Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Stačí půlhodinka v kuchyni a můžete servírovat tuto asijskou dobrotu

Hledáte nápad na originální, ale rychlý oběd nebo večeři? Co třeba zkusit asijskou omeletu s restovanou rýží, kuřecím masem a zeleninou? Dnešní recept je jednoduchý, nezabere víc než půlhodinku a výsledek vás nadchne.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 10. 08. 2025

Omeleta má v Asii nejen dlouhou historii, ale také velmi rozmanité variace, zahrnující místní ingredience a techniky vaření. Právě jimi se asijské omelety často výrazně liší od evropských. Mnohé obsahují rýži, zeleninu, mořské plody nebo maso, v závislosti na regionu. Široká je i rozmanitost kuchařských technik: Omelety mohou být tenké nebo silnější, smažené, pečené nebo dušené. Omeleta jako pokrm je samozřejmě rozšířená po celém světě a její podoba odpovídá místním chutím a zvyklostem. V Asii ovšem nebývá omeleta jen jednoduchým pokrmem z vajec, ale je zpravidla kompletním receptem s rýží, zeleninou a různými dalšími ingrediencemi.

Mohlo by se vám líbit

Slavné francouzské ratatouille patří k létu a chutná bezvadně

Léto je ten nejlepší čas, kdy si dopřát tradiční francouzský pokrm ratatouille. Při jeho výrobě se neobejdeme bez lilku, cukety, paprik, rajčat, cibule, případně také okurky. Příprava je snadná, netrvá dlouho a chuť je bezvadná.
marianne.cz

Jiný kraj, jiná omeleta

Historie omelety v Asii je úzce spjata s vývojem místní kuchyně a dostupných surovin. Mezi nejznámější variace asijských omelet patří velmi oblíbená japonská Tamagoyaki či thajská Khao Phat Khai nebo čínská Egg Foo Yung. Tamagoyaki se připravuje z vrstev vajec a často obsahuje dashi (unikátní japonský vývar), sójovou omáčku a cukr. Podle znalců je známá pro svou nasládlou chuť a měkkou texturu. Thajský Khao Phat Kai je oblíbený pokrm, který kombinuje smaženou rýži a kousky omelety, obvykle s cibulí, rajčaty a další zeleninou. Egg Foo Yung je čínská omeleta, od poloviny 19. století oblíbená i jako fast food. Má kořeny ve starších čínských jídlech založených na vejcích a mase, jejichž historie sahá stovky let do minulosti. Jednoduché směsi vajec a masa se postupem času vyvinuly v tento pokrm se zeleninou, masem nebo mořskými plody, někdy podávaný s omáčkou nebo vývarem.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Spaghetti alla carbonara? Půlhodinka práce a tradiční italská chuť

Úžasná klasika italské kuchyně, spaghetti alla carbonara, spojuje těstoviny s krémovou omáčkou z vajec, tvrdého zrajícího sýra, slaniny a čerstvě mletého pepře. Příprava je snadná a rychlá: dnešní recept si žádá opravdu jen půlhodinku práce.
marianne.cz

Recept na točenou vaječnou omeletu

Seznam potřebných surovin

  • 2 vejce
  • 50 ml smetany
  • 80 g rýže
  • 80 g kuřecího prsa
  • hrst zeleniny dle chuti (mrkev, žampiony, jarní cibulka)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • sójová omáčka na zakápnutí

Jak na to:

Začneme rychlou smaženou rýží, která tvoří základ pod naši točenou omeletu. Na pánvi s trochou oleje orestujeme kuřecí maso a zeleninu podle chuti – skvěle se hodí mrkev, žampiony nebo jarní cibulkaPřidáme uvařenou rýži, dochutíme solí a pepřem. Vmícháme lžičku rajčatového protlaku a lžíci sójové omáčky. Vše krátce prohřejeme, aby se chutě propojily. Hotovou rýži napěchujeme do hrnečku, abychom ji později mohli hezky vytvarovat na talíři. Vejce prošleháme se smetanou a nalijeme na dobře rozpálenou pánvičku s olejem. Pomocí hůlek (nebo obracečky) začneme omeletu stáčet do spirály – vždy necháme vejce lehce zatáhnout, poté je pootočíme a znovu, dokud nevznikne krásný vajíčkový vír. Na talíř vyklopíme kopeček rýže, přiklopíme ho omeletou a vše zakápneme trochou sójové omáčky.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×