Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Velikonoční zajíčci udělají radost dětem, ale pochutná si celá rodina

Jedním ze symbolů Velikonoc je i roztomilý zajíček. Veselé jednoduché pečivo ve tvaru zajíčků z kynutého těsta udělá jistě radost dětem, ale pochutnají si i dospělí. Zajíčky můžete připravit nejen nasladko, ale i naslano.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 18. 04. 2025

Tradice velikonočního zajíčka k nám doputovala kdysi z Německa a brzy zdomácněla. Existuje řada vysvětlení, proč zrovna zajíc. Jako symbol se objevuje již ve starověkých kulturách. Křesťanství k němu zpočátku přistupovalo spíše záporně (byl považován za obraz tělesné žádostivosti). Díky pověře, že nikdy nespí (nemá oční víčka), se ale zajíc postupně stal v očích křesťanů symbolem věčného života. Zatímco vejce symbolizuje vzkříšení: z napohled neživého se rodí život. Odtud je jen kousek ke spojení zajíčka a vajíček. Svoji roli jistě hraje i fakt, že zajíc je brzkým „jarním poslem“. Na jaře se často pohybuje v blízkosti lidských obydlí a také patří mezi první zvířata, která přivádějí na svět mláďata.  O původu velikonočního zajíčka ovšem kolují i další příběhy, z nichž jeden dokonce tvrdí, že velikonoční zajíček je jen nepovedené velikonoční pečivo. Symbolem Velikonoc byl prý původně pouze beránek, ale ten se v peci zdeformoval tak, že připomínal zajíce.

Mohlo by se vám líbit

Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
marianne.cz

Zajíc jako vítěz mezi zvířaty s velikonočními vajíčky

Ať přišel zajíček k Velikonocům jakkoli, jisté je, že nápad intenzivně zapojit do velikonočních tradic děti prostřednictvím hledání vajíček ukrytých zajícem se ujal. „Lov vajíček“ vykrystalizoval v necírkevní, rodinný sváteční zvyk. Zajíčka zmiňuje již v roce 1682 heidelberský lékař Johannes Richier ve své disertační práci o velikonočních vejcích a jejich nadměrné konzumaci (De ovis paschalibus): „V Horním Německu, v našem hrabství Falcko, v Alsasku a sousedních obcích, stejně jako ve Vestfálsku... klade velikonoční zajíček taková vajíčka a schovává je v trávě v zahradách, aby je chlapci k smíchu a radosti starších hledali o to dychtivěji.“  „Zodpovědnost“ různých druhů zvířat za barvení a schovávání vajíček sahá až do 16. století. Nebyl to jen zajíček. Někde dlouho snášela vejce velikonoční slepice, velikonoční kohout nebo liška, ve Švýcarsku schovávala vejce dokonce kukačka. Zajíc ale zvítězil a od 19. století se stal nesporným symbolem Velikonoc a „specialistou na zdobení a ukrývání vajec“.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

Mezi jednu z nejčastějších a nejoblíbenějších velikonočních sladkostí patří jidáše. Péct se správně mají na Škaredou středu nebo na Zelený čtvrtek velmi časně zrána.
marianne.cz

Recept na velikonoční zajíčky

Seznam potřebných surovin:

  • 500 g hladké mouky
  • 21 g čerstvého droždí
  • 250 ml vody
  • 65 g oleje
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli

Dále:

  • dýňová semena
  • vejce na potření

Jak na to:

Do domácí pekárny nejprve nalijeme tekuté suroviny a poté přidáme sypké. Použijeme program Těsto. Vykynuté těsto z pekárny vyjmeme a rozdělíme na 12 dílů. Z každého dílu uděláme malou bulku a necháme odpočinout. Pak z bulky tvoříme zajíčka, například takto: vyválíme kolečko a čtyřmi zářezy vytvarujeme zajíčka. Při ohýbání špiček tváří dáme pozor na to, abychom je do podkladu zamáčkli, jinak se může stát, že se při pečení zajíček "rozvine" a zdeformuje. Trojúhelníček vyříznutý mezi očima použijeme jako čumáček. Na očička v podkladu nastřihneme malé dírky, do kterých zapíchneme dýňové jadérko. Zajíčky ukládáme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Necháme je vykynout a potřeme vejcem. Pečeme cca 15 minut v troubě  vyhřáté na 200-210 °C.

Čtěte také: Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Jedním z typických symbolů Velikonoc je vedle malovaných vajíček, mazance či nádivky také velikonoční beránek. Podle tradice by se měl péct na Bílou sobotu.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit