Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Křupavé a voňavé boží milosti zažívají renesanci, a to nejen na Velikonoce

Boží milosti nebo také fánky. Pečivo s dlouhou historií, na které jsme tak trochu pozapomněli. V poslední době ale slaví návrat, vedle skvělé chuti má totiž i výhodu snadné a rychlé přípravy. Jednou z tradičních příležitostí, kdy se dělaly boží milosti, je Velikonoční pondělí.

Jana Soukupová | 17. 04. 2025

Zatímco na Zelený čtvrtek se pekly jidáše a k Bílé sobotě patřil mazanec a beránek z třeného těsta, na Velikonoční pondělí se na stole mají objevit boží milosti. Jde o křehký smažený pokrm, který se mnohde chystal i na Vánoce nebo o Masopustu. O Velikonocích však opravdu skvěle uzavírá rozmanitost různých druhů sladkých chodů. Neví se, kdo a kde boží milosti poprvé připravil. Traduje se ale, že je ženy původně pekly zpočátku jara pro oráče před jejich první cestou na pole. Křehotinky neboli boží milosti byly považovány za jakousi lidovou obdobu hostií. Podávaly se při různých svátečních příležitostech, proslavily se jako masopustní pohoštění, ale také jako součást jídelníčku Velikonočního pondělí a také sladká pozornost pro koledníky.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Jedním z typických symbolů Velikonoc je vedle malovaných vajíček, mazance či nádivky také velikonoční beránek. Podle tradice by se měl péct na Bílou sobotu.
marianne.cz

Křehkost a lehkost, která dobyla svět

Tohle křehké smažené pečivo z tenkého těsta, posypané moučkovým cukrem, je pod různými názvy přítomné nejen v řadě evropských kuchyní, ale například i v kuchyni americké. „I když boží milosti považujeme za typické české pečivo, má své obdoby i jinde ve světě. Obdobou tohoto cukroví jsou třeba německé fasnetsküchle, podobné pečivo dělají i ve Skandinávii, kde pro něj mají různé názvy, v Polsku si zase pochutnávají na faworkách neboli chruścikách a v Americe křehké specialitě říkají angel wings – andělská křídla,“ uvádí Toprecepty. Tradičně se pečivo tohoto typu připravuje z poměrně jednoduchého těsta, které sice na první pohled připomíná nudlové, je ale mnohem bohatší na suroviny, a to včetně trochy vína nebo jiného alkoholu. To vše zajišťuje dokonalou křehkost a lehkost, díky němuž se cukroví doslova rozplývá v ústech. Receptů na boží milosti existuje hned několik a všechny jsou snadné.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Tuhle velikonoční nádivku si zamilujete!

Zlatavý křupavý povrch a pod ním vláčná, nadýchaná nádivka. Tradičně patří k ukončení postního období a na sváteční velikonoční stůl. Obliba tohoto jarního jídla se odráží i v množství jeho variant a receptů.
marianne.cz

Recept na boží milosti neboli fánky

Seznam potřebných surovin:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 špetka soli

Dále:

  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení

Jak na to:

Všechny suroviny na vále zpracujeme do těsta, které po částech rozválíme a rozkrájíme na menší tvary (např. obdélníky). Každý kousek několikrát prořízneme, aby se nám cukroví při smažení nekroutilo. Na pánvi rozehřejeme olej a kousky těsta v něm usmažíme dorůžova, až se na těstě začnou tvořit bubliny. Hotové boží milosti vyjmeme z tuku děrovanou naběračkou a necháme je okapat na talíři s papírovou utěrkou nebo ubrouskem. Ještě teplé boží milosti obalíme v moučkovém cukru a podáváme.

Čtěte také: Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Snadné a skvělé jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Recepty podle Marianne: Snadné a skvělé jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Dobrý nápad
Klíšťata nesnášejí tuhle vůni: Pár kapek a zmizí jako pára nad hrncem

Klíšťata nesnášejí tuhle vůni: Pár kapek a zmizí jako pára nad hrncem

Dobrý nápad
Milujete čerstvé a křupavé pečivo? Zkuste si vyrobit domácí rohlíky obzvláště vypečené

Milujete čerstvé a křupavé pečivo? Zkuste si vyrobit domácí rohlíky obzvláště vypečené

Dobrý nápad
Dobrý nápad na poslední chvíli: Dřevěná kytička pro maminku

Dobrý nápad na poslední chvíli: Dřevěná kytička pro maminku

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit