Cottage sýr: Dobrá součást zdravějšího jídelníčku
Název sýru „cottage“ (česky „chalupa“) zmiňuje poprvé kniha Godey's Lady's Book (1831). Hlavní teorie uvádějí, že své jméno dostal proto, že se běžně vyráběl v domácnostech na venkově. Někde se zmiňuje i fakt, že termín „cottage“ byl kdysi i synonymem pro „chudý“. Základem sýru cottage je odstředěné mléko (sušené), do kterého se podle receptury každé společnosti přidává buď smetana, nebo plnotučné mléko pro úpravu obsahu tuku. Mléko se zahřeje na 50 stupňů, aby se odpařila voda, scedí se, přidá se syřidlo a velké množství kultur (bakterií, podobných těm v jogurtu). Vzniklý kyselý produkt se propláchne studenou vodou, což odstraní část laktózy a přispěje k vytvoření výrobku s mírnou chutí. Přidává se také syrovátka pro zvýšení celkového obsahu bílkovin. Sýr cottage má nízký obsah tuku (asi 2–6 %) a vysoký obsah bílkovin (v průměru 12 %). Je tedy ideální i pro ty, kteří hlídají svůj jídelníček a váhu. Použít jej můžete i pro zdravější pečení, například na přípravu buchet z cottage sýra podle Toprecepty.cz