Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Tradice

Tradiční, ale přesto moderní. Odrůdy vína, která patří mezi překvapující klasiku

Odměňujete se víkendem na jižní Moravě nebo ve vinařských Čechách, kde si můžete dopřát svěží víno z místního vinařství? Případně máte svůj večerní rituál se sklenkou našeho vína? Vsázíte na klasiku tradičních odrůd, z kterých však naši šikovní vinaři dokáží vytvořit trendy zázraky? Nejste si jisti, které ty tradiční odrůdy vlastně jsou?

Jana Kantorová | 12. 09. 2023

Naši krajinu zdobí více než 17 500 hektarů vinic, které jsou součástí harmonického ekosystému. Vinohrady formují přírodu a dodávají regionu jedinečný charakter. Starají se o ně zkušení vinaři a vinohradníci, kteří buď pokračují v rodinné tradici, nebo si k oboru sami našli cestu díky vášni k vínu. Mistři vinařského oboru pečují o révu jako o vlastní děti. Sice vychází z tradičních postupů, ale aby byl celý proces co nejšetrnější a zároveň podpořil bohatost, svěžest a jedinečnost chuti a vůně vína, využívají nejmodernější technologie.

Jak již bylo naznačeno, naši vinaři si jsou vědomi potřeby chovat se ke krajině s úctou, proto je pro moravské a české vinařství obzvláště v posledních letech typický obrat k ekologii, hospodaření v co největším souladu s přírodou.

Galerie: Ochutnejte naše tradiční česká vína
Mohlo by se vám líbit

Před vinobraním se musí „zarazit hora“. Kde můžete tuto lidovou slavnost zažít?

Slyšeli jste o tom, že zhruba měsíc před oblíbeným vinobraním se musí „uzamknout“ vinice? Jedině tak bude úroda uhlídána. Tento prastarý zvyk s kořeny až ve středověku v posledních letech ale všechny milovníky vína spíše baví. Představuje totiž další příležitost, jak se u moravského vína sejít s rodinou a přáteli. Jak probíhá a do jakých vinařských obcí za ním můžete vyrazit?
marianne.cz

Stvořena pro víno 

V České republice máme pro pěstování vinné révy vynikající předpoklady a naše unikátní klimatické a půdní podmínky zaručují, že jsou naše vína typická kořenitou plností a delikátním projevem jemných aromatických látek podpořených křupavou kyselinou, které jinde na světě nenajdete. Jaké odrůdy jsou pro naše klima nejvhodnější, dosahují v našich podmínkách nejvyšší kvality? Jsou sice tradiční, ale jako takové poskytují ideální kvalitní surovinu, jež nabízí prostor pro kreativitu a nápady našich vinařů, kteří s moderními technologiemi dokáží doslova čarovat. Z bílých se jedná o Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Rýnský ryzlink, z červených o Frankovku a Svatovavřinecké.

Mohlo by se vám líbit

Archivní víno je lepší než mladé, Pálava jedině sladká aneb Mýty a polopravdy o víně

Víno už dávno není jenom nápojem ke slavnostním příležitostem, ale deci či dvě směle doplňují náš oběd nebo večeři. Případně si ze sklenky bílého, růžového, červeného děláme příjemný večerní rituál. Naše národní sommelierka Klára Kollárová vám objasní nejčastější mýty, které kolují o tomto jedinečném nápoji.
marianne.cz

Veltlínské zelené

Bělošpičák nebo Muškatel, i takto se na Moravě dříve říkalo Veltlínskému zelenému. Jedná se o naši nejhojnější bílou odrůdu. Pro svou univerzálnost se často používá do cuvée a také je oblíbenou surovinou pro výrobu šumivých vín. Můžeme o něm tvrdit, že je svěží jako orosená tráva. Vůně a chutě nápoje zelenožluté barvy prozrazují složení půdy vinice.

Kde se odrůdě obzvlášť daří:

Veltlínské zelené ochutnejte kdekoliv, ale určitě také na Velkopavlovicku, Znojemsku a Mikulovsku. Výjimečně ji najdeme také v Čechách, kde má zase trochu jiný, ale také zajímavý charakter.

