Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Šlehačkové taštičky s jahodami luxusně vypadají a bezvadně chutnají

Listové těsto skýtá bezpočet možností jak na sladké, tak na slané pečení. Je složitější na výrobu, ale naštěstí ho lze běžně koupit. S koupeným těstem se naše šlehačkové taštičky s jahodami stávají rychlým a lehkým receptem na luxusní moučník.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 13. 05. 2025

Listové těsto zná asi každý. Na jeho přípravu jsou vlastně zapotřebí těsta dvě: tukové a vodánek. Ta se nakonec spojí dohromady, a několikrát se překládají a rozvalují. V dnešní době se ovšem dá jednoduše koupit v obchodě. Víte, že máslové listové těsto vzniklo vlastně náhodou? Vynalezl jej na počátku 17. století chudý francouzský chlapec Glaudo Gelée v době, kdy pracoval jako tovaryš u cukráře a pekaře. Jednoho dne zpracovával chlebové těsto z pšeničné mouky pro domácí spotřebu. Jeho zaměstnavatel byl nemocen, a tak mu tovaryš chtěl zhotovit obzvláště dobrý chléb. Udělal z chlebového těsta kouli, kterou pak rozválel a zabalil do ní máslo. Těsto převálel a několikrát za sebou složil a nechal upéci. „Při otevření pece byl velice překvapen, když se upekla veliká koule, kterou nemohl ani vyndat. Při pozdějších zkouškách, když pekl chléb bez kvasnic, vždy obdržel lehoučké a křehké pečivo, aniž se dopátral pravé příčiny jeho vzniku,“ uvádí web Cukrar.cz.

Mohlo by se vám líbit

Jahodové řezy Mrož chutnají stejně jako jeden z nejoblíbenějších nanuků: Přinášíme další ze skvělých jahodových receptů

Jahody jsou voňavým a sladkým poslem léta i elixírem zdraví. Navíc existuje bezpočet způsobů, jak je využít v kuchyni. Můžete zkusit například řezy Mrož, inspirované chutí známé mražené pochoutky.
marianne.cz

Boj o tajemství listového těsta udělal z cukráře malíře 

Následujícímu ze svých zaměstnavatelů Gelée svým těstem velmi pomohl k proslulosti pekárny. Talentovaného chlapce záhy jeho povolání a šikovnost zavedly do Itálie, k florentskému cukráři Moscovi. Tam svůj gastronomický objev ještě zdokonalil a Moscova firma bohatla. Svůj recept však Gelée neprozradil ani svému zaměstnavateli. Ten nakonec intrikami nejen odhalil tajemství, ale dokonce dostal autora receptu do vězení. V celé Itálii dlouho považovali za vynálezce tohoto těsta cukráře Mosca. Gelée naštěstí z vězení uprchl a odešel do Říma, kde se od 13 let věnoval své veliké zálibě, malířství. Studoval a pracoval u Agostina Tassiho a sám vešel do dějin italského malířství jako slavný malíř Claude Lorrain. Tajemství „máslového těsta“ ještě dlouho střežil  cukrář Mosca, později receptura nejen vstoupila ve všeobecnou známost, ale stala se jednou z celosvětově nejoblíbenějších.

Mohlo by se vám líbit

Tento dezert chutná opravdu všem! Jahodová panna cotta, která mizí ze stolu jako první

Panna cotta je ideální „dezert na lžičku“ pro každé roční období, a to i díky nekonečnému množství vhodných příchutí: od karamelu a čokolády až po čerstvé sezónní ovoce. A právě teď přichází ten správný čas zkusit panna cottu s jahodami.
marianne.cz

Recept na šlehačkové taštičky s jahodami

Seznam potřebných surovin

  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 250 ml šlehačky ke šlehání
  • 5-6 jahod
  • jahodová marmeláda
  • moučkový cukr
  • vejce k potření

Jak na to:

Z plátu listového těsta vykrojíme deset obdélníků. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a každý potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě na 180 °C dozlatova. Vychlazenou smetanu vyšleháme do pevné šlehačky. Upečené a vychladlé obdélníky podélně rozřízneme, potřeme marmeládou, naplníme šlehačkou a ozdobíme plátky jahod. Přiklopíme druhou částí, pocukrujeme a můžeme podávat.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 499 Kč
  • PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit