Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Buchty z cottage sýra jsou nadýchané a snadné na přípravu

Milujete buchty s povidly, ale dali byste přednost zdravější variantě tohoto tradičního pečiva? Vyzkoušet můžete recept na buchty z cottage sýru. Přípava je rychlá a nenáročná.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 22. 10. 2025

Původ sýru cottage je poněkud záhadný a neexistuje žádný definitivní výchozí bod. Jedna populární teorie  datuje cottage sýr do 3. století př. n. l., a to do starověké Mezopotámie. Podle této hypotézy ho mohli první cestovatelé „objevit“ náhodou při přepravě mléka v kožených vacích. Přirozené enzymy v nádobách v kombinaci s intenzivním teplem mohly způsobit oddělení mléka na sýr a syrovátku, čímž vznikla raná verze toho, co dnes známe jako cottage. Je to sice spekulativní, ale celkem věrohodné vysvětlení. Jednoduchost procesu, který nevyžaduje žádné zrání ani specializované nástroje, naznačuje, že se mohly různé varianty sýru typu cottage vyvinout i v několika starověkých kulturách zároveň. Ať už je přesný původ jakýkoli, je zřejmé, že tento sýr vyrábí a prodává po tisíce let.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Cottage pizza s celozrnnou moukou je rychlejší a zdravější

Pizza je bezesporu jedním z nejoblíbenějších a také nejprodávanějších jídel na světě. Dnešní recept představuje její rychlejší a zdravější variantu. Těsto z cottage sýru a celozrnné mouky je vláčné a díky kypřicímu prášku hotové za pár minut.
marianne.cz

Cottage sýr: Dobrá součást zdravějšího jídelníčku

Název sýru „cottage“ (česky „chalupa“) zmiňuje poprvé kniha Godey's Lady's Book (1831). Hlavní teorie uvádějí, že své jméno dostal proto, že se běžně vyráběl v domácnostech na venkově. Někde se zmiňuje i fakt, že termín „cottage“ byl kdysi i synonymem pro „chudý“. Základem sýru cottage je odstředěné mléko (sušené), do kterého se podle receptury každé společnosti přidává buď smetana, nebo plnotučné mléko pro úpravu obsahu tuku. Mléko se zahřeje na 50 stupňů, aby se odpařila voda, scedí se, přidá se syřidlo a velké množství kultur (bakterií, podobných těm v jogurtu). Vzniklý kyselý produkt se propláchne studenou vodou, což odstraní část laktózy a přispěje k vytvoření výrobku s mírnou chutí. Přidává se také syrovátka pro zvýšení celkového obsahu bílkovin. Sýr cottage má nízký obsah tuku (asi 2–6 %) a vysoký obsah bílkovin (v průměru 12 %). Je tedy ideální i pro ty, kteří hlídají svůj jídelníček a váhu. Použít jej můžete i pro zdravější pečení, například na přípravu buchet z cottage sýra podle Toprecepty.cz

Mohlo by se vám líbit

Výborné ovocné knedlíky, které nepotřebují mnoho času ani zkušeností v kuchyni

Ovocné knedlíky u nás patří mezi velmi oblíbená tradiční jídla. Nejčastěji se připravují z kynutého nebo z tvarohového těsta. Dnešní recept je na jednoduché, rychlé a velmi chutné tvarohové, které zvládne i začátečník.
marianne.cz

Recept na buchty z cottage

Seznam potřebných surovin

(8 kusů)

  • 150 g cottage sýru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • libovolná náplň (povidla, tvaroh, ořechy)
  • vejce na potření

Jak na to:

Sýr cottage, mouku, vajíčko a kypřicí prášek smícháme a vypracujeme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na 8 kousků, do kterých pak zabalíme zvolenou náplň. Připravené buchtičky naskládáme do pekáče a pečeme na 160 °C přibližně 30 minut.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×