Jaké pokrmy skvěle doplní?

Veltlínské zelené si užijte k zeleninovým salátům, studeným lehkým předkrmům, pstruhu na másle či smaženému telecímu řízku.

Mohlo by se vám líbit

Příroda všemi smysly: Sto vůní lesa

Na splíny je nejlepší pohyb, klidně pouhá procházka. A vede-li lesem, o to lépe. Lesní vůně zaručí terapeutický úspěch takřka stoprocentně! Zajímavé je, že les voní stále svěže, pohodově, optimisticky... byť v každou roční dobu jinak.
marianne.cz

Müller Thurgau

Müller Thurgau, to je zkrátka klasika, která se rodí z kusu země, na němž jsme vyrostli. Pro mnoho lidí znamená první setkání s vínem třeba v podobě oblíbeného Svatomartinského. Možná se vám v souvislosti s „milerkou“ vybaví vůně lučního kvítí s lehkými muškátovými a ovocnými tóny a šťavnatá harmonická chuť v každém doušku. Barvu nemá tolik výraznou, o to víc působí lehce, zelenkavě žlutě s jiskrnými odlesky.

Kde se odrůdě obzvlášť daří:

U nás se pěstuje na více než 1600 ha vinic. Miluje těžší a vápenité půdy. Doporučujeme milerku především z Valticka, Lednicka, Mikulovska, Znojemska, Mělnicka a Žernosecka.

Jaké pokrmy skvěle doplní?

Protože je pro tuto odrůdu typická lehká, svěží a šťavnatá chuť, podávejte ji nejen s lehkými pokrmy, jako jsou zeleninové saláty klidně i s chřestem, saláty, pečené ryby - spíš pošírované a velmi lehce upravené, kuřecí galantina nebo králičí teriny, a čerstvými tvarohovými sýry kravskými i kozími.

Mohlo by se vám líbit

Chata na kolech jako laciné bydlení pro všechny, kteří milují přírodu, minimalistický design a maximální soběstačnost

Únik do klidu a přírody vyhledává stále víc lidí. Pořídit si ale chatku je nejen ekonomicky náročné, ale čeká vás s ní spousta starostí. Jako ideální kompromis se tak ukazují miniaturní dřevostavby, které mají jen samá pozitiva.
marianne.cz

Ryzlink rýnský

O Rýnském ryzlinku se říká, že je to víno králů a zároveň král vín. Jedná se o vysoce kvalitní odrůdu. U nás se o jeho rozšíření zasloužil v 17. století řád mnišský řád sv. Benedikta. Vína mají zelenožlutou barvu a s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny, u bobulových výběrů až jantarové. Vůně a chuť se liší v závislosti na ročníku, vyzrálosti a terroiru. U mladších vín se výrazněji projevuje „ovocitost“ (broskve, meruňky, ananas, citrusové plody aj.), u starších vín zase lipové květy přecházející do „medovosti“ a typické „petrolejovosti“. Chuti dominuje plná a osvěžující pikantní kyselinka, která víno předurčuje k dlouhodobému zrání.

Kde se odrůdě obzvlášť daří:

Na Litoměřicku, Mělnicku, Znojemsku, Strážnicku a ve Slovácké podoblasti v okolí Bzence.

Jaké pokrmy skvěle doplní?

Z gastronomického pohledu patří k nejvíce univerzálním vínům. Nicméně perfektně se snoubí s lehkými úpravami ryb a drůbeže. Doplní také tučnější masité pokrmy a asijskou kuchyni. Ve výběrech pak může doplnit i delikátní foie gras.

