Vejce jsou tak zajímavá a specifická součást potravy, že si vysloužila dokonce vlastní svátek. Světový den vajec byl založen ve Vídni 1996, kdy bylo rozhodnuto každoročně „slavit sílu vejce“ vždy druhý pátek v říjnu. Odkud se vajíčko „přikutálelo“ do našeho jídelníčku? Již od pravěku konzumovali naši předkové vejce různých druhů ptáků. V době lovců a sběračů lidé „vykrádali hnízda“ a sbírali vejce kachen, hus, perliček, holubů, křepelek, a dokonce i pštrosů. Vejce byla dobrým jídlem zvláště při nedostatku masa. Jinými slovy, byl to způsob, jak vyřešit nedostatek živočišných bílkovin. Kdy začal chov ptáků pro produkci vajec není přesně známo. Některé indické historické spisy zmiňují, že byl kur domestikován již v roce 3200 před naším letopočtem v Asii. Okolo roku 1500 př. n. l. se domácí kur dostal do Sumeru a Egypta a kolem roku 800 př. n. l. do starého Řecka, kde se do té doby jedla hlavně vejce křepelčí. Féničané preferovali pštrosí vejce, zatímco Římané konzumovali kromě slepičích i vejce husí, vejce bažantí a paví. Číňané dávali přednost slepičím a holubím vejcím, ale konzumovali i vejce různých jiných ptáků.