Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Máte chuť na domácí langoše? Tyto vám zaberou necelou půlhodinu a úspěch je jistý

Dozlatova usmažená a křupavá nepravidelná placka, kterou si můžete ochutit podle libosti. Langoše jsou klasické rychlé jídlo festivalů, koupališť i vánočních trhů. Snadno si je ale můžete připravit i doma, a to nejen z kynutého těsta. Dnešní tip je na nekynuté mini langoše.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 23. 10. 2025

Základem názvu langošů je maďarské slovo láng (plamen). Tyto placky se totiž původně připravovaly v pecích, bezprostředně za dvířky, co nejblíže k plamenům. Až teprve v době, kdy z mnoha domů pece zmizely, se langoše začaly smažit. Zpočátku se připravovaly pouze ve dnech, kdy se pekl chléb a servírovaly se naslano se smetanovým sýrem. Byly totiž velmi praktickým způsobem využití zbytků těsta ze dna díží. Tomu také odpovídá složení originálního receptu, který obsahoval jen vodu, mouku, kvasnice, cukr a sůl. Mnoho současných receptů využívá i další ingredience, vodu často nahrazuje mléko, přidává se také jogurt nebo zakysaná smetana, česnek, vejce a další. 

Mohlo by se vám líbit

Máte na domácí rohlíky málo času nebo odvahy? Těch bleskových se bát nemusíte!

Rohlík v českých domácnostech stále vede pomyslný žebříček oblíbeného pečiva. Čerstvému voňavému rohlíčku se prostě máloco vyrovná. Obzvláště tomu domácímu. Bleskové rohlíky podle dnešního receptu navíc bez problému zvládne i začátečník.
marianne.cz

Maďarské langoše měly své předchůdce po celém světě

Langošům podobné placky se pod různými názvy nacházejí v lidských dějinách po celém světě. Například panis u Římanů, mekitsa u Bulharů, lalagia u Řeků. Ale připravovali je i američtí indiáni, byzantská říše je znala ve sladké podobě a obyvatelé Osmanské říše je konzumovali jak sladké, tak slané. Po Evropě, a to především do Rumunska, Podkarpatské Rusi, Srbska a na Slovensko, se však langoše rozšířily díky rakousko-uherské monarchii právě z Maďarska. Dnes jsou langoše typem levného a rychlého jídla do ruky pro kteroukoli denní dobu. Známe je s česnekem, strouhaným sýrem, zakyslou smetanou, kečupem, tatarkou, šunkou, ale i s marmeládou, povidly, oslazeným bílkovým sněhem či s jablkovým pyré. Langoše si můžeme připravit snadno i v pohodlí domova. Jedním z tipů na opravdu snadnou a rychlou přípravu je recept na nekynuté mini langoše podle Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Dostali jste chuť na šťavnatý McChicken burger? Připravit jej doma není těžké a chuť je skvělá!

Máte rádi McChicken burger, ale rádi byste si ho připravili v klidu domova? Příprava není složitá a odměnou je výborná chuť. Šťavnaté kuřecí maso v panko strouhance, nadýchaná brioška a svěží omáčka z majonézy a zakysané smetany se na vašem stole jistě neobjeví naposled.
marianne.cz

Recept na nekynuté mini langoše

Seznam potřebných surovin

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kypřicího prášku

Dále:

  • lisovaný česnek v oleji
  • kečup
  • strouhaný tvrdý sýr

Jak na to:

Všechny suroviny v míse smícháme a následně z nich vypracujeme (nejlépe rukama) hladké těsto. Těsto nemusí kynout, takže z něj na pomoučněné ploše vyválíme plát na požadovanou tloušťku. Z těsta vykrájíme vykrajovátkem nebo sklenicí libovolně velká kolečka, která z obou stran smažíme v dobře rozpáleném oleji, ideálně ve vyšším hrnci. Hotové langoše necháme okapat od oleje a dochutíme, jak máme rádi. Klasikou je česnek, kečup a strouhaný sýr.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×