Mohlo by se vám líbit

Druhá šance: Vína místo hřebíků

Psal se rok 1937, když v Dušní ulici na pražském Starém Městě otevřelo Koulovo železářství. Dnes se tu místo hřebíků a kování prodává víno, prvorepubliková atmosféra místu však zůstala.
marianne.cz

Frankovka

Frankovka je naší nejrozšířenější modrou odrůdou. Pěstuje se ale prakticky jen na Moravě, protože je pozdně dozrávající a potřebuje teplé polohy, které jí dodají plnost chuti i aroma. Jejímu charakteru dává vyniknout zrání v barikových i větších sudech. Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. Vůně obsahuje ovocné tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce, jako jsou třeba ostružiny. V pozadí obvykle najdeme tóny černého koření. Chuť bývá plná, bohatá a extraktivní s vyšší tříslovinou i kyselinou, která je předurčuje k dlouhodobé archivaci. Tím se pak stává krásně hebkou a měkkou.

Kde se odrůdě obzvlášť daří:

Nejhojněji je vysazována v okolí Velkých Pavlovic – neboli Modrých hor, na Slovácku nebo na Podluží. Skvělé Frankovky jsou z okolí Kraví hory, z obcí jako jsou Bořetice nebo Němčice. Velmi charakteristické Frankovky najdeme ale také ve Znojemské podoblasti v okolí Dolních Kounic.

Jaké pokrmy skvěle doplní?

Skvěle se hodí k tradiční české kuchyni, jako je pečené maso, husa, kachna, zvěřina i guláš.

Mohlo by se vám líbit

Předsíň na pražských Vinohradech prokoukla modrou výmalbou

Dávno je pryč doba, kdy jsme předsíň využívali jen na zouvání z bot a odhazování tašek. Běžné je brát tuto místnost jako plnohodnotnou součást bytu, kde se člověk od první vteřiny cítí útulně a komfortně.
marianne.cz

Svatovavřinecké

Svatovavřinecké víno je u nás oblíbené pro velmi hlubokou, intenzivní a sytou tmavě červenou barvu, tóny peckového ovoce, švestek, povidel nebo také skořice a koření ve vůni a šťavnatou, „ovocitou“, poměrně plnou a bohatou chuť s výraznou kyselinkou, která zráním měkne a stává se sametově hebkou. Stejně jako většina našich odrůd se i Svatovavřinecké pěstuje ve všech našich šesti vinařských podoblastech. Zásadní ovšem je terroir, souhrn klimatických a půdních podmínek, které dávají vínu to, čím pak je.

Kde se odrůdě obzvlášť daří:

Typickými moravskými regiony pro Svatovavřinecké je Velkopavlovicko a okolí Brna, v české vinařské oblasti pak okolí Litoměřic a Velkých Žernosek.

Jaké pokrmy skvěle doplní?

Je ideálním společníkem k sýrům s ušlechtilou plísní na povrchu, tmavým masům, steakům, guláši, vepřové panence v pikantní úpravě i k vysoké zvěřině. Svatovavřinecké je také jednou z hlavních odrůd k výrobě Svatomartinského, i proto se skvěle hodí k pečené huse nebo kachně.

Mohlo by se vám líbit

Burčák „burčí“ na dveře! Jak si ho co nejvíce užít?

Jaký bude letošní ročník? Bude dostatek vína? Kolik ze své síly předalo letní slunce hroznům? Na první vína letošního ročníku si počkáme až do sv. Martina, ale první nápovědu nám mohou dát už tolik oblíbené burčáky. Ty představují první fázi výroby vína - kvašení. Zde najdete kompletní návod na to, jak si co nejlépe užít burčák.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Tradice
Naši předci se snažili bouřky zahnat. Měli způsob i proti krupobití

Naši předci se snažili bouřky zahnat. Měli způsob i proti krupobití

Řemesla
Zapomenutá řemesla: Šrotéř, hamerník a další. Jejich náplň práce dnes už neznáme

Zapomenutá řemesla: Šrotéř, hamerník a další. Jejich náplň práce dnes už neznáme

Tradice
Žádné hodinky, zato klekání. Dospělým dávalo přehled o čase, dětem nahánělo hrůzu

Žádné hodinky, zato klekání. Dospělým dávalo přehled o čase, dětem nahánělo hrůzu

Tradice
Kvíz: Červenec plný pranostik. Víte, kdo byla Anna, která přináší chladna z rána?

Kvíz: Červenec plný pranostik. Víte, kdo byla Anna, která přináší chladna z rána?