Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Jedním z typických symbolů Velikonoc je vedle malovaných vajíček, mazance či nádivky také velikonoční beránek. Podle tradice by se měl péct na Bílou sobotu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 11. 04. 2025

Tradice velikonočního beránka je prastará. Vychází z biblických dějin, z doby Mojžíše, který „za velké noci“ vyvedl izraelský lid z egyptského otroctví. Na památku toho, že vyšli z Egypta, každý rok před velkou nocí pekli izraelité beránka na hořkých bylinách a pojídali ho s nekvašeným chlebem. V křesťanské tradici je beránkem božím Ježíš Kristus, který prolil svou nevinnou krev na Golgotském kříži, a vysvobodil tak lidstvo z hříchu. Beránek jako obětní symbol i obřadní pokrm je známý už od starověku. Když se stávalo jehněčí maso finančně nedostupným, nahrazoval se beránkem z ovčího sýra nebo z různých druhů sladkého těsta.

Český velikonoční beránek je roztomilý

Z obětního beránka s dramatickou historií nakonec v českých velikonočních tradicích zakotvil beránek v podobě roztomilého a lahodného moučníku a krásné ozdoby svátečního stolu. Velikonoční beránek je pro nás tedy především tradiční sladkost, pečená ve formě ležícího beránka. Symbolizuje příchod jara a nový život. Velikonoční beránek se obvykle pekl na Bílou sobotu. V neděli, na Boží hod velikonoční, ho lidé odnášeli (stejně jako mazanec) do kostela k posvěcení. Po mši si pak na něm rodina pochutnala. Původně se připravoval z kynutého těsta, ale dnes jsou populárnější varianty z piškotového nebo máslového těsta. Po upečení se zdobí cukrovou polevou nebo se jednoduše posype moučkovým cukrem. Často se mu také kolem krku uvazuje stuha.

Mohlo by se vám líbit

Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
marianne.cz

Seznam potřebných surovin

  • 300 g polohrubé mouky
  • 225 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 1 smetana ke šlehání 31-33%
  • 1 kypřicí prášek
  • tuk na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy

Jak na to:

Celá vejce vyšleháme s oběma cukry a přilijeme smetanu. Poté přimícháme mouku, smíchanou s kypřicím práškem. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 50 minut (50 minut v těžké dvoudílné keramické formě, v teflonové je pečení rychlejší). Po upečení můžeme beránka pocukrovat nebo polít polevou.

 

Čtěte také: Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Špenát je nízkokalorická a velmi zdravá zelenina, která je v kuchyni oblíbená díky své jemné chuti a rychlé přípravě. V tradicích patří neodmyslitelně k velikonočnímu půstu, a především k Zelenému čtvrtku.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 499 Kč
  • PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit