Recept na jelení guláš
Seznam potřebných surovin
(6 porcí)
- 750 g jelení plece
- 100 g sádla
- 2 velké cibule
- 2 velké lžíce sladké papriky
- 1 malý rajský protlak
- sůl
- gulášové koření
- 4 stroužky česneku
- kmín
- majoránka
- 1/3 lžičky citrónové kůry (dle chuti)
- 2 lžíce hladké mouky
- vývar
- voda
- 80 g slaniny na ozdobu
Jak na to:
Na sádle dočervena osmažíme nakrájenou cibuli a přidáme papriku. Promícháme, papriku necháme jen zpěnit a hned zastříkneme vodou (1-2 lžíce), aby paprika nezhořkla. Hned přidáme maso nakrájené na kostky, osolíme a za stálého míchání necháme chvíli restovat na cibuli s paprikou. Přidáme protlak, sůl, trochu gulášového koření, česnek, jednu lžičku kmínu, nastrouhanou kůru. Promícháme a zalijeme malým množstvím vývaru. Necháme pod pokličkou dusit, v případě potřeby doléváme malým množstvím vývaru. Když je maso měkké, tak ho vyndáme a šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky, zasmažíme a za stálého prošlehávání metličkou zalijeme vývarem. Na malém příkonu tepla povaříme asi 25 minut, přecedíme, přidáme maso a majoránku promnutou v dlaních. Do hotového guláše přidáme ještě nadrobno nakrájenou a orestovanou slaninu.