Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Vajíčková tlačenka skvěle vyřeší otázku, co se zbytkem velikonočních vajec

Vajíčka jsou součástí našeho jídelníčku už od pravěku. K Velikonocům neodmyslitelně patří vejce natvrdo vařená a zdobená. Otázku, co po koledě s jejich přebytky, řeší spousta receptů. Patří k nim i návod na fantastickou vajíčkovou tlačenku.

Jana Soukupová | 21. 04. 2025

Vejce jsou tak zajímavá a specifická součást potravy, že si vysloužila dokonce vlastní svátek. Světový den vajec byl založen ve Vídni 1996, kdy bylo rozhodnuto každoročně „slavit sílu vejce“ vždy druhý pátek v říjnu. Odkud se vajíčko „přikutálelo“ do našeho jídelníčku? Již od pravěku konzumovali naši předkové vejce různých druhů ptáků. V době lovců a sběračů lidé „vykrádali hnízda“ a sbírali vejce kachen, hus, perliček, holubů, křepelek, a dokonce i pštrosů. Vejce byla dobrým jídlem zvláště při nedostatku masa. Jinými slovy, byl to způsob, jak vyřešit nedostatek živočišných bílkovin. Kdy začal chov ptáků pro produkci vajec není přesně známo. Některé indické historické spisy zmiňují, že byl kur domestikován již v roce 3200 před naším letopočtem v Asii. Okolo roku 1500 př. n. l. se domácí kur dostal do Sumeru a Egypta a kolem roku 800 př. n. l. do starého Řecka, kde se do té doby jedla hlavně vejce křepelčí. Féničané preferovali pštrosí vejce, zatímco Římané konzumovali kromě slepičích i vejce husí, vejce bažantí a paví. Číňané dávali přednost slepičím a holubím vejcím, ale konzumovali i vejce různých jiných ptáků.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Tuhle velikonoční nádivku si zamilujete!

Zlatavý křupavý povrch a pod ním vláčná, nadýchaná nádivka. Tradičně patří k ukončení postního období a na sváteční velikonoční stůl. Obliba tohoto jarního jídla se odráží i v množství jeho variant a receptů.
marianne.cz

Ve Versailles se díky vajíčkům měly slepice královsky

Vejce se konzumovala buď syrová nebo natvrdo uvařená jako předkrm nebo dezert. Kromě toho odedávna byly žloutek i bílek přísadami v různých receptech. Starověký římský lékař Galén uváděl, že pro člověka jsou nejužitečnější a nejzdravější vejce slepic a bažantů, zatímco pštrosů a hus si příliš nevážil. I přesto, že slavný římský gastronom Apicius ve své knize navrhoval různé recepty na vaření s vejci (např. omelety), spotřeba vajec zůstávala oproti dnešku velmi nízká. Bývá to připisováno náboženské víře a pověrám, ale pravděpodobně šlo hlavně o důvody ekonomické: obzvlášť v některých obdobích bylo výhodnější počkat, až se vejce „promění“ v kuře a další nosnici nebo kohouta. V polovině 15. století v Evropě postupně dostalo téměř absolutní přednost slepičí vejce před všemi ostatními. Existuje teorie, že slepice používané dnes k produkci vajec jsou potomky kuřat, která dorazila do Ameriky na lodích Kryštofa Kolumba a zřejmě pocházejí z Asie. Evropa si slepičí vejce velmi oblíbila. V 18. století si dokonce Ludvík XV., který miloval vejce „a la coque“ (naměkko), nechal ve Versailles postavit obrovský kurník. Slepice se potulovaly téměř všude a každý den snášely hojnost vajec, která sloužila pro potřeby paláce.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Jak dobře znáte staročeskou kuchyni? Zapomenuté dobroty našich babiček stojí za oprášení

Vůně skořice, másla a čerstvě upečeného těsta. Recepty našich babiček a prababiček mají neopakovatelné kouzlo, které nás vrací do dob poctivé venkovské kuchyně, kdy se vařilo z jednoduchých, ale poctivých surovin. Staročeské recepty byly nejen syté, ale především chutné a výživné, což bylo důležité hlavně pro hospodáře pracující celý den na poli nebo v hospodářství.
marianne.cz

Recept na skvělou vajíčkovou tlačenku

Seznam potřebných surovin

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 200 g salámu gothaj (nebo dietního či šunkového salámu)
  • 2 sterilované okurky
  • 1 cibule
  • 1 sklenička Moravanky (i s nálevem)
  • 200 ml majonézy
  • 1 želatina na vaječnou tlačenku
  • sůl
  • mletý pepř

Jak na to:

Nálev z pikantní zeleninové směsi Moravanka odlijeme stranou, stejně tak odložíme i feferonku, kterou nepoužijeme. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky, včetně těch z Moravanky. Všechno smícháme v jedné míse, osolíme, opepříme, přidáme majonézu a zamícháme. Želatinu připravíme podle návodu (použijeme i nálev z Moravanky). Počkáme, až trochu vychladne, nalijeme ke všem surovinám v míse a zamícháme. Hmotu vylijeme do srnčího hřbetu (nebo jiné formy), kterou jsme vyložili potravinářskou fólii nebo mikrotenovým sáčkem a necháme minimálně 3 hodiny ztuhnout v ledničce (nejlépe však do druhého dne). Po ztuhnutí tlačenku vyklopíme z formy, odstraníme fólii, nakrájíme na plátky a podáváme jako svačinu s rohlíkem.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Původ muffinů je třeba hledat v Anglii, zdomácněly ale v mnoha zemích. Jejich příprava je totiž snadná a výsledkem může být jak sladké, tak slané pečivo. Podle našeho receptu můžete zkusit muffiny naslano v jarním či velikonočním pojetí.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Novinky
Velikonoční horor v kuchyni: Nejvtipnější beránci, kteří se lidem příliš nevyvedli

Velikonoční horor v kuchyni: Nejvtipnější beránci, kteří se lidem příliš nevyvedli

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Velikonoční zajíčci udělají radost dětem, ale pochutná si celá rodina

Recepty podle Marianne: Velikonoční zajíčci udělají radost dětem, ale pochutná si celá rodina

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Křupavé a voňavé boží milosti zažívají renesanci, a to nejen na Velikonoce

Recepty podle Marianne: Křupavé a voňavé boží milosti zažívají renesanci, a to nejen na Velikonoce

Zábava
Kvíz: Poznáte známé druhy ptáků podle obrázku? Otestujte své přírodopisné znalosti

Kvíz: Poznáte známé druhy ptáků podle obrázku? Otestujte své přírodopisné znalosti

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit