Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Z přezrálých banánů na vyhození připravíte dokonalý dezert

Banán je oblíbené ovoce pro přímou spotřebu, ale také významná součást dlouhé řady skvělých dezertů. Potřebujete rychlou a na přípravu snadnou sladkost ke kávě nebo k snídani? Zkuste banánové muffiny, inspirované oblíbeným banánovém chlebíčkem.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 21. 06. 2025

Říká se, že pokud by jednotlivé druhy ovoce byly zeměmi, banány by byly supervelmocí, vládnoucí světu. Podařilo se jim stát se ovocem s největší produkcí na světě a zároveň čtvrtou nejcennější potravinářskou komoditou, hned po ovsu, rýži a mléku. Jen pro představu: například Američané snědí na 3 miliony tun banánů ročně, což je impozantní množství na zemi, která jich produkuje jen velmi málo. Banán je ovoce prastaré, avšak ten, který jíme dnes, je vyšlechtěná odrůda, která se začala pěstovat teprve před necelými dvěma sty lety. A ačkoli kdysi existovaly (a v některých částech světa stále existují) tisíce banánových odrůd, tak ten banán, který si kupujeme v obchodech, je v podstatě stejný po celém světě.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Co se zbytkem vařených brambor? Udělejte skvělé muffiny

Brambory patří k potravinám s opravdu pestrým a mnohostranným využitím. Náš dnešní recept na bramborové muffiny je jednou ze snadných a rychlých možností, jak využít vařené brambory k přípravě výborného občerstvení.
marianne.cz

Banány mají dlouhou historii a řadu zdravotních přínosů

Existují předpoklady, že banány vznikly už před 10 000 lety. Někteří vědci se domnívají, že mohly být dokonce prvním ovocem na světě. Původní banány pravděpodobně vyrostly v oblasti, která zahrnuje Malajský poloostrov, Indonésii, Filipíny a Novou Guineu. Odtud je obchodníci a cestovatelé vozili do Indie, Afriky a Polynésie. Zmínky o banánech existují již v roce 600 př. n. l. v buddhistických písmech. V roce 327 př. n. l., když Alexandr Veliký se svou armádou vpadl do Indie, objevil ve zdejších údolích úrodu banánů. Poté, co neobvyklé ovoce poprvé ochutnal, představil tento nový objev západnímu světu. Do roku 200 n. l. se banány rozšířily do Číny. Původní divoké ovoce ovšem obsahovalo mnoho velkých, tvrdých semen a jen málo chutné dužiny. Banány nejvíce podobné těm, které jíme dnes, se začaly v Africe pěstovat kolem roku 650 n. l. Banány jsou nejen celosvětově oblíbeným ovocem, ale také jednou z nejvýživnějších potravin. Jsou zdrojem energeticky důležitých sacharidů, draslíku, vitamínu B6 a skupiny B, vitamínu C, vlákniny a antioxidantů. Neobsahují tuk, cholesterol ani sůl. Protože poskytují udržovací energii, jsou oblíbeným jídlem aktivních dětí i dospělých, včetně sportovců a hráčů sportu.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Snadný a výborný drobenkový koláč s pudinkem a jahodami

Jahodová sezóna je tu. Jahody bezesporu patří k ovoci, které dělá z dezertů a koláčů chuťový ráj. Nejinak je tomu u jednoduše a poměrně rychle připraveného vrstveného koláče z drobenky a hustého pudinku.
marianne.cz

Velkou slávu banánů podpořil i Jules Verne

Populární banán naší doby se nazývá „cavendish“ a byl pojmenovaný po Williamu Spencerovi Cavendishovi, šestém vévodovi z Devonshire. Původní rostliny byly pravděpodobně přivezeny z jižní Číny kolem roku 1826 na Mauricius a odtud do Anglie. Kolem roku 1829 je získal vévodův zahradník Joseph Paxton, který s nimi začal pracovat ve sklenících. Podařilo se mu vyšlechtit nový druh, který byl lesklý, větší a bez semen. Vévoda samozřejmě tento „poklad“ nenechal bez povšimnutí. Dal mu své jméno a nové ovoce se začalo vyvážet a masově produkovat v jiných částech světa. Po roce 1900 se cavendish stal jednou z nejoblíbenějších i komerčně nejdostupnějších odrůd banánů na světě a zůstává jí dodnes. Plody jsou totiž nejen velmi chutné, ale lze je i přepravovat na velké vzdálenosti. Slávu banánů po celém světě také neuvěřitelně podpořil Jules Verne v roce 1872 fantastickými popisy tohoto ovoce ve své knize „Cesta kolem světa za 80 dní “. Svět se zbláznil a spotřeba banánů v západním světě prudce vzrostla. Brzy poté se začaly objevovat i první banánové moučníky jako např. banánový pudink nebo banánový chléb, které byly mj. i skvělým využitím přezrálých banánů.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Fantastické palačinky s tvarohem a jahodami budou hotové raz dva

Palačinky jsou oblíbené po staletí po celém světě. Milujeme je pro jejich snadnou přípravu, výbornou chuť a nekonečné množství sladkých i slaných variací. Podle našeho dnešního receptu můžete vyzkoušet palačinky zapečené s tvarohem a jahodami, přelité smetanovou zálivkou.
marianne.cz

Recept na muffiny "banana bread"

Seznam potřebných surovin

  • 230 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice (nebo třtinového)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 30 g kakaa
  • 4 banány
  • 2 vejce
  • 80 g tmavé čokolády (nasekané nebo čokoládové pecky)
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce vanilkové pasty

Jak na to:

V míse smícháme mouku s kakaem. V druhé míse smícháme cukr s vejci, vanilkovou pastou a banány, které vidličkou rozmačkáme a poté ještě metličkou zašleháme. Ořechy a čokoládu nasekáme, přidáme k mouce s kakaem a přimícháme i suroviny z druhé mísy. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a dobře promícháme. Těstem naplníme olejem vystříkanou (nebo máslem vymazanou) formu a pečeme na 170 °C zhruba 20-25 minut.

 

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ - MARIANNE VENKOV A STYL + FILTRAČNÍ KONVICE LAUBEN + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit