Gastronomický hit z den starých zbytků
Chicken butter původně vzniklo jako reakce na náročné zákazníky, kteří by nechtěli jíst den staré kuře tandoori, které už nebylo šťavnaté. Řešením bylo namáčení zbytků kuřete v nejjednodušším kari, rychle vyšlehaném, aby se zamaskovala jeho suchost. Omáčka se původně připravovala z drcených čerstvých rajčat a minima koření, včetně garam masaly (hřejivé směsi, která pravděpodobně obsahovala koriandr, kmín a bobkové listy) a špetky chilli. Na závěr se přidalo čerstvě stloukané máslo. Jednou z výzev tohoto pokrmu je vytvořit dokonalou chuťovou harmonii mezi kyselými rajčaty, krémovým máslem a hořkými aromaty, to vše při zachování určité lehkosti. Výsledné jídlo by nemělo být ani příliš pálivé, ani příliš sladké. Jednoduchost pokrmu vedla k mnoha variacím. Někteří přidávají do omáčky cibuli, zázvor a česnek. Jiní používají pro doslazení med. Místo čerstvých se používají konzervovaná rajčata, rajčatové pyré a rajský protlak, aby se dosáhlo jednotné chuti, štiplavosti a hladkosti. Některé recepty vyžadují celé koření, jiné mleté koření, některé směs obojího. Kreativní kuchaři přidávají např. melounová semínka, kešu oříšky, mandle nebo uzené máslo.