Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Tučný čtvrtek: Den, kdy je přejídání dovoleno. Co si dáte vy?

Masopust, Popeleční středa, Velikonoce. A také Tučný čtvrtek, tradiční svátek hojnosti, na který se dnes ve výčtu zvyků v období mezi Vánoci a svátky jara trochu zapomíná. Přitom se jedná o svátek veskrze sympatický! V ten den bychom si všichni měli povolit opasky, najíst se, co hrdlo ráčí, a ústa by se měla lesknout omastkem.

Jana Kantorová | 8. 02. 2024

Masopust začíná každoročně na Tři krále a končí Popeleční středou. Ta nemá pevné datum – odvíjí se vždy od termínu Velikonoc a zahajuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Tučný čtvrtek je pak jedním z posledních masopustních dní. Po něm již následuje masopustní neděle, pondělí a úterý, kdy zabijačky, hody a oslavy vrcholí. Tyto dny představují poslední možnost pořádně se najíst před dlouhým obdobím půstu, kdy příroda nepřináší žádnou úrodu, ale čeká na jarní probuzení.

Galerie: Den, kdy si můžete dát do nosu
Mohlo by se vám líbit

Po stopách tradice: PASÍŘINA, řemeslo trpělivých

V buštěhradské dílně Ivana Housky a Petra Doudy vznikají klenoty z mědi, mosazi i bronzu. Vedle toho tu mistři pasíři vdechují nový život výrobkům svých dávných předchůdců.
marianne.cz

Najíst se dosyta

Tučný čtvrtek završoval přípravy na závěrečné masopustní dny. Tradičně se konaly vepřové hody, hostiny a tancovačky, u nichž se scházelo široké příbuzenstvo i celá vesnice. Naši předci jimi přivolávali konec zimy, těšili se na nadcházející jaro a plánovali zemědělské práce. Kromě života oslavovali v těchto dnech také jídlo, kterého si před blížícím se obdobím půstu náležitě užívali.

S oblibou se tradovalo, že na Tučný čtvrtek toho člověk musí sníst a vypít co nejvíce, aby byl při síle celý další rok. V pátek a sobotu se pak trávilo a nabírala energie na finální oslavy. Závěr masopustu se nazýval bláznivé dny. Masopustní neděli se pak přezdívalo taneční, jelikož se tančilo celý den až do pondělí. V úterý pak masopust zakončil rozpustilý průvod masek.

Mohlo by se vám líbit

Prosincové tradice: Betlémy a andělské zvonění

Nejtajuplnější svátky roku jsou od nepaměti doprovázeny symboly. Některé vznikly spontánně, jiné vycházejí z dlouholetých tradic. Ať stavění betlému, či cesta pro betlémské světlo nám zpříjemňují temné dny a těšení se na slavnostní finále.
marianne.cz

Pečínka a koblihy

Aby našim předkům pocit sytosti vydržel co nejdéle, vařila se těžká, tučná jídla a sádlem se nešetřilo. Pekla se husa, připravovala vepřová pečínka nebo vepřové koleno a k tomu několik druhů knedlíků a zelí. Také se pořádaly zabijačky plné zabijačkových pochoutek jako over, jitrnice, jelita či tlačenka. Sladkou tečkou za masopustními dny byly kynuté koblihy a vdolky smažené v poctivé vrstvě sádla. Každá pusa se zkrátka měla lesknout omastkem a kalhoty i sukně musely být všem těsné. Na dlouhou dobu naposledy – už první postní oběd na Popeleční středu byl velmi skromný.

V období půstu z jídelníčku zmizelo maso a veškeré živočišné produkty – vejce a mléčné výrobky se na stůl dostaly jen minimálně. Na talíři se nejčastěji objevovaly brambory, luštěniny, obilné kaše a chléb. V období půstu se konzumovalo jedno jídlo denně, s výjimkou neděle, kdy si lidé mohli dopřát něco navíc.

Mohlo by se vám líbit

Tradice: Holka k světu potřebuje husí peří

Do Martina dere, po něm přede! Na Chodsku se slušelo dodrat peří do svátku sv. Martina. Pak začaly přástky. Jinde se dralo dál. Ta práce patřila k podzimním až zimním, ale ne nutně ženským.
marianne.cz

Tučný čtvrtek dnes

V letošním roce připadá Tučný čtvrtek na 8. února. V tento den byste si tedy měli dopřát svůj oblíbený pokrm a ideálně rovnou dvojitou porci. Některé restaurace tuto tradici každoročně připomínají a zachovávají. V ten den se hosté mohou těšit na bohatší porce a plnější sklenice. Na menu restaurací se pravidelně objevují větší porce za standardní cenu, tučné předkrmy, abnormálně velké dezerty nebo bezedné nápoje. Například hospody Lokál nabídnou specialitu v podobě dvojité porce vepřového bůčku, restaurace Kantýna a U Kalendů si připravily škvarkové dobroty a Burger Service chystá vepřový smash burger.

Tip redakce: 

Spolu s Ambiente se letos zapojilo i několik dalších podniků – restaurace Alma, bistra Kro Kitchen, pekařství Kus koláče, hostinec U Jiskrů a další.

Mohlo by se vám líbit

Jídlo, které vám zachutná: Když na talíři zavoní houby...

Když les naplní talíře houbami... Každý rok se mnoho z nás těší, že si na podzim nasbírá pořádnou dávku voňavých hub. Kromě toho, že se některé druhy dají sbírat i v zimě, právě v chladném počasí můžeme při vaření využít houby, které jsme nasbírali před zimou. Pochutnejte si s námi.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Černý česnek není odrůda, ale fermentovaná podoba bílého, která prospívá zdraví

Černý česnek není odrůda, ale fermentovaná podoba bílého, která prospívá zdraví

Dobrý nápad
Čokoláda je pro psy jed! Po požití hrozí vážné potíže. Co dělat, když ji sní?

Čokoláda je pro psy jed! Po požití hrozí vážné potíže. Co dělat, když ji sní?

Dobrý nápad
Vanilkový versus vanilínový cukr. Rozdíl je poměrně šokující!

Vanilkový versus vanilínový cukr. Rozdíl je poměrně šokující!

Dobrý nápad
Spát v úplné tmě se vyplatí. Jinak si totiž pořádně neodpočinete

Spát v úplné tmě se vyplatí. Jinak si totiž pořádně neodpočinete