařeným teplým pudinkem. Poklademe jahodami a posypeme zbylým množstvím drobenky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 40–50 minut.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×