Sedm chodů pro hojnost a štěstí
Tradiční svatební hostina bývala velkolepou záležitostí. Sedm chodů nebylo jen důkazem pohostinnosti, ale především symbolem hojnosti a úplnosti. Číslo sedm má v lidové tradici silný magický význam – představuje dokonalost, rovnováhu a štěstí. Na stole tak nesměla chybět polévka (často slepičí nebo hovězí s játrovými knedlíčky), následovalo několik masitých chodů, přílohy, zákusky, koláče a samozřejmě svatební dort. Jídlo bylo nejen poděkováním hostům, ale také rituálem, který měl zajistit, že mladý pár nikdy nebude trpět nouzí. Každý z těchto chodů měl své místo, řád a význam. Například sladké jídlo jako symbol sladkého života, maso jako znamení síly a hojnosti. Hostina trvala často několik hodin a mohla se protáhnout až do večerních hodin. Na vesnicích nebývalo výjimkou, že se svatební veselí protáhlo na dva až tři dny. A čím více se pilo a jedlo, tím více se věřilo, že se novomanželům bude dařit.