Brynzové halušky je jídlo, které dýchá slovenskými tradicemi. Pojí se se salašnictvím, typickým hlavně pro výše položené části země, Oravu a Liptov. Tuhle bramborovou pochoutku lze připravit jak nasladko, tak naslano a pokaždé bude chutnat výjimečně. Halušky se zrodily ve chvíli, kdy se začala brynza smíchávat s bramborovým těstem a v pozdějším období i se slaninou. Halušky si servírovali převážně bačové a valaši na velkých stolech před svými salašemi. Zvykem bylo jíst z jedné velké dřevěné mísy, vyřezané samozřejmě jejich vlastníma rukama. Slovenská nářečí znají pro halušky mnoho dalších pojmenování. Například šmikance, ščikance, trepanki, hiškoše, durkanki, hiškoše, frkacúle, buchťički, kľocki, čuški nebo floncki. V názvosloví je však třeba být opatrný, protože se tyto výrazy používaly k pojmenovávání více jídel, nejen halušek, jak je známe dnes.