Křehkost a lehkost, která dobyla svět
Tohle křehké smažené pečivo z tenkého těsta, posypané moučkovým cukrem, je pod různými názvy přítomné nejen v řadě evropských kuchyní, ale například i v kuchyni americké. „I když boží milosti považujeme za typické české pečivo, má své obdoby i jinde ve světě. Obdobou tohoto cukroví jsou třeba německé fasnetsküchle, podobné pečivo dělají i ve Skandinávii, kde pro něj mají různé názvy, v Polsku si zase pochutnávají na faworkách neboli chruścikách a v Americe křehké specialitě říkají angel wings – andělská křídla,“ uvádí Toprecepty. Tradičně se pečivo tohoto typu připravuje z poměrně jednoduchého těsta, které sice na první pohled připomíná nudlové, je ale mnohem bohatší na suroviny, a to včetně trochy vína nebo jiného alkoholu. To vše zajišťuje dokonalou křehkost a lehkost, díky němuž se cukroví doslova rozplývá v ústech. Receptů na boží milosti existuje hned několik a všechny jsou snadné.