Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Udělejte si čas na slovenskou kuchyni: Brynzové halušky nejsou složité a výsledek stojí za to!

Halušky s brynzou jsou považované za slovenské národní jídlo. Jejich sláva a obliba ale dávno překročila hranice Slovenska. Můžeme si je připravit i doma. Jak zjistíte z našeho receptu, jde to jednoduše a poměrně rychle.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 12. 08. 2025

Brynzové halušky je jídlo, které dýchá slovenskými tradicemi. Pojí se se salašnictvím, typickým hlavně pro výše položené části země, Oravu a Liptov. Tuhle bramborovou pochoutku lze připravit jak nasladko, tak naslano a pokaždé bude chutnat výjimečně. Halušky se zrodily ve chvíli, kdy se začala brynza smíchávat s bramborovým těstem a v pozdějším období i se slaninou. Halušky si servírovali převážně bačové a valaši na velkých stolech před svými salašemi. Zvykem bylo jíst z jedné velké dřevěné mísy, vyřezané samozřejmě jejich vlastníma rukama. Slovenská nářečí znají pro halušky mnoho dalších pojmenování. Například šmikance, ščikance, trepanki, hiškoše, durkanki, hiškoše, frkacúle, buchťički, kľocki, čuški nebo floncki. V názvosloví je však třeba být opatrný, protože se tyto výrazy používaly k pojmenovávání více jídel, nejen halušek, jak je známe dnes.

Mohlo by se vám líbit

Květákové placičky jako nevšední příloha i netradiční svačinka

Květák je zdravá zelenina, která se v našich kuchyních zabydlela už dávno. Na jeho úpravu existuje řada receptů. Ten dnešní je na květákové placičky, které jsou výborné jako nevšední příloha i netradiční svačina.
marianne.cz

Brynza: surovina, bez které by to nebylo ono

Bez ohledu na to, kolik famózních receptů na halušky slovenská kuchyně nabízí a kolik jich je možné ještě vymyslet, žádná kombinace nemá tu "správnou atmosféru" jako ta s brynzou. Brynza je měkký a solený ovčí sýr vyráběný v Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Ukrajině a samozřejmě na Sovensku. Na Slovensku se pojí především s horskými loukami v regionech Oravy, LiptovaSpiše . Již v 16. století se v těchto oblastech rozšířilo salašnictví a s ním žinčice, mléko a také lahodné sýry včetně brynzy. V typických dřevěných domcích - kolibách - trávili valaši celá léta. Kolem kolib stavěli ovečkám ohrady, zvané košíře. V takové fázi se už z kolib stávaly salaše, kterým vládl bača. Ohledně brynzových halušek ovšem etnoložka Katarína Nádaská uvádí, že se ve slovenské kuchyni objevily až v 17. století, a to díky rumunským valachům. Když se brynza dostala do běžných jídelníčků, nepoužívala se jen jako surovina do halušek. Plnily se jí koláčky, s její pomocí se připravovaly kaše nebo se prostě vychutnala jen tak na čerstvém krajíci chleba.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Bramborák bez brambor? Cuketa je dokonalá náhrada

Urodily se vám cukety, ale vy zrovna máte chuť na bramborák? Není nic jednoduššího, než vyzkoušet smažené placičky z cuket, které se vůní i chutí dokonale vyrovnají těm z brambor.
marianne.cz

Recept na halušky s brynzou

Seznam potřebných surovin

  • 800 g syrových brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 250 g brynzy
  • 250 g kysané smetany
  • 150 g uzené slaniny
  • 1 svazek petrželky kudrnky

Jak  na to:

Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, vejcem, osolíme. Těsto má mít polohustou konzistenci (nesmí téct), aby šlo dobře propasírovat skrz "nokové" sítoHalušky zaváříme do vroucí osolené vody, opatrně občas promícháme. Jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené. Ihned je scedíme a promícháme s kysanou smetanou a nadrobenou brynzou. Slaninu nakrájíme na jemné kostičky a na pánvi vypečeme dokřupava. Halušky podáváme posypané slaninou a sekanou petrželkou kudrnkou.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×