Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Královské pochutnání: Jelení guláš okouzlí vaše chuťové i čichové buňky

Jelení maso je snadno stravitelné, obsahuje dostatek bílkovin, řadu vitaminů a málo tuku i cholesterolu. Guláš z jelení plece sice nepatří mezi naprosto jednoduché a rychlé recepty, ale výsledek je opravdový zážitek pro chuťové i čichové buňky!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 5. 09. 2025

Jelení maso má tmavou, červenohnědou barvu a jemnou chuť. Jelení plec je podobná hovězí pleci především barvou, strukturou a způsobem zpracování. Je vhodná ke všem úpravám mimo grilování a minutek. Její vlastnosti naopak velmi oceníte při přípravě vynikajícího guláše, ragú, masových směsí, zvěřinových omáček, paštik, vaření či dušení. Maso je křehčí. V porovnání s hovězím masem obsahuje zvěřina, a zejména jelení maso, větší množství vitaminů. Jedná se především o vitamin A a vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6 a B12). Nechybí ani cenné minerály: železo, fosfor, zinek a draslík. Například jen 100 g zvěřiny obsahuje až 32 % denní dávky zinku.

Mohlo by se vám líbit

Vrátili jste se z lesa s košíkem hub? Nejlepší příležitost pro tuto omáčku!

Díky tomu, že letošní léto nebylo skoupé na déšť, houbám se velmi slušně daří. A to je nejlepší příležitost nejen na smaženici, ale třeba také na houbovou omáčku, klasický pokrm české kuchyně. Tradičně se podává s knedlíkem, ale zkusit můžete i brambory, těstoviny nebo čerstvý chléb.
marianne.cz

Zvěřina je vhodná i při dietě

Zvěřina má výraznou chuť, vůni i spoustu zdraví prospěšných látek. Je snadno stravitelná, obsahuje málo tuku, cholesterolu a dostatek bílkovin. Podle specialistů na výživu je vhodná pro dietní kuchyni podobně jako libové telecí, hovězí a drůbeží maso. Bílkoviny přijaté z divoce žijících zvířat mají mimořádnou biologickou hodnotu. Velkou roli v kvalitě masa samozřejmě hraje život ve volné přírodě, dostatek pohybu, naprosto přírozená potrava a absence antibiotik či růstových hormonů. Pozor při konzumaci zvěřiny by si měli dávat osoby trpící dnou. Jde totiž o maso bohaté na puriny, které může přispět k dalšímu zvýšení hodnot kyseliny močové. A jedna rada pro nákup zvěřiny: vsaďte vždy na oficiální prodejce (zlesanastul.cz, ProZvěřinu.cz a další). Budete tak mít jistotu, že jíte prověřené a zdravé maso.

Mohlo by se vám líbit

Dokonalý recept na Španělské ptáčky, když máte málo času

Španělský ptáček je klasikou české kuchyně, kterou málokdo nezná. Vyžaduje ovšem delší dobu přípravy. Řešením je falešný ptáček. Chutná stejně skvěle, jen jinak vypadá. Rozlítaně. I tak se mu někdy říká.
marianne.cz

Recept na jelení guláš

Seznam potřebných surovin

(6 porcí)

  • 750 g jelení plece
  • 100 g sádla
  • 2 velké cibule
  • 2 velké lžíce sladké papriky
  • 1 malý rajský protlak
  • sůl
  • gulášové koření
  • 4 stroužky česneku
  • kmín
  • majoránka
  • 1/3 lžičky citrónové kůry (dle chuti)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • vývar
  • voda
  • 80 g slaniny na ozdobu

Jak na to:

Na sádle dočervena osmažíme nakrájenou cibuli a přidáme papriku. Promícháme, papriku necháme jen zpěnit a hned zastříkneme vodou (1-2 lžíce), aby paprika nezhořkla. Hned přidáme maso nakrájené na kostky, osolíme a za stálého míchání necháme chvíli restovat na cibuli s paprikou. Přidáme protlak, sůl, trochu gulášového koření, česnek, jednu lžičku kmínu, nastrouhanou kůru. Promícháme a zalijeme malým množstvím vývaru. Necháme pod pokličkou dusit, v případě potřeby doléváme malým množstvím vývaru. Když je maso měkké, tak ho vyndáme a šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky, zasmažíme a za stálého prošlehávání metličkou zalijeme vývarem. Na malém příkonu tepla povaříme asi 25 minut, přecedíme, přidáme maso a majoránku promnutou v dlaních. Do hotového guláše přidáme ještě nadrobno nakrájenou a orestovanou slaninu.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×