Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Zábava

Rozmach street foodu aneb Proč je jídlo z ulice gastronomickým zážitkem?

Info ikona
Street food

Zatímco v asijských státech jsou pouliční stánky s jídlem naprostou samozřejmostí, v českých končinách jim teprve přicházíme na chuť. Přitom je street food ideálním místem pro objevování nových chutí a pokrmů.

Promotion
Promotion
Alžběta Rybářová | 10. 06. 2021

Narazili jste ve městě na seskupení stánků, které nabízí různorodé pokrmy? Nebo na vašem náměstí „zaparkoval“ truck s nabídkou domácích hotdogů a burgerů? Pak máte tu čest se street foodem, jednoduchým gastronomickým konceptem, který staví na dvou základních pilířích – jídlo je připraveno před vaším zrakem, a zároveň je zhotoveno tak, abyste ho mohli zkonzumovat přímo na ulici. Ještě, než nad street foodem nechápavě pokrčíte rameny, dejte mu šanci. Překvapí vás nejen svou různorodou nabídkou, ale také jedinečnou a uvolněnou atmosférou, na kterou v restauraci jen tak nenarazíte.

Žádná novinka

Když se řekne street food, většina lidí si pomyslí, že jde o novodobý trend, který vznikl jako reakce na zrychlenou dobu. Pravdou ale zůstává, že kořeny pouličního stravování můžeme objevit už ve starověkém Řecku a Římě. Při vykopávkách v Pompejích totiž archeologové objevili tzv. termopolia, tedy mini kuchyně, které směřovaly přímo na ulici. I když ve starověkém Římě a Číně bylo pouliční jídlo doménou chudší vrstvy obyvatelstva, zbožňovaly ho i elity, které své sluhy posílaly pro jídlo právě ke stánkům. Ani na sklonku středověku nebyl street food upozaděný. Naopak, velmi se mu dařilo v Egyptě či v osmanském Turecku, které dokonce v roce 1502 uzákonilo a standardizovalo pouliční jídlo.

Díky kolonizaci se pouliční stravování rozšířilo téměř po celém světě, a tak byste si jídlo na ulici koupili nejen na Blízkém východě, ale také v jihovýchodní Asii, v Evropě, v Latinské Americe i ve Spojených státech amerických. Pravdou ale zůstává, že obzvláště v New Yorku to pouliční prodejci jídla měli složité. Nejprve byla omezena prodejní doba, následně platil celoplošný zákaz stánkového prodeje jídla. Naštěstí vše změnil rok 1707, kdy stánkaři opět mohli nabízet své lahůdky, včetně ústřic, upečených kukuřičných klasů a sladkostí. Také v Evropě se street foodu velmi dařilo, a tak jste na stánky s jídlem mohli natrefit v každém větším evropském městě. Navíc šli s pouličními stánky ruku v ruce nové pokrmy, které dodnes zbožňujeme. Například smažené hranolky vznikly ve 40. letech 19. století jako pouliční jídlo v Paříži.

Info ikona
Street food

Jídlo na ulici vs. v restauraci

Postupem let se pouliční jídlo z měst pomalu vytrácelo. Lidé dávali přednost restauracím, hospodám a zcela zapomněli na to, že i jídlo z ulice chutná výborně. To alespoň platí pro české země, ve kterých dlouho neexistoval pouliční stánek, který by nenabízel pouze klobásy, smažené langoše nebo sekanou v housce. Malá revoluce v českém street foodu přišla zhruba před pěti lety. V tu dobu jsme se mohli setkat s prvními stánky, v jejichž nabídce stály opravdu kvalitní pokrmy za příjemné ceny. Zároveň začaly vznikat prostory vyhrazené přímo pro stánky s jídlem.

Aktuálně najdete v České republice nespočet pouličních stánků s jídlem, které nabízejí rozmanité chutě i pokrmy. Pokud patříte k milovníkům burgerů, hranolek či hotdogů, pak vyzkoušejte například Streetfood Bar na Labském nábřeží v Poděbradech nebo A BAŠTA street food market v Brně. Milovníci asijské kuchyně by zase neměli minout Street Sushi & Food Truck v Roudnici nad Labem. Pokud chcete objevit všechny chutě světa, pak doporučujeme navštívit prostory, které nabízí nespočet stánků s jídlem. Konkrétně jde Manifesto Market, který funguje na pražské Florenci a Smíchově, nebo nově otevřený The Backyard Kotva u náměstí Republiky.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion