Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Upečte si sladký dezert jako symbol rodinného setkání: Tradiční koláč italské babičky

Každá babička má svůj jedinečný recept na koláč, ale tentokrát název prozrazuje (La Torta della Nonna), že inspirace pochází od italské babičky, která stejně jako ta česká, přenesla do tohoto koláče bohatou rodinnou tradici.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Szkrobiszová | 21. 09. 2024

Také si vzpomínáte, že vaše babička pekla buchty a další staročeské dobroty? Věřte, že podobně je tomu i v jiných evropských zemích, jako například v Itálii. I zde jsou babičky často považovány za strážkyně rodinných receptů a tradic. Skrze vaření a pečení nepředávají jen kulinářské dovednosti, ale také vzpomínky, péči a lásku. Pečení koláče, zvláště La Torta della Nonna (Koláč babičky), není jen o sladkém požitku z tohoto dezertu, ale celý proces symbolizuje letité dědictví. Recept pochází z Toskánska a je symbolem rodinných setkání, kdy babičky (nonny) s péčí připravují pohoštění pro své blízké. Jedná se o krémový dezert s jemným mandlovým nebo piniovým nádechem, zdobený cukrovou krustou. Tento koláč vyjadřuje jednoduchost, ale i bohatství italské kuchyně, kde se dává přednost kvalitním ingrediencím a lásce k jídlu, které je často centrem rodinného života.

Mohlo by se vám líbit

Recept na zapečený květák: Takhle jste ho nejspíš ještě neochutnali

Květák je oblíbenou stálicí v mnoha kuchyních. Pokud i v té vaší, zkuste tentokrát místo trojobalu sáhnout po zapékací míse.
marianne.cz
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • Kůra z 1 citronu (nastrouhaná)
  • 150 g másla (vychlazeného a nakrájeného na malé kousky) + na vymazání formy
  • 1 vejce (+ případně 1 žloutek navíc)
  • Polohrubá pšeničná mouka (na vysypání formy)

Na náplň:

  • 650 ml plnotučného mléka
  • Kůra z 1 citronu (ve silnějších proužcích)
  • 1 vanilkový lusk (vyškrábnutá semínka)
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 65 g pšeničné hladké mouky (lze nahradit kukuřičným škrobem)
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 špetka soli
  • 15 g másla

Na dokončení:

  • 1 vejce (rozšlehané)
  • 60 g piniových oříšků (namočených do studené vody)
  • Moučkový cukr (na posypání)
Mohlo by se vám líbit

Recept na žemlovku: Na téhle by si pochutnaly i naše babičky

O žemlovce psala už Magdalena Dobromila Rettigová a mnohým z nás její vůně připomene dětství, kdy nám tuhle sladkou dobrotu pekla babička. Vyzkoušejte ji taky. Uvidíte, že vám v kuchyni zavoní sladká nostalgie.
marianne.cz

Jak na to?

Připravte těsto tak, že mouku prosejete na vál, uprostřed vytvořte důlek, do něj nasypete cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a přidáte studené máslo. Prsty rychle zpracujte do drobivé hmoty. Vejce rozšleháme vidličkou, přilijte k drobence a vypracujte homogenní těsto, případně přidejte žloutek. Těsto zformujte do koule, zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice. Mezitím připravte náplň: mléko zahřejte s citronovou kůrou a vanilkovým luskem k varu. Žloutky, vejce, mouku, cukr a sůl rozšlehejte a směs postupně zalijte horkým mlékem. Poté směs vraťte na plotnu a míchejte, dokud nezhoustne, pak vmíchejte máslo, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C a formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto rozdělte na dvě části, větší rozválejte, přeneste do formy a dno propíchejte vidličkou.Na těsto nalijte krém, přikryjte druhou rozválenou částí těsta, okraje spojte, povrch potřete vejcem a posypte piniovými oříšky. Pečte 45–50 minut do zlatova, a pokud koláč rychle tmavne, zakryjte ho alobalem. Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×