Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Vafle nemusí být jen sladké. Zkuste je připravit s houbami

Vafle obvykle známe nasladko, kdy se podávají třeba s marmeládou. Můžete jimi ovšem potěšit i strávníka, který si na sladké nepotrpí. Ve slané variantě a v kombinaci s houbami totiž chutnají také skvěle.

Jana Bitalová | 28. 08. 2024

Vafle jsou oblíbenou dobrotou s křupavou strukturou a charakteristickým mřížkovaným vzorem. Pocházejí z Evropy, kde si je nejčastěji vychutnáváme s javorovým sirupem, ovocem, šlehačkou, marmeládou a čokoládou. Slané varianty zase mohou být doplněny sýrem, šunkou, zeleninou a třeba také houbami, jak zjistíte v dnešním receptu. 

Díky své univerzálnosti jsou vafle oblíbené po celém světě, ať už jako snídaně, dezert, nebo rychlá svačina. Vaflovače se proto staly častým vybavením kuchyní, přičemž mohou být zcela jednoduché, nebo i vylepšené o možnost nastavení teploty a indikátory pro správné propečení. Existují také různé typy vaflovačů, které vytvářejí vafle rozdílných tvarů a velikostí. Další variantou jsou pak pánve na vafle nebo silikonové formy do trouby.

Mohlo by se vám líbit

Vyrazte na hlívu, nebo si ji vypěstujte doma. Není to tak složité, jak se zdá

Hlívu najdete v přírodě na popadaných stromech, a to od konce léta a během podzimu, někdy dokonce i na jaře, pokud je zima mírnější. Vypěstovat si ji ale můžete také doma, a to na dřevěných kmenech nebo substrátu z pilin a slámy. V kuchyni ji pak použijete na mnoho způsobů.
marianne.cz

Co budete na vafle s houbami potřebovat:

  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 2 nadrobno nasekané stroužky česneku
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 200 g očištěných a nakrájených žampionů
  • 700 g oloupaných, nastrouhaných nahrubo a vymačkaných brambor 
  • 2 vejce
  • 6 polévkových lžic pšeničné hladké mouky
  • 1 čajová lžička drhnuté majoránky
  • 1 polévková lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • sůl podle chuti

Jak na to?

Rozehřejte pánev a nalijte na ni dvě lžíce oleje, následně přidejte cibuli a houby. Osmahněte je dozlatova, načež pánev sundejte z plotny a nechte směs vychladnout.

Do mísy dejte nastrouhané brambory, přidejte vejce a dobře promíchejte. Následně přisypte mouku, majoránku, sůl, česnek a vychladlé houby s cibulí a vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte nasekanou petrželku a znovu promíchejte.

Rozehřejte vaflovač a jeho plotýnky potřete olejem. Lžící naneste těsto a vafle opékejte, dokud nebudou zlatavé.

Čtěte také: Kuřecí nudličky v hořčičné omáčce

Přemýšlíte, co připravit rodině k obědu nebo večeři, a nechce se vám stát hodiny v kuchyni? Vyzkoušejte rychlý a snadný recept na kuřecí nudličky v hořčičné omáčce, ke kterým si kromě pečených brambor můžete udělat třeba rýži, těstoviny nebo mé oblíbené celerovo-mrkvové hranolky.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Přikrmování lesní zvěře má jasná pravidla: Bez jejich respektování je lepší neplést se myslivcům do práce

Dobrý nápad
Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Dobrý nápad
Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Dobrý nápad
Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 999 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit