Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Víkendový oběd? Zkuste pečené kukuřičné kuře se zeleninou a hummusem

Chystáte se připravit jídlo s opravdu delikátní chutí? Zkuste vsadit na kukuřičné kuře. Jeho cena bývá vyšší, ale mnoho milovníků dobrého jídla na něj nedá dopustit. Náš recept doporučuje pečené kukuřičné kuře spolu s pečenou zeleninou a hummusem.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 24. 05. 2025

Kukuřičné kuře je druh kuřete, které je za velké péče po většinu života krmené kukuřičným zrním, často v kombinaci s dalšími přírodními surovinami. Tento speciální způsob chovu má vliv nejen na samotnou kvalitu masa, ale také na jeho chuť a vzhled. Takové kuře má žlutější maso, díky karotenoidům obsaženým v kukuřici. Tyto přírodní pigmenty poskytují masu lehce zlatavou barvu, často spojovanou s vyšší kvalitou. Kukuřičná strava dodává masu plnější chuť, což ocení především gurmáni a milovníci dobrého jídla. Maso je také o něco aromatičtější, což se skvěle hodí pro složitější a dlouho připravované recepty. Maso kukuřičného kuřete je často šťavnatější a jemnější než maso běžného kuřete. Tento rozdíl je patrný zejména při delších formách tepelné úpravy, jako je pečení nebo dušení.

Mohlo by se vám líbit

Kuře na paprice pochází z Maďarska, ale rychle u nás zdomácnělo: Podívejte se na recept, který zvládne i začátečník

Kuře na paprice se stalo celkem běžnou součástí české kuchyně. Alternativní název „kuřecí paprikáš“ ale napovídá, že původ tohoto jídla je třeba hledat v Maďarsku.
marianne.cz

Kukuřičné kuře je vynikající, vývar z něj ale nedělejte

Kukuřičná kuřata se často chovají v menších farmářských chovech, kde mají více prostoru a lepší životní podmínky. Běžná kuřata, zejména ta z velkochovů, bývají krmena více různorodou stravou a často pocházejí z intenzivních chovů, kde růst probíhá rychleji. Kukuřičné kuře je ideální volbou pro ty, kteří kladou nároky na vyšší kvalitu masa a chuť, ale také pro speciální příležitosti. Jeho bohatší chuťový profil a textura dělají z kukuřičného kuřete výbornou volbu pro různé druhy pokrmů. Ideální je pro úpravu vcelku. Vyniká jak při pečení a grilování, tak i při pomalém vaření, kdy se jeho šťavnaté maso skvěle pojí s ostatními ingrediencemi. Na přípravu vývarů se kukuřičné kuře se nehodí z toho pohledu, že je dražší, žádné výrazné zlepšení chuti vývaru ale nepřináší.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Brambory jsou v Evropě teprve od 16. století a zhruba další dvě století jim trvalo prolomit nedůvěru zdejších strávníků a stát se jednou z nejdůležitějších potravin. K oblíbeným „bramborovým klasikám“ patří i šťouchané brambory.
marianne.cz

Recept na pečené kukuřičné kuře a pečenou zeleninu s hummusem

Seznam potřebných surovin

  • 1 kukuřičné kuře (o váze přibližně 1,4 kg)
  • 80 g vychlazeného másla
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce česnekové kořenící pasty Podravka Natur
  • 1 lžíce cibulové kořenící pasty Podravka Natur

Pečená zelenina:

  • 5-6 mrkví s natí
  • 1 fenykl
  • 5 petrželí s natí
  • 1 červená řepa
  • 1/2 dýně hokaido
  • 1,5 lžíce bazalkové kořenící pasty Podravka Natur
  • 1,5 lžíce česnekové kořenící pasty Podravka Natur
  • olej (podle potřeby)
  • sůl
  • mletý pepř (podle chuti)
  • hummus

Jak na to

Dvě hodiny před pečením vyndáme kuře z lednice, osušíme jej a vetřeme sůl a pepř na kůži i dovnitř kuřete. Troubu předehřejeme na 170 °C. Máslo nakrájíme na plátky a vložíme pod kůži na prsou. Na závěr potřeme kuře česnekovou a cibulovou pastou Podravka Natur. Do vhodného pekáče vložíme kuře, vlijeme vodu do výše 1 cm a pečeme 60 minut, dle velikosti kuřete, pod alobalem. Poté sundáme alobal a pečeme dalších 30 minut, přičemž kuře několikrát přelijeme výpekem. Během pečení neotvíráme troubu příliš často. Následně zvýšíme stupně trouby na 210 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky a promícháme s kořenící směsí. Tu připravíme ve skleničce smícháním oleje, česnekové a bazalkové pasty Podravka Natur a soli. Ochucenou zeleninu dáme na plech, vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut dozlatova. Pečené kuře podáváme spolu se zeleninou a můžeme dochutit hummusem.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Honzova sekyrková polévka je rychlá, levná a výborná

Sekyrkovou polévku u nás asi nejvíc proslavila filmová pohádka Honza málem králem, kde Honza přechytračil chamtivou, ale hloupou selku. Podle našeho receptu můžete zkusit uvařit výbornou sekyrkovou polévku i bez sekyrky.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 499 Kč
  • PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit