Pečínka a koblihy
Aby našim předkům pocit sytosti vydržel co nejdéle, vařila se těžká, tučná jídla a sádlem se nešetřilo. Pekla se husa, připravovala vepřová pečínka nebo vepřové koleno a k tomu několik druhů knedlíků a zelí. Také se pořádaly zabijačky plné zabijačkových pochoutek jako over, jitrnice, jelita či tlačenka. Sladkou tečkou za masopustními dny byly kynuté koblihy a vdolky smažené v poctivé vrstvě sádla. Každá pusa se zkrátka měla lesknout omastkem a kalhoty i sukně musely být všem těsné. Na dlouhou dobu naposledy – už první postní oběd na Popeleční středu byl velmi skromný.
V období půstu z jídelníčku zmizelo maso a veškeré živočišné produkty – vejce a mléčné výrobky se na stůl dostaly jen minimálně. Na talíři se nejčastěji objevovaly brambory, luštěniny, obilné kaše a chléb. V období půstu se konzumovalo jedno jídlo denně, s výjimkou neděle, kdy si lidé mohli dopřát něco navíc.